Τσίπρας: Ο ΣΥΡΙΖΑ ενηλικιώθηκε και ωριμάζει

Κάλεσμα σε όλους τους πολίτες, ανεξαρτήτως της κομματικής τους καταγωγής, να πάρουν μέρος στο μετασχηματισμό του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ στην «πολιτική δύναμη της μίας και μοναδικής συνιστώσας: του κυρίαρχου λαού», να γίνουν «συμμέτοχοι στην παράταξη που θα πάρει αύριο το μέλλον της χώρας στα χέρια της», απηύθυνε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, από ομιλία του σε ανοικτή συγκέντρωση στην πλατεία Δημαρχείου στο Περιστέρι.


Κάλεσμα σε όλους τους πολίτες, ανεξαρτήτως της κομματικής τους καταγωγής, να πάρουν μέρος στο μετασχηματισμό του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ στην «πολιτική δύναμη της μίας και μοναδικής συνιστώσας: του κυρίαρχου λαού», να γίνουν «συμμέτοχοι στην παράταξη που θα πάρει αύριο το μέλλον της χώρας στα χέρια της», απηύθυνε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, από ομιλία του σε ανοικτή συγκέντρωση στην πλατεία Δημαρχείου στο Περιστέρι.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι εδώ, όχι ίδιος όπως χτες, μέσα από αυτή τη διαδικασία της χειραφέτησης του λαού που απαγκιστρώθηκε από τα δύο κόμματα εξουσίας και ο ΣΥΡΙΖΑ ενηλικιώθηκε και ωριμάζει περισσότερο και προετοιμάζεται και μετεξελίσσεται σε μια μεγάλη παράταξη, στην πλατιά δημοκρατική παράταξη της αριστεράς», τόνισε.

Ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι παρόλο που ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ολοκλήρωσε την «ανατροπή» βγαίνοντας πρώτος στις εκλογές, δεν έχασε, καθώς «έκανε ένα πολύ μεγάλο ποιοτικό άλμα», ωστόσο τόνισε ότι «έχασε όμως μια ευκαιρία η χώρα». Ως προς αυτό ανέφερε ότι «είδαμε αμέσως μετά τις εκλογές που πήγαν οι υποσχέσεις περί επαναδιαπραγμάτευσης, που πήγαν τα 12 σημεία του ενός, τα 6 σημεία του άλλου».

Ακόμη έκανε λόγο για κυβέρνηση «επιτάχυνσης του μνημονίου» που αποτελεί «παρένθεση».

Παράλληλα, ο κ. Τσίπρας άσκησε σφοδρή κριτική στην κυβέρνηση και στα κόμματα που τη στηρίζουν διότι, όπως είπε, ξέχασαν την επομένη των εκλογών όσα έλεγαν για επαναδιαπραγμάτευση. «Αυτοί την προηγούμενη έλεγαν ‘επαναδιαπραγμάτευση' και την επομένη ήρθε ο κ. Στουρνάρας και είπε ότι η επαναδιαπραγμάτευση είναι σαν το ταγκό, θέλει δύο», ανέφερε και σημείωσε ότι «δεν έχει ξανασυμβεί κυβέρνηση να εκλεγεί με ένα κεντρικό αίτημα και να το ακυρώσει στις προγραμματικές της δηλώσεις».

Επικεντρώνοντας την κριτική του στον υπουργό Οικονομικών, είπε ότι στο Γιούρογκρουπ δεν μίλησε καν για επιμήκυνση του χρόνου δημοσιονομικής προσαρμογής, για να προσθέσει ωστόσο ότι αυτό δεν αποτελεί τη λύση. «Έχουμε έναν υπουργό των Οικονομικών που αν και δεν ήταν από τους συγγραφείς του Μνημονίου ήταν από την πρώτη στιγμή από τους υπερασπιστές του», είπε ο κ. Τσίπρας.

Ακόμη, ανέφερε ότι ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς είναι «σε πανικό» και ήρθε στη Βουλή «με φωνές», για να παραπέμψει στη συνέχεια ο κ. Τσίπρας στις λαϊκές ρήσεις: «ήρθαν τα άγρια να διώξουν τα ήμερα» και «φωνάζει ο κλέφτης να φοβηθεί ο νοικοκύρης».

Ο παραιτηθείς υφυπουργός Εργασίας κ. Νικολόπουλος, «ένας δικός του άνθρωπος», πρόσθεσε ο κ.Τσίπρας, «ξεμπρόστιασε» με την επιστολή του και τον κ. Σαμαρά και τους άλλους δύο αρχηγούς.

Κατηγορώντας τον πρωθυπουργό για μια σειρά προεκλογικών «ψεμάτων», όπως είπε, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ανέφερε ότι ο κ. Σαμαράς «πρόλαβε να απομονώσει» τη χώρα στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής. Σχετικά δε με την εθνική ομάδα διαπραγμάτευσης, υποστήριξε ότι οι εθνικές ομάδες μπαίνουν στο γήπεδο, ανεξάρτητα από το εάν κερδίζουν ή χάνουν και πως αντίθετα «αυτοί ήθελαν να φτιάξουν ομάδα για να παίζουν στην Ελλάδα, δεν μπήκαν καν στο γήπεδο».

Συνεχίζοντας, ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι είπε ψέματα ότι θα αποκαταστήσει την ισχύ των συλλογικών συμβάσεων και του κατώτατου μισθού και πως αντί να διεκδικεί την επαναδιαπραγμάτευση του μνημονίου, «φέρνει την επιτάχυνσή του» και «διεκδικεί την ιδιοκτησία του».

Παραπέμποντας στην πρόταση νόμου της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ για την επαναφορά της μετενέργειας, του κατώτατου μισθού και των συλλογικών συμβάσεων στις συνθήκες που ίσχυαν πριν το δεύτερο μνημόνιο, είπε ότι «τώρα τους δίνουμε την ευκαιρία να υπερψηφίσουν την πρότασή μας, αλλιώς να σταματήσουν να κοροϊδεύουν το λαό».

Ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε επιπλέον την «συγκυβέρνηση Σαμαρά» ότι «πρόλαβε να αναρτήσει την μικρή αγγελία «πωλείται η Ελλάς»», κάνοντας λόγο για «πλιάτσικο» σε βάρος της δημόσιας περιουσίας και αναφερόμενος συγκεκριμένα στη ΔΕΗ, τον ΟΣΕ, το νερό, τα λιμάνια, το Ελληνικό, το «παραλιακό φιλέτο» της Αττικής από το Φάληρο μέχρι το Σούνιο και τον «κερδοφόρο» ΟΠΑΠ.

"Εμείς το μόνο που τους είπαμε είναι ότι θα τους ταράξουμε στη νομιμότητα, σύμφωνα με τους νόμους και το σύνταγμα όμως, όχι με τους μνημονιακούς νόμους», τόνισε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση «κρύβεται πίσω από ένα φαύλο κράτος της διαφθοράς που προσπαθούν να το χρεώσουν στην αριστερά».

"Εμείς δεν είμαστε με το κράτος», σημείωσε, «αλλά με την κοινωνία και τις ανάγκες», για να συμπληρώσει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να φτιάξει ένα δημόσιο τομέα αποτελεσματικό και με διαφάνεια.

Συνεχίζοντας, είπε ότι «δεν θα τους επιτρέψουμε όμως να στοχοποιούν ανθρώπους και χώρους» και πρόσθεσε ότι αυτό που τους ενοχλεί δεν είναι συγκεκριμένοι συνδικαλιστές και τα συνδικάτα, αλλά η ίδια η ύπαρξη του συνδικαλισμού.

Μετά την ομιλία του, σε μια συμβολική κίνηση που σηματοδοτεί την έναρξη της καμπάνιας εγγραφής νέων μελών στο πλαίσιο της διαδικασίας μετεξέλιξης του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ σε ενιαίο πολιτικό φορέα, ο κ. Τσίπρας συμπλήρωσε τη σχετική αίτηση στο Περιστέρι, όπου, όπως είχε επισημάνει νωρίτερα στην ομιλία του, οι πολίτες ανέδειξαν τον ΣΥΡΙΖΑ σε πρώτο κόμμα στην κάλπη της 17ης Ιουνίου.

Πηγή: Kathimerini.gr

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ