Βαρουφάκης στον Economist: Ο ΣΥΡΙΖΑ από το 40% θα κατεβεί στο 4% όπως πάει

Την πρόβλεψη ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα επιστρέψει από τα υψηλά ποσοστά του 40% στο 4% «όπως πάει», διατυπώνει σε συνέντευξή του στον Economist ο Γιάνης Βαρυφάκης.

«Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία για αυτό», σχολιάζει χαρακτηριστικά ο πρώην Υπουργός Οικονομικών και συνεχίζει: «Θα καταρρεύσει. Είναι ένα νέο ΠΑΣΟΚ. Δεν ξέρω τι θα αντικαταστήσει τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά το κόμμα δεν έχει μέλλον».

Προσθέτει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν καταρρέει διότι επιχείρησε να παραβιάσει τους κανόνες της παγκοσμιοποίησης, αλλά επειδή προσυπέγραψε μία δημοσιονομική πολιτική που δεν μπορεί να λειτουργήσει.

 

Επαναλαμβάνει δε ότι οι Ευρωπαίοι εταίροι δεν ήθελαν καν να συζητήσουν τις «λογικές» προτάσεις της πρώτης κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ για τη διαχείριση των δημοσιονομικών προβλημάτων της Ελλάδας, διότι «δεν ήθελαν να στείλουν ένα μήνυμα στους Ισπανούς, τους Ιρλανδούς και τους Πορτογάλους ότι θα μπορούσαν να εκλέξουν μία κυβέρνηση που θα εφάρμοζε τις δικές της ιδέες».

Σημειώνει επίσης ότι δεν πιστεύει πως ο Μάριο Ντράγκι θα επέτρεπε την έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη αν η ελληνική κυβέρνηση επέμενε στις θέσεις της, καθώς και ο ίδιος ο διοικητής της ΕΚΤ θα βρισκόταν σε δύσκολη θέση.

Λέει επίσης ότι το γεγονός πως δεν του επετράπη να αξιοποιήσει αυτόν το μοχλό πίεσης και να συνεχίσει τη στάση του έναντι των πιστωτών οφείλεται σε τρία-τέσσερα άτομα στον στενό πυρήνα του υπουργικού συμβουλίου, οι οποίοι αποφάσισαν να δεχθούν τους αδύνατους να υλοποιηθούν δημοσιονομικούς στόχους της τρόικα. «Δεν το είχα προβλέψει. Αν το είχα προβλέψει, δε θα είχα μπει στην κυβέρνηση», λέει ο κ. Βαρουφάκης.

Μεταξύ άλλων αναφορών σε μια συνέντευξη που επικεντρώνεται στην κατάσταση της ευρύτερης αριστεράς και της σοσιαλδημοκρατίας στην Ευρώπη, ο πρώην υπουργός επικρίνει δριμύτατα τους Γερμανούς σοσιαλδημοκράτες του SPD, που τους χαρακτηρίζει ως τους «λιγότερο ενδιαφέροντες, λιγότερο καινοτόμους και λιγότερο ειλικρινείς» σε ολόκληρο το πολιτικό φάσμα. «Θα προτιμούσα να έχω να κάνω με τη Μέρκελ και τον Σόιμπλε», σχολιάζει.

Σε ό,τι αφορά τη σχέση του με το Εργατικό Κόμμα στη Βρετανία, αναφέρει ότι μιλά με την ηγεσία για δύο πράγματα: την ανάγκη να δοθεί έμφαση στην αύξηση επενδύσεων στη χώρα και όχι να περιοριστούν οι Εργατικοί στην αντιπαράθεση με την κυβέρνηση περί εφαρμογής μέτρων λιτότητας και στο θέμα του Brexit.

Ο κ. Βαρουφάκης λέει πως οι Εργατικοί θα πρέπει να πρωτοστατήσουν στην επιχειρηματολογία υπέρ της παραμονής της Βρετανίας στην ΕΕ με στόχο να παλέψουν για τον εκδημοκρατισμό της.

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ