Οι μάχες στη Συρία συνεχίζονται: Πάνω από 200 νεκροί στο Χαλέπι την τελευταία εβδομάδα - Χιλιάδες οι νέοι πρόσφυγες

Σφοδρές μάχες, στις οποίες εμπλέκονται όλοι οι πρωταγωνιστές του πολέμου στη Συρία, ανάγκασαν χιλιάδες άμαχους να πάρουν τους δρόμους στο βόρειο τμήμα της χώρας, ρίχνοντας βαριά σκιά στις συνομιλίες ανάμεσα στο καθεστώς και στην αντιπολίτευση στη Γενεύη.

Μια ένδειξη της έκτασης και της σφοδρότητας των εχθροπραξιών είναι ότι πάνω από 200 μαχητές διαφόρων παρατάξεων σκοτώθηκαν από την Κυριακή στην επαρχία του Χαλεπιού, ενώ καμιά πλευρά δεν έχει επιτύχει να προελάσει στην πραγματικότητα επί του πεδίου, ανέφερε χθες η μη κυβερνητική οργάνωση Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Η Ουάσινγκτον, η οποία μαζί με τη Μόσχα ανέλαβε την διπλωματική πρωτοβουλία που συνέλαβε στην κήρυξη εκεχειρίας ανάμεσα στην κυβέρνηση και τους αντάρτες και τη μείωση της βίας από τα τέλη του Φεβρουαρίου, εξέφρασε τη «βαθιά ανησυχία» της για τις «απειλές» που απειλούν την «διακοπή των εχθροπραξιών», ανέφερε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι υπενθύμισε τηλεφωνικά στον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ την «πιεστική ανάγκη το καθεστώς του (Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ) Άσαντ να τερματίσει τις παραβιάσεις» της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός.

Η κλιμάκωση των μαχών στην επαρχία του Χαλεπιού καταγράφεται ενώ επαναλαμβάνονται στη Γενεύη υπό την αιγίδα του ΟΗΕ οι συνομιλίες με στόχο να υπάρξει μια πολιτική διευθέτηση και να τερματιστεί ο συριακός πόλεμος, ο οποίος έχει στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 270.000 ανθρώπους.

Η αντιπολίτευση κατέστησε σαφές χθες στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι είναι έτοιμη να συμφωνήσει στον σχηματισμό μιας μεταβατικής κυβέρνησης στην οποία θα συμμετέχουν διπλωμάτες και τεχνοκράτες του καθεστώτος της Δαμασκού, αλλά όχι εκείνοι «που έχουν διαπράξει εγκλήματα».

Στην απόφαση 2254, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ προέβλεψε τη συγκρότηση, έως το καλοκαίρι, ενός κυβερνητικού οργάνου και την κατάρτιση νέου Συντάγματος, πριν οργανωθούν προεδρικές και βουλευτικές εκλογές το 2017.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ