Τι απαντάει το WikiLeaks για τη διαρροή των συνομιλιών Τόμσεν-Βελκουλέσκου - Οι αντιδράσεις στην Ελλάδα

Τέλος σε φημολογία που αναπτύχθηκε τις προηγούμενες ώρες και που αφορούσε σε υπόνοιες περί ελληνικής εμπλοκής στη διαρροή της συνομιλίας μεταξύ των στελεχών του ΔΝΤ, έβαλε το ίδιο το Wikileaks, το οποίο και είχε από νωρίς σήμερα δημοσιοποιήσει τη διαρροή των σχετικών διαλόγων.

Η διάψευση ήρθε από τον λογαριασμό του Wikileaks στο Twitter ως άμεση απάντηση προς τον οικονομικό συντάκτη της Wall Street Journal, Μάρκους Γουόκερ, ο οποίος σε tweet του νωρίτερα σχολίασε πως το ορθογραφικό λάθος στο όνομα της Ντέλια Βελκουλέσκου ("Velkouleskou" αντί για "Velculescu") υποδεικνύει ότι η μεταγραφή του κειμένου έγινε από κάποια ελληνική υπηρεσία.

Το Wikileaks διαψεύδοντας απάντησε στον δημοσιογράφο ότι: «Αυτό θα ήταν ωραίο, αλλά η μεταγραφή και η ορθογραφία (που προέρχεται από τον ελληνικό Τύπο ) είναι δική μας».

«IMF leak: misspelling of Velculescu as "VELKOULESKOU" suggests transcript was written by a Greek service», ήταν το εν λόγω tweet του δημοσιογράφου.

"@MMQWalker That would be nice, but the transcript and the spelling (derived from the Greek press) is ours", ήταν η απάντηση του Wikileaks στον Μάρκους Γουόκερ.

Προβληματισμός σε όλο το πολιτικό σκηνικό της χώρας

Η ελληνική κυβέρνηση υπέστη απόλυτο αιφνιδιασμό από την αποκάλυψη με την πρώτη αντίδραση να είναι οργίλη: «Εάν αληθεύει το δημοσίευμα, η κυβέρνηση διαμηνύει ότι δεν είναι διατεθειμένη να δεχθεί να παίζονται παιχνίδια σε βάρος της χώρας» έλεγε κυβερνητική πηγή, εκδηλώνοντας την ανησυχία της για την τροπή που λαμβάνει η υπόθεση και ενώ στην Αθήνα υπήρχε αισιοδοξία ότι η αξιολόγηση θα κλείσει περί τα μέσα του μήνα, ειδικά μετά το θετικό μήνυμα που έστειλαν οι Ευρωπαίοι εταίροι, μέσω του euroworking group χθες από τις Βρυξέλλες.

Στην κυβέρνηση υπάρχει και μία δεύτερη απορία για τα όσα συμβαίνουν: Από το WikiLeaks φαίνεται ότι η υποκλοπή των συνομιλιών των στελεχών του ΔΝΤ να έγινε στην Αθήνα, κάτι που προκαλεί άλλου είδους ερωτηματικά, έστω κι αν θεωρούνται δευτερεύουσας σημασίας σε σχέση με το κεντρικό διακύβευμα της διαπραγμάτευσης.

Λίγη ώρα αργότερα, δε, με non paper κυβερνητικοί κύκλοι υποστήριζαν ότι το ΔΝΤ επιθυμεί πιστωτικό γεγονός υποστηρίζοντας, επίσης, ότι το Ταμείο θέλει να προκαλέσει παράλληλα και «γενική αποσταθεροποίηση στην Ευρώπη».

Ο Αλέξης Τσίπρας επικοινώνησε με τους πολιτικούς αρχηγούς και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τους ενημέρωσε για όλες τις τελευταίες εξελίξεις.

Στάση αναμονής αλλά και προβληματισμός επικρατεί στη Νέα Δημοκρατία. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν σχολίασε κάτι στην επικοινωνία που είχε με τον Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος τον ενημέρωσε για την πρόθεσή του να στείλει επιστολή στην Κριστίν Λαγκάρντ με την οποία θα την καλεί να πάρει θέση.

Μήνυμα στο ΔΝΤ να τοποθετηθεί μετά τις αποκαλύψεις από το Wikileaks ζητά με δήλωσή της η Φώφη Γεννηματά υπενθυμίζοντας ότι το ΠΑΣΟΚ έχει επισημάνει «πολλές φορές ότι οι ακραίες απόψεις του δημιούργησαν μεγάλα προβλήματα στην χώρα και την ελληνική κοινωνία». Ταυτόχρονα,ασκεί κριτική στον Αλέξη Τσίπρα για την στάση του όλο αυτό το διάστημα.

Ο Δ. Κουτσούμπας εξέφρασε τη θέση ότι «αυτές οι διαρροές και το περιεχόμενό τους αποκαλύπτουν τις οξύτατες αντιθέσεις που υπάρχουν ανάμεσα στο ΔΝΤ-ΗΠΑ από τη μία και την ΕΕ-Γερμανία από την άλλη. 

Διαβάστε επίσης: Αποκάλυψη-βόμβα από τα WikiLeaks: To ΔΝΤ απειλεί την ΕΕ πως θα αποχωρήσει και βάζει «φωτιά» στην διαπραγμάτευση

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ