Οι ηλικιωμένοι που ασκούνται έχουν μεγαλύτερη διαύγεια σκέψης και καλύτερη μνήμη

Όσο μεγαλώνουμε τόσο επιβραδύνεται η σκέψη μας και μας είναι πιο δύσκολο να θυμηθούμε ονόματα, αντικείμενα ή ακόμα και το πού αφήσαμε το αυτοκίνητό μας.

Και μπορεί σωματικά να μην φαίνεται έντονα η διαφορά της ηλικίας, ωστόσο ο βδεν λειτουργεί τόσο γρήγορα όσο στα νιάτα μας. Ωστόσο, μια νέα μελέτη έρχεται να αποδείξει ότι τα άτομα που ασκούνται και σε μεγάλες ηλικίες, έχουν μεγαλύτερη διαύγεια σκέψης και καλύτερη μνήμη.

Η μελέτη που δημοσιεύθηκε αυτή την εβδομάδα στο περιοδικό Neurology, διαπίστωσε ότι τα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας που ασκούνται τακτικά μπορούν να βιώσουν με πολύ πιο αργό ρυθμό την ψυχική παρακμή.

Στη μελέτη έλαβαν μέρος 876 άτομα με μέσο όρο ηλικίας τα 71 έτη, τα οποία ζούσαν στο βόρειο Μανχάταν. Η ομάδα των ανθρώπων αυτών, μελετήθηκαν από τους ειδικούς για εγκεφαλικό επεισόδιο αλλά και για την πιθανότητα να έχουν στο μέλλον ένα εγκεφαλικό επεισόδιο, ενώ τους ζητήθηκε να απαντήσουν σε ερωτηματολόγιο για το πόσο καιρό και πόσο συχνά ασκούνται.

Το 90% των συμμετεχόντων ανέφερε ότι έκανε ελαφριά άσκηση, όπως το περπάτημα και η κηπουρική, ή ότι δεν ασκείται καθόλου. Αυτοί οι άνθρωποι τοποθετήθηκαν στην ομάδα χαμηλής δραστηριότητας. Το υπόλοιπο 10% ανέφερε ότι έκανε μέτρια έως υψηλής έντασης άσκηση, όπως το τρέξιμο και η αεροβική γυμναστική και τα άτομα αυτά τοποθετήθηκαν στην ομάδα της υψηλής δραστηριότητας.

Περίπου επτά χρόνια αργότερα, κάθε άτομο υποβλήθηκε σε μια μαγνητική τομογραφία και σε τεστ εξέτασης της μνήμης, της σκέψης και των δεξιοτήτων. Πέντε χρόνια μετά από αυτό, οι συμμετέχοντες δοκιμάστηκαν και πάλι σε τεστ μνήμης και σκέψης.

Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Μαϊάμι και το Πανεπιστήμιο Κολούμπια που ανέλυσαν τα δεδομένα της έρευνας, διαπίστωσαν ότι τα άτομα που δεν παρουσίαζαν συμπτώματα μειωμένης νοητικής αντίληψης κατά την έναρξη της έρευνας και τα οποία ήταν στην ομάδα των χαμηλών επιπέδων δραστηριότητας παρουσίασαν μεγαλύτερη μείωση στην ταχύτητα επεξεργασίας και επεισοδιακής μνήμης μετά τα 5 έτη ενώ, στα 10 έτη η ταχύτητα επεξεργασίας της μνήμης και της σκέψης τους μειώθηκε ακόμα περισσότερο, σε σχέση με τα άτομα που ήταν στην ομάδα των υψηλών επιπέδων δραστηριότητας.

Όπως ανέφερε ο Δρ Clinton Wright, Αναπληρωτής Καθηγητής Νευρολογίας, των Επιστημών της Δημόσιας Υγείας και Νευρολογίας στο Πανεπιστήμιο του Μαϊάμι «School of Medicine», τα αποτελέσματα αυτά δεν τους εξέπληξαν. Υπάρχουν όπως είπε, όλο και περισσότερες ενδείξεις ότι η αυξημένη σωματική δραστηριότητα είναι πραγματικά αποτελεσματική και ευεργετική για τη μνήμη. Προηγούμενες μελέτες μάλιστα, έχουν δείξει ότι η άσκηση αυξάνει τη φαιά ουσία στις περιοχές που αφορούν τη σύνθετη σκέψη και τη λήψη αποφάσεων.

Η άσκηση επίσης, ανακουφίζει τον οργανισμό από το άγχος, καθώς μπορεί να προστατεύσει τον εγκέφαλο από βλάβες που προκαλούνται από το στρες, το οποίο μπορεί να θολώσει τη μνήμη και να προκαλέσει βραδύτητα σκέψης. Ακόμη και κάτι τόσο απλό όσο ένας γρήγορος περίπατος μπορεί να αυξήσει τη δημιουργική σκέψη, επεσήμανε ο Δρ. Clinton.

Ο Δρ Richard Lipton, Καθηγητής Νευρολογίας στο Albert Einstein College of Medicine στη Νέα Υόρκη, τόνισε ότι κατά τη διαδικασία της γήρανσης επιδεινώνεται η ταχύτητα επεξεργασίας δεδομένων στον εγκέφαλο μας. Μειώνεται δηλαδή η λεγόμενη επεισοδιακή μνήμη, και έτσι χάνεται η ικανότητα του ατόμου να διατηρεί στοιχεία της καθημερινότητας του, όπως το να κάνει τη λίστα του σούπερ μάρκετ ή το που έβαλε για παράδειγμα τα κλειδιά του.

Η μελέτη αυτή όπως επισημαίνει ο Δρ Lipton, δείχνει ότι πρέπει να είμαστε ενεργοί ακόμα και σε μεγάλη ηλικία αν θέλουμε να έχουν το μυαλό μας «δυνατό».

Οι ερευνητές εντοπίζοντας ότι η συστηματική άσκηση είναι σημαντικός παράγοντας και σχετίζεται άμεσα με τη γνωστική υγεία σε μεγαλύτερη ηλικία, προτείνουν σε όλους να διατηρούν την καλή φυσική τους κατάσταση, προκειμένου να αποφύγουν την πνευματική εξασθένιση και την πιθανότητα μιας ανοιακής κατάστασης.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ