Τι πρέπει να κάνουμε για να μας «ακούνε» τα παιδιά μας χωρίς φωνές και καβγάδες!

Πολλοί γονείς παραπονιούνται στους δασκάλους και στους ειδικούς, ότι τα παιδιά τους δεν τους ακούνε. Χαρακτηρίζονται «ατίθασα», «αδιάφορα», «αντιδραστικά» και «ανυπάκουα». 

Έχετε αναρωτηθεί, όμως, τι είναι αυτό που κάνει τα λόγια σας και την παρουσία σας «αόρατη» μέσα στο σπίτι; Για ποιο λόγο, ενώ τους ζητάτε να κάνουν κάτι, εκείνα δεν συμμορφώνονται και κάνουν το δικό τους; Είναι θέμα χαρακτήρα για ένα πεντάχρονο παιδί ή ζήτημα «κακής μάθησης»;

 

Τα παιδιά έχουν την ανάγκη να αισθάνονται ανεξάρτητα και ότι έχουν την δυνατότητα να πάρουν δικές τους πρωτοβουλίες. Δοκιμάζουν και τα δικά τους όρια και τα δικά σας ως γονείς. Μέσα στο πλαίσιο αυτής της φυσιολογικής τους ανάγκης να αναπτύξουν μία ισχυρή αίσθηση της ταυτότητας τους, δείχνουν να επαναστατούν απέναντι στην «εξουσία» των γονιών τους εξηγεί η Μαρία Αθανασιάδου, ψυχολόγος. Εάν το κατανοήσετε και το αποδεχθείτε, τότε είναι αρκετά εύκολο να ακολουθήσετε και τις παρακάτω συμβουλές.

 

Πώς μπορείτε να σας «ακούσουν» καλύτερα τα παιδιά σας;

Ζητήστε πράγματα, που ρεαλιστικά μπορεί το παιδί σας να κάνει. Ορισμένες δουλειές φαντάζουν «τρομακτικές» στα μάτια ενός παιδιού. Δεχθείτε το και βοηθήστε το να το ολοκληρώσει. Μην πέσετε στην παγίδα της αποτελεσματικότητας του σε κάποιους τομείς. Τα παιδιά δεν είναι ενήλικες να μπορούν να λειτουργούν ευέλικτα σε όλους τους τομείς.

Εκφράστε το αίτημα σας, όσο πιο απλά μπορείτε. Μερικές φορές μπορεί να μην ανταποκρίνονται, γιατί δεν καταλαβαίνουν τι τους ζητάτε ή ότι είναι τόσο σημαντικό να το κάνουν εκείνα και όχι εσείς.

 

Αποφύγετε τις διαταγές-προσταγές του τύπου «Φτιάξε το δωμάτιο σου τώρα». Μπορείτε να το ζητήσετε όντας πιο ευγενικοί, όπως «Βάλε σε παρακαλώ τα ρούχα σου και τα παπούτσια σου στην ντουλάπα».

 

Δείτε όλη τη συνέχεια εδώ - infokids.gr

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ