Νέο αιματοκύλισμα στην Άγκυρα με 34 νεκρούς & 125 τραυματίες από έκρηξη σε πάρκο

Η έκρηξη προκλήθηκε από την ανατίναξη παγιδευμένου αυτοκινήτου, στην περιοχή Κιζιλάι όπου βρίσκονται αρκετά κυβερνητικά κτήρια, κοντά στο Πάρκο Γκιουβέν, δίπλα σε μεταφορικό κόμβο της τουρκικής πρωτεύουσας. 

Οι τουρκικές μυστικές υπηρεσίες δείχνουν το ΡΚΚ πίσω από την νέα αυτή επίθεση.

Η στιγμή της έκρηξης

Η έκρηξη στο κέντρο της Αγκυρας φαίνεται ότι προκλήθηκε από την ανατίναξη αυτοκινήτου κοντά σε στάση λεωοφορείου μεταδίδει το ραδιο-τηλεοπτικό δίκτυο TRT.

Νωρίτερα το TRT είχε μεταδώσει ότι η έκρηξη σημειώθηκε μετά τη σύγκρουση αυτοκινήτου με λεωφορείο.

Σύμφωνα με πηγές των υπηρεσιών ασφαλείας, πυρά ακούστηκαν μετά την έκρηξη, ενώ ασθενοφόρα έχουν σπεύσει επί τόπου.

Τηλεοπτικό δίκτυο μετέδωσε ότι υπάρχουν πολλά απανθρακωμένα αυτοκίνητα στην πλατεία Κιζιλάι.

Η επίσημη ενημέρωση  

Σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση της νομαρχίας, οι νεκροί από την επίθεση φτάνουν τους 27 ενώ οι τραυματίες είναι 75. Η επίθεση σημειώθηκε όταν παγιδευμένο αυτοκίνητο εξερράγη μπροστά από στάση λεωφορείου, ενώ ακόμα δεν είναι γνωστό αν μέσα σε αυτό υπήρχαν άνθρωποι.

Όσον αφορά στους τραυματίες, έχουν μεταφερθεί σε 10 κοντινά νοσοκομεία, και οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι 12 από αυτούς ειναι σε κρίσιμη κατάσταση.

Αξιωματούχος των υπηρεσιών ασφαλείας δήλωσε στο Ρόιτερς ότι οι αρχές πιστεύουν ότι πρόκειται για επίθεση αυτοκτονίας. Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, η επίθεση στην Αγκυρα πραγματοποιήθηκε από κούρδο μαχητή του PKK ή συνδεόμενης με αυτό οργάνωσης, δήλωσε αξιωματούχος των τουρκικών υπηρεσιών ασφαλείας.

Ανεβαίνει ο αριθμός των νεκρών

Στους 32 ανεβαίνει ο αριθμός των ανθρωπων που σκοτώθηκαν από την επίθεση με παγιδευμένο αυτοκίνητο στις 18.45 στο κέντρο της Αγκυρας, σχεδόν έναν μήνα μετά την προηγούμενη επίθεση αυτοκτονίας κατά στρατιωτικού λεωφορείου στο κέντρο της τουρκικής πρωτεύουσας, με 29 νεκρούς.

Η πλατεία του Κιζιλάι βρίσκεται στο κέντρο της πόλης και από εκεί περνούν πολλές γραμμές λεωφορείων, ενώ υπάρχει και σταθμός του μετρό. Το σημείο της έκρηξης βρίσκεται κοντά στα υπουργεία Δικαιοσύνης και Εσωτερικών.

Ο πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου συγκάλεσε απόψε συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου ασφαλείας, με τη συμμετοχή των αρμοδίων υπουργών και αξιωματούχων των υπηρεσιών ασφαλείας.

Σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο CNN-Turk , ενδεικτικό για τη σφοδρότητα της έκρηξης είναι το γεγονός ότι 23 άνθρωποι σκοτώθηκαν επί τόπου, ενώ οι υπόλοιποι υπέκυψαν κατά τη μεταφορά τους ή στο νοσοκομείο. Οι τραυματίες έχουν μεταφερθεί σε δέκα νοσοκομεία της Αγκυρας και πολλοί βρίκσονται σε κρίσιμη κατάσταση, έγινε γνωστό από ιατρική πηγή.

Η τουρκική αστυνομία έχει αποκλείσει την περιοχή της επίθεσης.

Αύριο τα αποτελέσματα της έρευνας

 

Ο υπουργός Υγείας της Τουρκίας Μεχμέτ Μουεζίνογκλου ανακοίνωσε ότι 34 άνθρωποι σκοτώθηκαν κατά την βομβιστική επίθεση στην Αγκυρα και ότι τουλάχιστον ένας ή δύο από τους νεκρούς είναι δράστες της επίθεσης.
Αναφερόμενος στους τραυματίες δήλωσε ότι 125 άνθρωποι νοσηλεύονται, 19 από τους οποίους βρίσκονται σε σοβαρή κατάσταση.

Ο υπουργός Εσωτερικών της Τουρκίας Εφκάν Αλά ανακοίνωσε από την πλευρά του σε δηλώσεις του που μεταδόθηκαν από την τηλεόραση ότι η επίθεση πραγματοποιήθηκε με παγιδευμένο αυτοκίνητο και ότι το όνομα της οργάνωσης που είναι υπεύθυνη γι΄αυτήν θα ανακοινωθεί μόλις ολοκληρωθεί η έρευνα.

«Πιστεύω ότι η έρευνα θα ολοκληρωθεί μέχρι αύριο και ότι τα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν», είπε.

Οι ΗΠΑ είχαν προειδοποιήσει


Την Παρασκευή, η πρεσβεία των Ηνωμένων Πολιτειών στην Αγκυρα απηύθυνε μήνυμα προς τους αμερικανούς πολίτες που βρίσκονται στην Τουρκία, προειδοποιώντας για "πιθανή τρομοκρατική επίθεση" στην Αγκυρα με στόχο "κτίρια της τουρκικής κυβέρνησης και άλλα κτίρια" στην περιοχή Μπαχτσελίεβλερ, όπου πραγματοποιήθηκε η επίθεση της 17ης Φεβρουαρίου και κοντά στον τόπο της σημερινής επίθεσης.

Υπενθυμίζουμε ότι πριν από έναν μήνα κουρδική οργάνωση ανέλαβε την ευθύνη για επίθεση σε στρατιωτικό κομβόι στην Άγκυρα που προκάλεσε τον θάνατο 28 ανθρώπων.

Αυτή είναι η τρίτη έκρηξη στην τουρκική πρωτεύουσα από τον Οκτώβριο του 2015.

Από το σημείο οι χρήστες των κοινωνικών δικτύων ανεβάζουν φωτογραφίες στις οποίες φαίνονται αυτοκίνητα και ένα λεωφορείο καμμένα.

Η ανακοίνωση του ελληνικού ΥΠΕΞ

Εκφράζουμε τον αποτροπιασμό μας για την πολύνεκρη τρομοκρατική επίθεση που σημειώθηκε σήμερα στην Άγκυρα.
Καταδικάζουμε απερίφραστα την τρομοκρατία, από όπου και αν προέρχεται, και εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στον τουρκικό λαό, στους πολίτες της τουρκικής πρωτεύουσας, καθώς τα θερμά συλλυπητήρια του ελληνικού λαού και της ελληνικής Κυβέρνησης στις οικογένειες των θυμάτων.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ