''Μαύρη τρύπα'' 1,4 δισ. στα έσοδα

«Μαύρη τρύπα» 1,4 δισ. ευρώ παρουσιάζουν τα καθαρά έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού το πρώτο εξάμηνο του 2012 γεγονός που θέτει σε κίνδυνο την ομαλή εκτέλεση του εφετινου προϋπολογισμού.


«Μαύρη τρύπα» 1,4 δισ. ευρώ παρουσιάζουν τα καθαρά έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού το πρώτο εξάμηνο του 2012 γεγονός που θέτει σε κίνδυνο την ομαλή εκτέλεση του εφετινου προϋπολογισμού.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Οικονομικών το πρώτο εξάμηνο του έτους το πρωτογενές έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθε σε 3,15 δισ. ευρώ και το συνολικό έλλειμμα διαμορφώθηκε σε 12,3 δισ. ευρώ.
Σε σύγκριση με τους στόχους που είχαν τεθεί στον συμπληρωματικό προϋπολογισμό που ψηφίστηκε στη Βουλή τον Φεβρουάριο 2012 φαίνεται ότι το πλεόνασμα είναι μικρότερο κατά 2,5 δισ. ευρώ. Ομως αυτό συμβαίνει διότι έχουν συγκρατηθεί σημαντικά οι δαπάνες του κράτους όπως οι πρωτογενείς δαπάνες και οι δαπάνες του προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων.

Αυτό ουσιαστικά σημαίνει ότι έχουν παγώσει οι επενδύσεις στην Ελλάδα αλλά και το Δημόσιο έχει προχωρήσει σε μία «άτυπη» στάση πληρωμών.
Το αγκάθι στον εφετινό προϋπολογισμό ακούει στο όνομα κρατικά έσοδα. Η ύφεση έχει πλήξει τις εισπράξεις του κράτους και αυτό έχει σημαντικό αντίκτυπο και στις πληρωμές του
Το ύψος των καθαρών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθε σε 23.357 εκατ. ευρώ παρουσιάζοντας μείωση έναντι του στόχου (24.754 εκατ. Ευρώ) κατά 1.397 εκατ. ευρώ.
Ειδικότερα, το ύψος των καθαρών εσόδων του τακτικού προϋπολογισμού ανήλθε σε 21.854 εκατ. ευρώ το διάστημα Ιανουαρίου - Iουνίου 2012, παρουσιάζοντας απόκλιση κατά 987 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου (22.841 εκατ. ευρώ) του συμπληρωματικού προϋπολογισμού για το 2012.
H παραπάνω αποκλιση οφείλεται σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών στην υστέρηση των εισπράξεων Φόρου Εισοδήματος (κατά 844 εκατ. ευρώ) κυρίως λόγω των παρατάσεων που δόθηκαν στα φυσικά και στα νομικά πρόσωπα για την υποβολή δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος οικονομικού έτους 2012 έως τις 16 Ιουλίου 2012 και τις 8 Ιουνίου 2012 αντίστοιχα, στις μειωμένες εισπράξεις από φόρους συναλλαγών (απόκλιση κατά 530 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου) λόγω του περιορισμού της εγχώριας ζήτησης και τέλος στην υστέρηση των εισπράξεων από άμεσους φόρους παρελθόντων οικονομικών ετών.
Τμήμα της ανωτέρω απόκλισης από τους στόχους εξαμήνου καλύφθηκε από τις εισπράξεις από τα τέλη κυκλοφορίας οχημάτων, τις εισπράξεις από φόρους στην περιουσία καθώς και από τη συλλογή ληξιπρόθεσμων οφειλών έμμεσων φόρων μέσω της εντατικοποίησης των σχετικών ελέγχων.
Τα Έσοδα του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων διαμορφώθηκαν σε 1.503 εκατ. ευρώ έναντι στόχου για 1.913 εκατ. ευρώ. Η απόκλιση από τους στόχους εξαμήνου κατά 410 εκατ. ευρώ οφείλεται σε καθυστερήσεις πληρωμών από Ευρωπαϊκά Κοινοτικά Ταμεία και μεγάλο μέρος της αναμένεται να καλυφθεί τους επόμενους μήνες.

Πηγή: ΤΟ ΒΗΜΑ

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ