Τελεσίγραφο Νταβούτογλου: Βίζα έως τον Ιούνιο αλλιώς άκυρη η συμφωνία με την ΕΕ

Tελεσίγραφο στην ΕΕ για χορήγηση βίζας μέχρι τον Ιούνιο, ειδάλλως θα ακυρώσει τη συμφωνία για το προσφυγικό δίνει η Αγκυρα.  

Μιλώντας σε δημοσιογράφους στο αεροδρόμιο της Αγκυρας, πριν αναχωρήσει για το Στρασβούργο, ο Τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου τόνισε ότι το θέμα της βίζας θα πρέπει να έχει διευθετηθεί μέχρι τον Ιούνιο. Ανάλογες προειδοποιήσεις είχε απευθύνει λίγες ώρες νωρίτερα ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου. «Η συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση είναι πολύ ξεκάθαρη. Θέλουμε αυτή η ανθρώπινη τραγωδία να τερματιστεί, οι πολίτες μας να ταξιδεύουν χωρίς τους περιορισμούς στη βίζα και η τελωνειακή μας σύνδεση να αναβαθμιστεί», τόνισε ο Τσαβούσογλου σε ομιλία του στην τουρκική εθνοσυνέλευση.

«Εάν η ΕΕ δεν τηρήσει τον λόγο της, περιλαμβανομένης της συμφωνίας με τους μετανάστες εμείς θα ακυρώσουμε όλες τις συμφωνίες», είπε.

Η Τουρκία πρέπει να ανταποκριθεί σε όλα τα κριτήρια προκειμένου να επιτύχει την κατάργηση της βίζας για ταξίδια στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τα κριτήρια δεν θα "μετριαστούν", δήλωσε πάντως σήμερα ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

Η ΕΕ εξαρτάται από την Τουρκία προκειμένου να αναχαιτίσει τις μεταναστευτικές ροές στην Ευρώπη και ο Γιούνκερ είπε ότι αποδίδει ήδη αποτελέσματα.  "Η Τουρκία πρέπει να εκπληρώσει όλες τις εναπομείνασες προϋποθέσεις έτσι ώστε η Επιτροπή να μπορεί να υιοθετήσει την πρότασή της τους επόμενους μήνες", δήλωσε ο Γιούνκερ στη σύνοδο της ολομέλειας της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης. "Αυτά τα κριτήρια δεν θα μετριαστούν", είπε.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ