Φιλί ζωής από τον Ντράγκι στις ελληνικές τράπεζες: 1 δισ. ευρώ δίνει η ΕΚΤ

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αποφάσισε να συμπεριλάβει στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) και τα ομόλογα έκδοσης EFSF που κατέχουν οι ελληνικές τράπεζες μέχρι το 30% κάθε έκδοσης. 

Έμμεση κεφαλαιακή ενίσχυση στις ελληνικές τράπεζες καθώς και δυνατότητα μείωσης του ισολογισμού τους προσφέρει η ΕΚΤ. Η απόφαση αυτή συνιστά έμμεση κεφαλαιακή ενίσχυση, από την οποία οι τράπεζες μπορούν να κερδίσουν μέσω της πώλησης των ομολόγων από 800 εκατομμύρια έως ένα δισ. ευρώ καθώς και δυνατότητα μείωσης του ισολογισμού τους.

Την αποκάλυψη έκανε στο πρακτορείο Bloomberg εκπρόσωπος της ΕΚΤ, που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του, αναφέροντας ότι τα ομόλογα του EFSF των ελληνικών τραπεζών περιλαμβάνονται ήδη από τις 10 Μαρτίου στη λίστα των επιλέξιμων τίτλων του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης της Κεντρικής Τράπεζας.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την ίδια πηγή, η σχετική απόφαση του Μάριο Ντράγκι προβλέπει την αγορά του 50% των εν λόγω ομόλογων. Άλλες πηγές αναφέρουν ότι η ΕΚΤ αποφάσισε να συμπεριλάβει στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) και τα ομόλογα έκδοσης EFSF που κατέχουν οι ελληνικές τράπεζες μέχρι το 30% κάθε έκδοσης. 

Από την απόφαση, τα πιστωτικά ιδρύματα θα έχουν και κέρδη από τις υπεραξίες που θα καταγράψουν λόγω της πώλησης των χρεογράφων σε τιμή υψηλότερη από εκείνη της απόκτησής τους. 

Σημειώνεται ότι το ύψος των ομολόγων έκδοσης EFSF που κατέχουν οι τράπεζες ανέρχεται σε περίπου 37 δισ. ευρώ και επομένως οι τράπεζες έχουν τη δυνατότητα σταδιακά να πουλήσουν έως 18,5 δισ. ευρώ μέσα στο 2016.

Η Πειραιώς κατέχει ομόλογα έκδοσης EFSF αξίας 14,22 δισ. ευρώ, η Εθνική κατέχει ομόλογα ύψους 9,08 δισ. ευρώ, η Eurobank κατέχει ομόλογα EFSF 10,04 δισ. ευρώ και η Alpha Bank έχει ομόλογα αξίας 4,1 δισ. ευρώ. 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ