Foxf2: Ανακαλύφθηκε γονίδιο που αυξάνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου

Διεθνής επιστημονική ομάδα ανακάλυψε ένα γονίδιο που αυξάνει τον κίνδυνο εκδήλωσης εγκεφαλικού επεισοδίου, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό έντυπο Lancet Neurology.

Επιστήμονες από τις ΗΠΑ, τον Καναδά, τη Γαλλία, τη Σουηδία και άλλες χώρες, με επικεφαλής την καθηγήτρια Νευρολογίας Σούντα Σεσάντρι της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Βοστόνης, ανέλυσαν γονιδιώματα, καθώς και στοιχεία από ήδη δημοσιευμένες μελέτες και εντόπισαν ένα νέο γονίδιο, το FOXF2, το οποίο αυξάνει τον κίνδυνο ισχαιμικού εγκεφαλικού επεισοδίου, επειδή προκαλεί δυσλειτουργία στα μικρά αιμοφόρα αγγεία του εγκεφάλου.

 

Για πρώτη φορά εντοπίζεται ένα γονίδιο που σχετίζεται με τη νόσο των μικρών εγκεφαλικών αγγείων, το οποίο οδηγεί σε σταδιακή απόφραξή τους και αυξάνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου

 

Η νόσος των μικρών αγγείων του εγκεφάλου, σύμφωνα με τους ερευνητές, δεν προκαλεί μόνο εγκεφαλικά επεισόδια, αλλά επίσης αυξάνει τον κίνδυνο για άνοια, αλλά και για ψυχικές διαταραχές, όπως η κατάθλιψη. 

 

Οι επιστήμονες ελπίζουν ότι η ανακάλυψη γονιδίων, όπως το FOXF2, θα βοηθήσουν να κατανοήσουν καλύτερα, να θεραπεύσουν και να προλάβουν τα εγκεφαλικά επεισόδια και, πιθανώς, την άνοια και τη νόσο Αλτσχάιμερ.

 

Τα εγκεφαλικά -ισχαιμικά και αιμορραγικά- επεισόδια είναι η κυριότερη νευρολογική αιτία θανάτου και αναπηρίας, παγκοσμίως. Παλαιότερες έρευνες είχαν εντοπίσει γονίδια που αυξάνουν τον κίνδυνο για αθηροσκλήρωση και θρόμβωση ή, αντίστροφα, για εγκεφαλική αιμορραγία.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ