Η γνώμη σας, είναι πολύτιμη! Μοιραστείτε την μαζί μας!

Οι ωραιότερες διαδρομές για βόλτα στον Πειραιά - Με θέα στη θάλασσα, ανάμεσα σε χρωματιστά νεοκλασικά

Μην αφήσετε κανέναν να σας πει πως ο Πειραιάς δεν έχει μέρη για περπάτημα. 

Εννιά φορές στις δέκα, θα είναι κάποιος που έχει δει από τον Πειραιά μόνο το λιμάνι. Εμείς, πάλι, με τις πρώτες ανοιξιάτικες ηλιαχτίδες φοράμε τα αθλητικά μας, κατεβαίνουμε σε έναν από τους ωραιότερους σταθμούς του Ηλεκτρικού (τον τελευταίο) και βολτάρουμε… με θέα θάλασσα στις ομορφότερες γειτονιές του Πειραιά. 

της Ηρώς Κουνάδη

 

Διαδρομή #1: Από την Πειραϊκή στην Καστέλλα

Η μεγαλύτερη, και μάλλον η ωραιότερη διαδρομή του Πειραιά εκτείνεται σε μήκος επτά χιλιομέτρων, από την άκρη της Πειραϊκής μέχρι τον λόφο της Καστέλλας. Σε όλο το μήκος της, περπατάτε επάνω σε ένα μεγάλο πεζοδρόμιο πάνω από την θάλασσα, που έχει για φόντο αρχικά τα βράχια της Πειραϊκής και εν συνεχεία τα πολυτελή γιωτ της Μαρίνας Ζέας. Κάθε λίγα μέτρα, σκαλάκια κατηφορίζουν προς την θάλασσα, για την περίπτωση που θέλετε ένα διάλειμμα ή λίγη έξτρα ρομαντζάδα. 

Αν… ξεστρατίσετε λίγο από την διαδρομή περίπου στα μισά της, και στρίψετε αριστερά στην Χαριλάου Τρικούπη, θα επισκεφθείτε το άγνωστο εν πολλοίς αλλά ιδιαίτερα ενδιαφέρον Αρχαιολογικό Μουσείο του Πειραιά. Επίσης, λίγο πιο πριν, στην είσοδο της Μαρίνας της Ζέας (εκεί όπου η Ακτή Θεμιστοκλέους διασταυρώνεται με την οδό Βουδούρη) κατεβαίνοντας την κατηφόρα στα δεξιά σας θα βρείτε το Ναυτικό Μουσείο της Ελλάδας, κρυμμένο πίσω από ένα παρκάκι το οποίο φιλοξενεί τα απομεινάρια του Υποβρυχίου Παπανικολής. Από εδώ, έχετε δύο επιλογές: Είτε επιστρέφετε στην Ακτή Θεμιστοκλέους, για να συνεχίσετε την διαδρομή στο ίδιο φαρδύ πεζοδρόμιο, είτε περπατάτε στη Μαρίνα, πλάι στα αστραφτερά κότερα και πιο κοντά στην θάλασσα, μέχρι το Πασαλιμάνι.

Η διαδρομή συνεχίζεται από το Πασαλιμάνι στο ίδιο μοτίβο –μεγάλο πεζοδρόμιο που ακολουθεί την πορεία της θάλασσας, αγκαλιάζοντας τον λόφο του Προφήτη Ηλία– μέχρι να φτάσει στην Λεωφόρο Παπαναστασίου, ή Βασιλέως Παύλου όπως την αποκαλούν οι παλαιότεροι και κάποιες ταμπέλες που έχουν ξεμείνει. Αυτός είναι ο κεντρικός δρόμος της Καστέλλας, από τον οποίο έχετε επίσης δύο επιλογές: Είτε να συνεχίσετε την βόλτα στα γεμάτα νεοκλασικά δρομάκια της (βλέπε επόμενη διαδρομή) είτε να κατηφορίσετε την Ναυάρχου Βότση μέχρι το Μικρολίμανο, για να πιάσετε τραπέζι για ουζάκι και μεζέ πλάι στο κύμα. 

Διαδρομή #2: Η Καστέλλα

Είπαμε, λοιπόν, ότι κεντρικός δρόμος και ραχοκοκαλιά όλων των διαδρομών στην Καστέλλα είναι η Λεωφόρος Παπαναστασίου, η «θαλασσινή» πλευρά της οποίας στολίζεται κι αυτή με ένα μεγάλο πεζοδρόμιο, αντίστοιχο με εκείνο της προηγούμενης διαδρομής, που αγκαλιάζει τον λόφο σαν μπαλκονάκι. 

Περπατώντας το, θα προσέξετε στην απέναντι «όχθη» του δρόμου κάθε λίγα βήματα να ξεκινούν μικρά ανηφορικά δρομάκια, άλλα γεμάτα χρωματιστά νεοκλασικά και άλλα πυκνοδομημένα με μάλλον αδιάφορες πολυκατοικίες, που σας προκαλούν να ξεστρατίσετε από την πορεία σας και να ανηφορίσετε τον λόφο. Στα πιο ενδιαφέροντα εξ αυτών, ξεχωρίζουμε την οδό Φώσκολου (αλλιώς γνωστή και ως «Σκαλάκια», γιατί στον Πειραιά πρέπει τα πάντα να έχουν δύο ή περισσότερα ονόματα) με τα σκαλάκια της να ξεκινούν πλάι σε ένα υπέροχο αρχοντικό με καμπυλωτά μπαλκόνια, και να ανηφορίζουν ανάμεσα σε χρωματιστά νεοκλασικά, προσφέροντας όλο και καλύτερη θέα στη θάλασσα όσο ανεβαίνετε προς τα πάνω.

 

Δείτε όλη τη συνέχεια εδώ - in2life.gr

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ