Αεροπειρατεία Κύπρος: Ο δράστης με τις selfies & όλο το χρονικό της περιπέτειας με αίσιο τέλος

Ένα θρίλερ έξι ωρών ευτυχώς έληξε αναίμακτα διαδραματίστηκε από το πρωί της Τρίτης on air.

Aπό την πρώτη στιγμή που έγινε γνωστό πως στο Airbus A320 της EgyptAir είχε εκδηλωθεί αεροπειρατεία προκάλεσε δυσάρεστους συνειρμούς: η τραγωδία του αεροπλάνου της Metrojet που συνετρίβη τον περασμένο Οκτώβριο στο Σινά με 224 νεκρούς και – κυρίως- το ενδεχόμενο να πρόκειται για ακόμη μια τρομοκρατική επίθεση, μόλις λίγες μέρες μετά από εκείνη στις Βρυξέλλες.

Ευτυχώς, κανένας απ’ αυτούς τους φόβους δεν επιβεβαιώθηκε. Η αεροπειρατεία από τον 59χρονο Αιγύπτιο Σεΐφ Ελντιν Μουσταφά, πρώην αξιωματικό του αιγυπτιακού στρατού, έληξε αίσια στις 14:40, σχεδόν έξι ώρες αφού ο πιλότος αναγκάστηκε να προσγειώσει στο αεροπλάνο στο διεθνές αεροδρόμιο της Λάρνακας.

Ο 59χρονος αεροπειρατής βγήκε τελευταίος από το αεροπλάνο, με τα χέρια ψηλά και παραδόθηκε στις κυπριακές αρχές. Είχε προηγηθεί η «απόδραση» των τελευταίων ομήρων που κρατούσε στο Airbus, κάποιοι βγήκαν από τη σκάλα και ένας, πιθανότατα ο πιλότος, βγήκε από το παράθυρο του πιλοτηρίου χρησιμοποιώντας ένα σχοινί. Ήταν οι τελευταίες δραματικές στιγμές. Ακολούθησε η παράδοση του δράστη, που πλέον ανακρίνεται από τις κυπριακές αρχές ώστε να γίνει γνωστός και ο λόγος που τον οδήγησε στην αεροπειρατεία.

Έγινε τελικά για τα μάτια μιας γυναίκας, της πρώην συζύγου του που φέρεται να μένει στην Κύπρο, ήθελε να συναντήσει Ευρωπαίους αξιωματούχους για να ζητήσει πολιτικό άσυλο, ήθελε να αποφυλακιστούν γυναίκες που κρατούνται σε αιγυπτιακές φυλακές ή ήθελε να συναντήσει αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης για να μπορέσει να διαφύγει σε άλλες ευρωπαϊκές πόλεις; Κανείς δεν ξέρει ποια ήταν η αιτία της αεροπειρατείας.

Οι κυπριακές αρχές, πάντως, ξεκαθάρισαν εξ αρχής ότι δεν πρόκειται για τρομοκρατική ενέργεια. «Πρόκειται περί ατομικής ενέργειας προσώπου ασταθούς ψυχολογικής κατάστασης», όπως ανέφερε επίσημη ανακοίνωση της κυπριακής κυβέρνησης.

Το αεροπλάνο προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο της Λάρνακας περίπου στις 08:50 το πρωί της Τρίτης, σχεδόν 20 λεπτά αφού ο Σεΐφ Ελντιν Μουσταφά, που φαίνεται πως έδρασε μόνος, ειδοποίησε τον πιλότο πως κάνει αεροπειρατεία και φέρεται να απείλησε πως θα πυροδοτήσει τα εκρηκτικά με τα οποία ήταν ζωσμένος. Σε φωτογραφίες που έκαναν την εμφάνισή τους στα social media μάλιστα, φαίνεται να έχει στη μέση του ζώνη με εκρηκτικά. Η οποία όπως αποδείχθηκε δεν ήταν αληθινή. Ίσως γι’ αυτό ήταν... χαλαρός όταν έβγαζε... selfies με τους επιβάτες που κρατούσε ομήρους!


Λίγη ώρα μετά την παράδοσή του και τη σύλληψη του αποδείχθηκε ότι ο αεροπειρατής δεν ήταν ζωσμένος με εκρηκτικά αλλά αυτό που είχε δεμένο στη μέση του και ήθελε να «περάσει» ως ζώνη με εκρηκτικά ήταν στην ουσία καλύμματα φορητών τηλεφώνων, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου Γιάννης Κασουλίδης. Πλαστικές θήκες δηλαδή!


«Είχαμε μια τέτοια υποψία, αλλά έπρεπε να λάβουμε όλα τα μέτρα», είπε ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών. Επίσης, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ δήλωσε ότι είχαν φτάσει από την Αίγυπτο στο αεροδρόμιο της Πάφου Αιγύπτιοι κομάντος και διαπραγματευτής, γνώστης της αραβικής γλώσσας, οι οποίοι τελικά δεν χρειάστηκε να επέμβουν.

Ο αεροπειρατής παραδόθηκε, όπως είπε ο κ. Κασουλίδης, όταν η κυπριακή κυβέρνηση απέρριψε το αίτημά του για ανεφοδιασμό του αεροσκάφους με προορισμό την Κωνσταντινούπολη.

Δείτε εδώ τα σχετικά μας θέματα: Αεροπειρατεία στην Κύπρο: Όλο το χρονικό του τρόμου on air (Βίντεο & φωτό) - Αιγυπτιακό ΥΠΕΞ για αεροπειρατεία: «Δεν είναι τρομοκράτης, αλλά ηλίθιος» - Ιδού ο αεροπειρατής της Εgypt Air -59χρονος, καθηγητής πανεπιστημίου

 

 

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ