Τα Panama Papers «έριξαν» τον πρωθυπουργό της Ισλανδίας: Υπέβαλε την παραίτηση του

Την παραίτησή του υπέβαλε ο πρωθυπουργός της Ισλανδίας, Σίγκμουντουρ Γκουνλάουγκσον, στον απόηχο της διαρροής των «Εγγράφων του Παναμά», μετά την άρνηση του προέδρου της χώρας Όλαφουρ Γκρίμσον να κάνει δεκτό το αίτημά του για διάλυση της Βουλής και πρόωρες βουλευτικές εκλογές.

Οπως αναφέρουν οι New York Times, η παραίτηση ανακοινώθηκε από υπουργό ενώ η είδηση επιβεβαιώθηκε και από τον αναπληρωτή πρόεδρο του Προοδευτικού Κόμματος στην κρατική τηλεόραση RUV.

 

Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός είχε ζητήσει τη διάλυση του κοινοβουλίου της Ισλανδίας, αφού η αντιπολίτευση κατέθεσε πρόταση μομφής εναντίον της κυβέρνησης, με αφορμή το σκάνδαλο που ξέσπασε από τη διαρροή των λεγόμενων «Εγγράφων του Παναμά» (Panama Papers), η οποία άγγιζε και τον πρωθυπουργό.

 

Ωστόσο, μετά τη συνάντηση που είχε με τον Γκουνλάουγκσον, ο πρόεδρος της Ισλανδίας Όλαφουρ Ράγκναρ Γκρίμσον, αρνήθηκε να προχωρήσει στη διάλυση και κάλεσε για διαβουλεύσεις τους ηγέτες των κοινοβουλευτικών πολιτικών δυνάμεων, προκειμένου να καθορίσει τη στάση του.

Υπενθυμίζεται ότι χθες, Δευτέρα, η αντιπολίτευση υπέβαλε πρόταση μομφής και χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν έξω από το κτίριο του κοινοβουλίου, διαμαρτυρόμενοι γιατί, όπως υποστηρίζουν, ο Γκουνλάουγκσον δεν είχε δηλώσει μια εξωχώρια εταιρεία που είχε ιδρύσει, από κοινού με τη σύζυγό του, προκειμένου να διαχειρίζεται την περιουσία που κληρονόμησε η τελευταία από τον πατέρα της.

 

Ο ίδιος ο Ισλανδός πρωθυπουργός είχε αρχικά δηλώσει κατηγορηματικά ότι δεν σκοπεύει να παραιτηθεί.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ