Οι Σκοπιανοί λένε πως επέστρεψαν οι 1.500 πρόσφυγες & στέλνουν μήνυμα “μηδενικής ανοχής” - Η κυβέρνηση δεν επιβαιβεώνει

Οι Σκοπιανοί ισχυρίζονται ότι έχουν αναχαιτίσει πλήρως το ξαφνικό ρεύμα των περίπου 1.500 προσφύγων οι οποίοι ακολούθησαν εναλλακτική οδό, διασχίζοντας έναν χείμαρρο, προκειμένου να φύγουν από την Ελλάδα.

 Αντιθέτως όμως, οι ελληνικές αρχές δεν επιβεβαιώνουν την επανεισδοχή όλων των προσφύγων, παρά μόνον 200 εξ αυτών. 

 

Σε κάθε περίπτωση πάντως, ακόμη και εάν υπάρχουν πρόσφυγες που κρατούνται από τους Σκοπιανούς, η απώθησή τους προς την Ελλάδα είναι ζήτημα ωρών. Ίσως όμως το πιο σημαντικό στοιχείο είναι το μήνυμα που μεταδίδουν τα Σκόπια στη μάζα των μεταναστών -και όχι μόνο στην Ειδομένη: «Μην αποπειραθείτε να περάσετε τα σύνορα. Εάν δεν πνιγείτε στο χείμαρρο και δεν πεθάνετε από τις κακουχίες, θα σας διώξουμε εμείς δια τις βίας. Τα σύνορα προς την Ευρώπη είναι ερμητικά κλειστά».

Επιπλέον, υπάρχουν αναφορές για τον θάνατο τουλάχιστον τριών προσφύγων από πνιγμό. Στο τραγικό αυτό γεγονός προστίθενται οι μαρτυρίες ανθρώπων που ξυλοκοπήθηκαν άγρια από τις σκοπιανές αστυνομικές αρχές και υποχρεώθηκαν να επιστρέψουν στην Ελλάδα, ακόμη και μέσα από μια μικρή τρύπα στα συρματοπλέγματα των συνόρων. 

Ύστερα από αυτό το τελευταίο επεισόδιο στην περιπέτειά τους, είναι άγνωστο το πώς θα αντιδράσουν οι πρόσφυγες. Η απογοήτευση, ο εμπαιγμός, η δοκιμασία χωρίς ορατό τέλος και βέβαια οι αίσχιστες, εντελώς αναξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης στον αυτοσχέδιο λασπο-καταυλισμό της Ειδομένης, ενδέχεται να πυροδοτήσουν ακόμη και μια γενικευμένη εξέγερση. Οι συνέπειες ενός τέτοιου ξεσηκωμού θα είναι απρόβλεπτες.

 

Ορισμένες, σε πρώτο πρόσωπο, μαρτυρίες μεταναστών που δοκίμασαν, κυριολεκτικά στο πετσί τους, την βία των Σκοπιανών συγκλονίζουν: «Μας χτυπούσαν και μας φώναζαν. Μάζεψαν τον κόσμο σε κύκλους και μας διέταξαν όλους να καθίσουμε καταγής. Εκεί μείναμε όλη τη νύχτα, καθιστοί με τα παιδιά και τις γυναίκες. Ήταν απάνθρωποι. Ο στρατός των Σκοπίων χτυπούσε όποιον προσπαθούσε να κινηθεί» αναφέρει χαρακτηριστικά Σύρος πρόσφυγας που εξαναγκάστηκε να επιστρέψει στην Ειδομένη. 

 

Η περιγραφή της απόκρουσης από τους Σκοπιανούς είναι δραματική: «Υπήρχε μια μικρή τρύπα στον φράχτη που έσπρωχναν τους ανθρώπους από εκεί. Φώναζαν, έλεγαν λέξεις που δεν καταλαβαίναμε. Χτυπούσαν τους ανθρώπους και τους έσπρωχναν έξω από τα Σκόπια, μέσα από  αυτήν την τρύπα. Ήταν τρομακτικά. Πάνω από 1500 άτομα γυρίσαμε. Τελικά δεν πέρασε κανένας στα Σκόπια και γυρίσαμε όλοι στην Ελλάδα»

 

Και πάλι σε αμηχανία η κυβέρνηση

 

Η ελληνική κυβέρνηση αδυνατεί ακόμη και να καταμετρήσει τους πρόσφυγες που πήγαν και τελικά ήρθαν πίσω άπρακτοι από τα Σκόπια. Αρκείται σε διαπιστώσεις όπως ότι δεν έχει υποβληθεί επισήμως κανένα αίτημα επανεισδοχής προσφύγων στην Ελλάδα και ότι δεν έχει διαπιστωθεί επιστροφή μεταναστών από τις προβλεπόμενες διόδους των συνόρων ή από άλλους ανεπίσημους δρόμους. 

Από κυβερνητικές πηγές σημειώνεται απλώς ότι έχει παρατηρηθεί η επάνοδος εκατοντάδων προσφύγων και μεταναστών στον καταυλισμό της Ειδομένης. Είχαν παραμείνει όλη την προχθεσινή νύχτα στην όχθη του χειμάρρου πλησίον του χωριού Χαμηλό, ελπίζοντας ότι θα κατορθώσουν να περάσουν στα Σκόπια αμέσως μόλις χάραζε.

Το φυλλάδιο-οδηγός και η προβοκάτσια

Άγνωστος παραμένει ο αληθινός συντάκτης του φυλλαδίου με το οποίο οι μετανάστες παροτρύνονταν να αναζητήσουν εναλλακτική πύλη εισόδου στο έδαφος των Σκοπίων. Η ΕΛΑΣ διεξάγει έρευνα για το ζήτημα, ενώ η γερμανική εφημερίδα Bild, για μία φορά τουλάχιστον δεν επέρριψε ευθύνες σε κάποιον Έλληνα. Αντί γι' αυτό, κατονόμασε ως συντάκτη του φυλλαδίου έναν γηραλέο Γερμανό, πρώην υπουργό. Το επίμαχο χαρτί που μοιράστηκε στην Ειδομένη, στην πόλη των αντίσκηνων και προκάλεσε τεράστια αναστάτωση εφόσον καλλιέργησε φρούδες ελπίδες στους απελπισμένους, αποδίδεται στον πρώην υπουργό Εργασίας της Γερμανίας, Νόρμπερτ Μπλουμ. 

 

Η καταγγελία της Bild βασίζεται σε κάποιες λέξεις που είναι γραμμένες στο κάτω άκρο του φυλλαδίου και που ενοχοποιούν τον Μπλουμ, εφόσον αναφερόταν ο τίτλος «Ομάδα Νόρμπερτ Μπλουμ». Ο ίδιος ο Γερμανός πρώην πολιτικός που βρίσκεται στην Ειδομένη σαν εθελοντής, αρνείται σθεναρά οποιαδήποτε ανάμιξη στην υπόθεση του φυλλαδίου. Και επαναλαμβάνει το πόσο ζοφερή είναι η κατάσταση στην Ειδομένη: «Υπάρχει διάχυτη απελπισία. Δίπλα μου είχε κατασκηνώσει μια οικογένεια με μωρά πέντε ημερών. Πάγωναν μέσα στις υγρές σκηνές».

 

Το φυλλάδιο ήταν γραμμένο στα αραβικά και η διανομή του θα μπορούσε να αποτελεί είτε μέρος ενός σχεδίου προβοκάτσιας και υποκίνησης εξεγέρσεων, είτε σε μια χονδροειδή, απάνθρωπα σαδιστική φάρσα. 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ