Μια πεντανόστιμη χωριάτικη σπανακόπιτα με μυρωνολάχανα και φέτα από την εκπληκτική Αργυρώ

Μια παραδοσιακή σπιτική συνταγή για όλη την οικογένεια.

Υλικά συνταγής

1 πακέτο νέο χωριάτικο φύλλο με καλαμπόκι της Alfa
Για τη γέμιση
700 γρ. σπανάκι
4 τρυφερά πράσα
5-6 φρέσκα κρεμμύδια με τα φύλλα τους
1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι κόκκινο
1 ματσάκι καυκαλήθρες
1 ματσάκι μυρώνια
1 μικρό ματσάκι άνηθο με τα κοτσάνια του
1/2 φλ. τραχανά ή πλιγούρι
αλάτι
πιπέρι μπόλικο
400 γρ. σκληρή πιπεράτη ώριμη φέτα
1/2 φλ. ελαιόλαδο
1/2 φλ. γιαούρτι
2 αβγά

   
Ευχαριστούμε την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου και το argiro.gr για την παραχώρηση αυτής της συνταγής

Εκτέλεση

Όλα τα χόρτα να είναι πλυμένα και καλά στραγγισμένα. Τα χοντροκόβουμε σε λεκάνη.
Ψιλοκόβουμε το ξερό κρεμμύδι τα φρέσκα κρεμμύδια με τα φύλλα τους και τα τρυφερά πράσα.Τα προσθέτουμε στα χόρτα. Ψιλοκόβουμε τα μυρωνολάχανα και τον άνηθο και τα προσθέτουμε.
Αλατοπιπερώνουμε καλά και τα τρίβουμε λίγο με τα χέρια απλά να μαραθούν και να πέσει ο όγκος τους. Προσθέτουμε τον τραχανά και την φέτα σε τρίμματα κι ανακατεύουμε καλά.
Χτυπάμε σε μπολ τα αβγά, το γιαούρτι και το ελαιόλαδο. Ρίχνουμε το μισό μίγμα στα χόρτα κι ανακατεύουμε καλά. Αφήνουμε να σταθεί λίγο η γέμιση και να ρουφήξει τα υγρά της ο τραχανάς. Αν κατεβάσει το χόρτο πολύ υγρασία στραγγίζουμε λίγο με το χέρι την γέμιση.
Στο υπόλοιπο υγρό μίγμα αβγών ρίχνουμε λίγο νερό να αραιώσει η υφή (3-4 κουταλιές).
Κόβουμε το κάθε φύλλο σε 3 λωρίδες. Αλείφουμε με το διάλυμα αβγού. Ακουμπαμε από δυο κουταλιές γέμιση σε κάθε λωρίδα και κλείνουμε σε μεγάλο ατομικό τρίγωνο. Με την ένωση προς τα κάτω ακουμπάμε σα λαδωμένο ταψί ή στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί. Αλείφουμε με λίγο διάλυμα ή ελαιόλαδο. Ψήνουμε σε δυο λαμαρίνες τα τρίγωνα στους 180ºC στον αέρα για περίπου 45', ανεβοκατεβάζοντας τα ταψιά ενδιάμεσα, να ροδίσουν τα τρίγωνα και να τραγανίσει το φύλλο.
 

Who is Who

Η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Πάρο, αλλά τα τελευταία χρόνια ζει μόνιμα στην Αθήνα. Bραβευµένη chef και παθιασμένη μαγείρισσα, έχει καταφέρει µε το δικό της αυθεντικό τρόπο να αναβαθμίσει την ελληνική κουζίνα και να μεταδώσει σε όλους µας την αγάπη της για το καλοµαγειρεµένο σπιτικό φαγητό.

«Από πολύ νωρίς γοητεύτηκα από τη μαγεία της κουζίνας. Μ’ άρεσαν οι μυρωδιές, οι γεύσεις, οι ήχοι της και, πολύ αργότερα, µε συνέπαιρνε η ένταση την ώρα της ασταμάτητης δουλειάς, που σε απορροφάει τόσο ώστε το µόνο που σε ενδιαφέρει εκείνη τη στιγμή είναι να ικανοποιήσεις αυτούς που θα γευτούν τα πιάτα. Έχω δουλέψει σκληρά, μέχρι τελικής πτώσης, αλλά μέσα από αυτή την κούραση µόνο ικανοποίηση και υπερηφάνεια ένιωσα. Γεννήθηκα και μεγάλωσα στην Νάουσα της Πάρου. Από παιδί στριφογύριζα στην κουζίνα, θέλοντας να έχω ενεργό ρόλο σε ό,τι μαγικό (για τα παιδικά µου µάτια) εξελισσόταν εκεί μέσα.» Αργυρώ Μπαρμπαρίγου

Ασχολείται επαγγελματικά με τη μαγειρική τα τελευταία 15 χρόνια και το ταλέντο της και η εμπειρία της συνοδεύονται από σπουδές, καθώς το χειμώνα 2004-2005 παρακολούθησε εντατικά μαθήματα γαλλικής κουζίνας στη Σχολή Μαγειρικής Cordon Bleu στο Λονδίνο. Ακολούθησαν σεµινάρια ζαχαροπλαστικής πλάι στον Στέλιο Παρλιάρο και στη Σχολή Ζαχαροπλαστικής Valhrona στη Γαλλία. Συνεργάστηκε µε εφημερίδες, περιοδικά και ως σύμβουλος, παραδίδοντας μαθήματα μαγειρικής σε πολυεθνική εταιρεία τροφίμων.

Εκτός από αγαπημένη τηλεοπτική σεφ με καθημερινή παρουσία στην πρωινή τηλεοπτική ζώνη και στα μεγαλύτερα τηλεοπτικά δίκτυα, είναι ιδιοκτήτρια του διεθνούς φήμης εστιατορίου «Παπαδάκης», το οποίο αφού λειτούργησε με μεγάλη επιτυχία στην Πάρο, μεταφέρθηκε το 2005 στην Αθήνα, στην καρδιά του Κολωνακίου (Φωκυλίδου 15 & Βουκουρεστίου). Έχει μαγειρέψει για τον Πιρς Μπρόσναν. Ο Ζαν Πολ Γκοτιέ, όταν βρίσκεται στην Αθήνα, δίνει ραντεβού κάθε βράδυ στον ΠΑΠΑΔΑΚΗ, παρέα με όστρακα, αχινό και ψάρι. Ο συνάδελφός του, Kenzo, παραγγέλνει στους φίλους του να του πηγαίνουν στο Παρίσι λικέρ φράουλα της Αργυρώς! Ο Μπίλι Ζέιν, αφού δοκίμασε το κατσικάκι φρικασέ και την τυρόπιτά της, ζήτησε να του τυλίξουν φαγητό και για το …ξενοδοχείο! Φυσικά, ούτε οι διάσημοι συνάδελφοί της, Michele Roux, Cat Cora, Jim Botsakos και Michael Psilakis, δεν μπορούν να αντισταθούν στο χταπόδι της με μέλι, στα τριμμένα πατατάκια και στη ρεβιθάδα με ταραμοσαλάτα!

«Το εστιατόριο «Παπαδάκης» πρωτολειτούργησε στα μέσα της δεκαετίας του ‘90. Η απόφαση πάρθηκε από κοινού µε τον σύζυγό µου, ο οποίος –αν και αφανής ήρωας– είναι εκείνος που με στηρίζει σε κάθε µου κίνηση. Έπειτα από σχεδόν µία δεκαετία επιτυχημένης λειτουργίας στην Πάρο, τον Νοέμβριο του 2005, μεταφέραμε το εστιατόριο στην καρδιά της Αθήνας, στο Κολωνάκι

Η Αργυρώ μοιράζει το χρόνο της μεταξύ του εστιατορίου και της συγγραφής βιβλίων, αλλά ασχολείται και με τηλεοπτικές εκπομπές και επιτυχημένες δραστηριότητες στην Αμερική.

Έχει δημοσιεύσει βιβλία μαγειρικής που έχουν γίνει best-seller και έχει παρουσία στην τηλεόραση κάθε τηλεοπτική σαιζόν, τα τελευταία 10 χρόνια. Διδάσκει στη Le Monde και η μεγάλη της αγάπη είναι το www.argiro.gr, το site μαγειρικής με τους περισσότερους επισκέπτες. Συγχρόνως, σε συνεργασία με τον φιλανθρωπικό οργανισμό Greek American Foundation και το Project Hope της Αμερικής, μαγειρεύει σε φιλανθρωπικά γκαλά στην Αμερική, όπου θεωρείται πρέσβειρα της ελληνική κουζίνας. Το Μάιο, η Αργυρώ είχε την τιμητική της στην Disneyland, όπου ετοίμασε το μενού για όλα τα εστιατόρια του πάρκου, επιμελήθηκε το επίσημο δείπνο των 12 πιάτων αλλά και το μενού της βραδιάς των βραβείων Gabby που φέτος έγιναν στο Λος Άντζελες. Η Αργυρώ μαγείρεψε για τους star και άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ