Το μωβ ψωμί είναι το νέο superfood: Πλούσιο σε αντιοξειδωτικά & το ίδιο εύγευστο με το λευκό

Μία υγιεινή εναλλακτική ψωμιού χρώματος μωβ που θεωρείται ότι είναι η νέα προσθήκη στη λίστα με τις υπερτροφές αναμένεται να κάνει σύντομα την εμφάνισή του στο διατροφικό μας πλάνο.

Την τελευταία δεκαετία διατυπώνονται αρκετές θεωρίες που αναφέρονται στα προτερήματα και μειονεκτήματα της ένταξης του ψωμιού στο καθημερινό τραπέζι. Ο καθηγητής Zhou Weibiao, λοιπόν, επιστήμονας στο εθνικό πανεπιστήμιο της Σιγκαπούρης που εξειδικεύεται στη διατροφή, έθεσε ως επίκεντρο στις έρευνές του το ψωμί και το αποτέλεσμα είναι… μωβ.

Σύμφωνα με τις ισχύουσες διατροφικές θεωρίες, το λευκό ψωμί είναι τροφή με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη που χωνεύεται πολύ γρήγορα από τον οργανισμό με αποτέλεσμα να ανεβάζει τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα αλλά και να συνδέεται στενά με το πρόβλημα της παχυσαρκίας. Εν συντομία, συγκαταλέγεται στους εχθρούς όσων διατρέφονται υγιεινά.

Η απάντηση του Zhou Weibiao σε αυτό είναι η δημιουργία ενός νέου είδους ψωμιού χρώματος μωβ, πλούσιου σε αντιοξειδωτικά, φτιαγμένο εξ ολοκλήρου με φυσικά συστατικά, που χωνεύεται από τον οργανισμό σε χρόνο κατά 20% μικρότερο από το συμβατικό ψωμί λόγω της χημικής αντίδρασης της αμυλάσης με την αντιοξειδωτική ουσία ανθοκυανίνη στην οποία οφείλεται και το χαρακτηριστικό του μωβ χρώμα. Η ανθοκυανίνη έχει επίσης και αντιφλεγμονώδη δράση ενώ σύμφωνα με μελέτες, βοηθά στην πρόληψη των καρδιαγγειακών παθήσεων, των νευρολογικών ασθενειών και του καρκίνου ενώ σημαντικός είναι και ο ρόλος της στον έλεγχο της παχυσαρκίας και του διαβήτη καθώς περιορίζει τα πεπτικά ένζυμα μειώνοντας τα επίπεδα γλυκόζης. Δικαιολογείται λοιπόν και με το παραπάνω η θεωρία που θέλει το εν λόγω ψωμί να συγκαταλέγεται στα superfoods του χώρου της αρτοποιείας.

«Η πρόκληση ήταν να διαπιστώσουμε αν μπορούμε να αλλάξουμε τη σύνθεση του ψωμιού χωρίς όμως να αλλοιώσουμε την αφράτη του υφή που αρέσει στους περισσότερους», λέει ο Weibiao. «Ωστόσο, παρά την περιεκτικότητά του σε αντιοξειδωτικά, τα οποία έχουν πολλά οφέλη για την υγεία, η γνώση της χρήσης της ανθοκυανίνης ως πρόσθετο σε τρόφιμα είναι ακόμα περιορισμένη.Το συγκεκριμένο ψωμί μπορεί να είναι πιο υγιεινό, όμως η θερμιδική του αξία είναι ισότιμη με του κλασικού ψωμιού. Εξάλλου, η κεντρική ιδέα είναι να επιβραδυνθεί η ταχύτητα απελευθέρωσης της ενέργειας με σκοπό να αξιοποιούνται οι θερμίδες από τον οργανισμό για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα», συμπληρώνει.

Το εν λόγω ψωμί δεν είναι διαθέσιμο ακόμα στην αγορά, όμως ήδη ο Weibiao συζητά με μεγάλες εταιρείες τροφίμων, οπότε είναι πλέον ζήτημα χρόνου να βρεθεί και στα ράφια των supermarket.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ