Tόσο απλό! Το καθημερινό ανεβοκατέβασμα σκάλας διατηρεί υγιή τον εγκέφαλο

Νέα έρευνα του κέντρου «Perform» του πανεπιστημίου Concordia συνέδεσε με επιτυχία την καθημερινή άσκηση, και πιο συγκεκριμένα το συχνό ανέβασμα στις σκάλες, με τη βελτίωση της υγείας του εγκεφάλου.   

Σε έρευνα που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο «Neurobiology of Aging», η επιστημονική ομάδα με επικεφαλής τον Jason Steffener, υποστηρίζει ότι όσο περισσότερες σκάλες ανεβαίνει κάποιος και όσο περισσότερα χρόνια εκπαίδευσης συμπληρώνει, τόσο πιο νέος φαίνεται ο εγκέφαλός του.  

 

Οι ερευνητές εξέτασαν τους εγκεφάλους 331 υγιών ενηλίκων ηλικίας 19-79 ετών και διαπίστωσαν πως κάθε χρόνος επίσημης εκπαίδευσης μειώνει την ηλικία του εγκεφάλου κατά 0,95 χρόνια. Την ίδια ώρα, το καθημερινό ανεβοκατέβασμα στις σκάλες - μεταξύ δύο ορόφων- μειώνει επίσης την ηλικία του εγκεφάλου κατά 0.58 χρόνια.  

 

Η ομάδα διεξήγαγε μη επεμβατικές εξετάσεις σε ενήλικες με τη χρήση μαγνητικής τομογραφίας (MRI), προκειμένου να μετρήσει την ποσότητα της φαιάς ουσίας στον εγκέφαλο των συμμετεχόντων, καθώς η μείωση της αποτελεί είναι ένα πολύ ορατό σημάδι της γήρανσης του ανθρώπινου εγκεφάλου.   Όταν οι επιστήμονες συνέκριναν τα δεδομένα διαφορετικών, ανθρώπινων εγκεφάλων, διαπίστωσαν πως όσοι ανεβοκατέβαιναν καθημερινά σκάλες ή συμμετείχαν σε κάποια εκπαιδευτική δραστηριότητα διέθεταν μεγαλύτερη ποσότητα φαιάς ουσίας - και ο εγκέφαλος τους έμοιαζε νεότερος.   «Εν συγκρίσει με άλλες μορφές φυσικής δραστηριότητας, οι σκάλες είναι κάτι που οι περισσότεροι ενήλικοι κάνουν τουλάχιστον μία φορά τη μέρα» τόνισε ο δρ. Steffner.

  «Τα αποτελέσματα είναι ενθαρρυντικά γιατί καταδεικνύουν πως ένα απλό πράγμα όπως το ανεβοκατεβαίνεις σκάλες έχει μεγάλες δυνατότητες ως μέτρο παρέμβασης για την προαγωγή της υγείας του εγκεφάλου» καταλήγει ο δρ. Steffner.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ