Η γνώμη σας, είναι πολύτιμη! Μοιραστείτε την μαζί μας!

Ιερώνυμος: Nα μην είναι το ταξίδι μας με τον Πάπα Φραγκίσκο στη Λέσβο, ταξίδι φιγούρας και μεγαλοπρέπειας

Ηχηρό μήνυμα πους τους ηγέτες της Ευρώπης για το προσφυγικό στέλνει ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, εν όψει της επίσκεψης του στη Λέσβο μαζί με τον Οικουμενικό Πατριάρχη και τον Πάπα.   

Ο αρχιεπίσκοπος ζητά σε συνέντευξη του στο Έθνος, να μην είναι το ταξίδι στη Λέσβο «ένα ταξίδι φιγούρας και μεγαλοπρέπειας», ενώ σημειώνει ότι «η πατρίδα μας είναι σε πολύ δύσκολη θέση», και προσθέτει: «Εχουμε να αντιμετωπίσουμε τα δικά μας προβλήματα, την οικονομική πορεία της χώρας, την ανάπτυξη, η οποία είναι σχεδόν μηδαμινή και σαν να μην έφτανε αυτό, αυτήν τη στιγμή πρέπει να διαχειριστούμε και το προσφυγικό - μεταναστευτικό ζήτημα. Είναι δύσκολα προβλήματα.

Θα περίμενε κανείς η Ευρώπη να είναι πιο ευαισθητοποιημένη πάνω σ' αυτό το θέμα γιατί έχει και μεγάλη ευθύνη για όλα αυτά που γίνονται.   Επομένως, μέσα στα όπλα που θα μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε εμείς, είναι η ευαισθητοποίηση, όχι μόνο των Ελλήνων αλλά και όλου του κόσμου. Πώς μπορεί να επιτευχθεί αυτό; Με έναν λόγο χωρίς να έχει πολιτικές ρίζες μέσα και σκοπιμότητες. Νομίζω ότι οι θρησκευτικοί ηγέτες είναι σε θέση αυτό να το πετύχουν.  

 

Ωστόσο, επειδή υπάρχουν οι διαιρέσεις, οι δογματικές διαφορές που χωρίζουν τον κόσμο του Χριστιανισμού σε Ορθόδοξη και Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία και επειδή οι άνθρωποι δεν είναι έτοιμοι και θέλουν αίμα, σκάνδαλα και φασαρίες, έπρεπε να προσέξουμε να είναι όσο το δυνατόν πιο ανώδυνες αυτές οι πράξεις και οι ενέργειες. Να μην είναι ένα ταξίδι φιγούρας και μεγαλοπρεπών επισκέψεων.

Να είναι ένα λιτό ταξίδι, όπου ο Πάπας θα 'ρθει για τρεις ώρες στον προσφυγικό καταυλισμό (θα φύγει την ίδια μέρα για τη Ρώμη) και στη συνέχεια και οι τρεις θρησκευτικοί ηγέτες θα φάμε με τους πρόσφυγες και θα πούμε δυο λόγια ο καθένας μας. Είναι μια συμβολική παρουσία, στέλνοντας ένα πολύ ηχηρό μήνυμα προς τα έθνη και τους ηγέτες τους να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να συνεργαστούμε για να ξεπεραστεί αυτό το πρόβλημα», σημειώνει ο Μακαριώτατος.  

 

Αναφερόμενος στην επικοινωνία που είχαν με τον Πάπα Φραγκίσκο για το ζήτημα της επίσκεψής του στη Λέσβο, είπε ότι η Σύνοδος έστειλε επιστολή όχι μόνο σε εκείνον αλλά σε όλους τους ηγέτες της Ευρώπης, υπογραμμίζοντας ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να σηκώσει στις πλάτες της αυτό το μεγάλο βάρος, όπως είναι το Προσφυγικό.  

 

Ωστόσο, όπως επισημαίνει ο Αρχιεπίσκοπος, το ενδιαφέρον μας δεν πρέπει να εξαντλείται στους πρόσφυγες ή στους μετανάστες. «Δεν πρέπει να ξεχνάμε τους δικούς μας τους ανθρώπους», τονίζει και προσθέτει: «Αυτό που θέλουμε ουσιαστικά να πούμε είναι ότι αυτό που ταλαιπωρεί την Ελλάδα σήμερα είναι πέρα από το οικονομικό μας πρόβλημα και τις δυσκολίες που περνάμε σαν λαός, η έλευση τόσο μεγάλου πληθυσμού προσφύγων και μεταναστών είναι δυσβάσταχτο και καταστροφικό για τους Ελληνες», καταλήγει ο προκαθήμενος της Εκκλησίας.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ