Αυξήσεις - φωτιά στα δίδακτρα βρετανικών Πανεπιστημίων: Ανοίγει ο δρόμος για χρεώσεις άνω των 9.000 λιρών

Στην αύξηση των διδάκτρων των κορυφαίων πανεπιστημίων της Αγγλίας στρέφεται η βρετανική κυβέρνηση.

Συγκεκριμένα, από το 2017 θα επιτρέπεται να χρεώνουν δίδακτρα άνω των 9.000 λιρών. Η κυβέρνηση ανακοίνωσε χθες ότι τα πανεπιστήμια που προσφέρουν υψηλό επίπεδο διδασκαλίας, θα μπορούν να αυξήσουν το ποσό που χρεώνουν στους φοιτητές ανάλογα με τον πληθωρισμό, που αυτή τη στιγμή αγγίζει το 1,6%. Τα δίδακτρα που αυξήθηκαν σε 3.000 λίρες ετησίως από τον πρωθυπουργό του Εργατικού Κόμματος Τόνι Μπλερ, ανέβηκαν στις 9.000 λίρες το 2010.

Ωστόσο, παρόλο που οι 9.000 λίρες είναι το ανώτατο όριο που θα μπορούσε να χρεώσει ένα πανεπιστήμιο, τα περισσότερα ιδρύματα επέλεξαν αυτό ποσό. Αρκετά ιδρύματα ισχυρίζονται ότι το κόστος της εκπαίδευσης δεν έχει αυξηθεί εδώ και πέντε χρόνια και χρειάζονται περισσότερα χρήματα για να ανταγωνιστούν άλλα εκπαιδευτικά ιδρύματα σε διεθνές επίπεδο.

Από αυτή την αλλαγή οι φοιτητές που αναμένεται να επηρεαστούν είναι εκείνοι που σπουδάζουν στην Αγγλία. Οι περισσότεροι φοιτητές στη Σκωτία δεν πληρώνουν δίδακτρα. Στην Ουαλία, οι μαθητές μπορούν να διεκδικήσουν επιδότηση για την κάλυψη τμήματος του κόστους της εκπαίδευσής τους.

Πολλοί φοιτητικού σύλλογοι εκτιμούν ότι αν πραγματοποιηθεί αυτή η αλλαγή, τότε το κόστος για σπουδές θα είναι δυσβάσταχτο, ενώ εκείνοι που υποστηρίζουν αυτή την πρωτοβουλία, τονίζουν ότι με αυτό τον τρόπο θα τονιστεί και η ποιότητας της διδασκαλίας.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ