Καλαμάρι γεμιστό με λάιμ, ούζο, κόλιανδρο: Δημιουργία του Άκη Πετρετζίκη

Μια λαχταριστή νηστίσιμη συνταγή που πρέπει οπωσδήποτε να δοκιμάσετε!

Συστατικά
Για το λαδόλεμονο

1 κ. σ. μέλι
½ κ.σ. μουστάρδα απαλή
χυμό και ξύσμα απο 2 λάιμ
150 ml ηλιέλαιο
½ τσίλι ψιλοκομμένο
2 κ.σ. φρέσκα φύλλα κόλιανδρου ψιλοκομμένα
φέτες λάιμ

Για τα καλαμάρια

4 καλαμάρια (200 γρ. το ένα)
1 μεσαίο ξερό κρεμμύδι,ψιλοκομμένο
½ σκ. σκόρδο
1 κ.σ. κόλιανδρο ψιλοκομμένο
50 ml ούζο
200 γρ. ρύζι γλασέ
400 ml ζωμό λαχανικών ζεστό
ξύσμα και χυμό από ½ λεμόνι
1 κ.σ. βούτυρο
θυμάρι ψιλοκομμένο
λαδολέμονο για σερβίρισμα
 

Ευχαριστούμε τον Άκη Πετρετζίκη και το akispetretzikis.com για την παραχώρηση αυτής της συνταγής

 

Μέθοδος Εκτέλεσης

Για το λαδολέμονο

Ψιλοκόβουμε το τσίλι και τον κόλιανδρο.
Σε ένα μπολ βάζουμε το μέλι, τη μουστάρδα και το χυμό απο το λάιμ.
Με ένα σύρμα χειρός ανακατεύουμε λίγο μέχρι να ομοιογενοποιηθεί το μειγμα και σιγά σιγά ρίχνουμε το ηλιέλαιο ανακατεύοντας συνεχώς. Διορθώνουμε αλατοπιπερώνοντας. Προσθέτουμε τον κόλιανδρο και το τσίλι. Αν σφίξει πολύ, ρίχνουμε λίγο νερό για να το αραιώσουμε.

Για τα καλαμάρια

Προθερμαίνουμε το φούρνο μας στους 180 βαθμούς.
Ψιλοκόβουμε τα πλοκάμια και τα πτερύγια από τα καλαμάρια. Κόβουμε και το εσωτερικό μέρος από τα καλαμάρια και το αφήνουμε στην άκρη.
Σοτάρουμε τα πλοκάμια και τα πτερύγια. Σβήνουμε με ούζο και αφαιρούμε το ζουμί από το τηγάνι.
Προσθέτουμε το κρεμμύδι ψιλοκομμένο και το σκόρδο ψιλοκομμένο.
Μαγειρεύουμε για 2 λεπτά και ρίχνουμε το ρύζι και σοτάρουμε για 1 λεπτό μέχρι να τραβήξει την πρώτη υγρασία από το κρεμμύδι και τα αρώματα από το καλαμάρι και το ούζο.
Προσθέτουμε  και το ζεστό ζωμό σταδιακά.
Σιγοβράζουμε μέχρι να τραβήξει το ρύζι όλο το ζουμί περίπου 20 λεπτά.
5 λεπτά πριν το τέλος, προσθέτουμε και το κομμένο μέρος από το εσωτερικό του καλαμαριού.
Όταν είναι έτοιμο και έχει χυλώσει το ρύζι, αφαιρούμε από τη φωτιά , Ρίχνουμε μέσα 1 κ.σ. βούτυρο, ψιλοκομμένο φρέσκο κόλιανδρο, ξύσμα και χυμό από μισό λεμόνι και αλατοπιπερώνουμε.
Γεμίζουμε με αυτό το μείγμα τα καλαμάρια μας.
Κλείνουμε το στόμιο από τα καλαμάρια με 1 οδοντογλυφίδα.
Ζεσταίνουμε ένα τηγάνι στο οποίο έχουμε βάλει να κάψει  λίγο ελαιόλαδο.
Σοτάρουμε τα καλαμάρια από όλες τις πλευρές να πάρουν χρώμα για 2 λεπτά.
Βάζουμε σε ένα ταψί, τα χαράσσουμε από την πάνω πλευρά, βάζουμε 1 κομματάκι βούτυρο στο καθένα, λίγο ψιλοκομμένο θυμάρι , αλατοπιπερώνουμε και ψήνουμε για 5 λεπτά.
Σερβίρουμε με λαδολέμονο από πάνω.

Who is Who

Γεννημένος στις 4 Μαρτίου, ο Άκης έδειξε την αγάπη του από τα πρώτα χρόνια της ζωής του. Μεγάλωσε στην Θεσσαλονίκη, δουλεύοντας στην οικογενειακή επιχείρηση από τα 16 του χρόνια. Στα 18 του αποφάσισε να εγκαταλείψει την πόλη όπου μεγάλωσε για να κατέβει στην Αθήνα και να σπουδάσει λογιστική...

Από εκείνη ακριβώς την στιγμή συνειδητοποίησε ότι η πραγματική του αγάπη βρισκότανε στη γεύση των φρέσκων φρούτων, στις μυρωδιές των μεσογειακών μπαχαρικών και στους ήχους των ακονισμένων μαχαιριών… Ήταν εκείνη η στιγμή που αποφάσισε να σπουδάσει παράλληλα σεφ στη σχολή μαγειρικής Le Monde.

Μόλις ολοκλήρωσε τις σπουδές του (ολοκλήρωσε και τη λογιστική!) εργάστηκε σε πληθώρα εστιατορίων και ξενοδοχείων σε όλη την Ελλάδα μέχρι που αναχώρησε για την Αγγλία με σκοπό να εξερευνήσει την διεθνή κουζίνα.Η 5ετής παραμονή του στην Αγγλία ήταν το μεγαλύτερο μαγειρικό “σχολείο” για τον Άκη μιας και είχε την ευκαιρία να συνεργαστεί με διάσημους βραβευμένους σεφ. Η τελευταία του στάση ήταν το φημισμένο ξενοδοχείο THE GORING».

Το 2010 επέστρεψε στην Ελλάδα, όχι για κάποια επαγγελματική ευκαιρία όπως πολύς κόσμος θα σκεφτόταν, αλλά για να λάβει μέρος στο τηλεπαιχνίδι του MEGA, “The Master Chef”. Έξι μήνες αργότερα, χωρίς καμία αμφιβολία, αναδείχθηκε ο πρώτος Έλληνας Master Chef κερδίζοντας τον διαγωνισμό.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ