Top Woman η "ατρόμητη" Ιρανή Χανιέχ: Αψήφησε τους νόμους της Ισλαμικής Δικαιοσύνης και "τρύπωσε" σε έναν αγώνα ποδοσφαίρου

Στην Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν οι γυναίκες μπήκαν στο Κοινοβούλιο αλλά παραμένει απαγορευμένο να πάνε στο γήπεδο. 

Το ποδοσφαιρικό παιχνίδι μεταξύ της ομάδας της Περσέπολης και της Ρα Aχάν ήταν το καθοριστικό για το ποια ομάδα θα κατακτήσει το πρωτάθλημα του Ιράν. Το γήπεδο στην Τεχεράνη ήταν γεμάτο. Με άνδρες φυσικά, αφού οι γυναίκες απαγορεύονται. 

Ωστόσο, μια νεαρή, η Χανιέχ αψήφισε τους νόμους και τις απαγορεύσεις και αποφάσισε να βρεθεί  στις κερκίδες.

Και δεν ήταν μια καθόλου εύκολη αποστολή...

Σε μια μέρα που ο ήλιος έκαιγε, η νεαρή φόρεσε πολλές μπλούζες, μερικά παντελόνια, έβαψε κόκκινο το πρόσωπό της και φυσικά κάλυψε το κεφάλι της. Όλα αυτά για να μοιάζει όσο γίνεται περισσότερο σε άνδρα.

Για να μην υπάρξει η παραμικρή αμφιβολία, έβγαλε και μια selfie. «Είπα ότι θα το κάνω και το έκανα» έγραψε στη λεζάντα και την ανέβασε στο Instagram.

Εκεί φυσικά άρχισαν  τα προβλήματα. Ασφαλώς οι followers στο Instagram αυξήθηκαν ραγδαία. Άρχισαν όμως να έρχονται και σχόλια απειλητικά. Κάποιος έγραψε ότι πρέπει να την κάψουν ζωντανή μπροστά στο γήπεδο προς γνώση και συμμόρφωση. Αφού την βάλουν προηγουμένως σε ένα κλουβί, συνέχισε ο ίδιος, θυμίζοντας τις μεθόδους τιμωρίας των τζιχαντιστών.

«Γιατί θέλετε να με κάψετε; Επειδή πήγα στο γήπεδο να στηρίξω την ομάδα; Επειδή βρέθηκα μεταξύ φιλάθλων που μου φέρθηκαν με σεβασμό;» απάντησε η ίδια.

Υπήρξαν βέβαια και αντίθετες φωνές. Αρκετοί υποστήριξαν ότι πρέπει να συλληφθούν αυτοί που διατυπώνουν τέτοιες απειλές και να οδηγηθούν στη Δικαιοσύνη.

«Είμαι μια κοπέλα από μια συνηθισμένη οικογένεια. Απλά αγαπάω το ποδόσφαιρο» συνέχισε η Χανιέχ, η οποία τελικά αναγκάστηκε να κάνει «private» τον λογαριασμό της στο Instagram.

Ο Αμπντοσαμάντ Κοραμσάχι, ποινικολόγος, εξήγησε στην El Pais: «Ο ποινικός κώδικας δεν βλέπει αδίκημα στη συγκεκριμένη περίπτωση. Έχει περισσότερο να κάνει με τις νόρμες τις αστυνομίας και των αρμόδιων οργάνων. Πρόκειται για σαφέστατη διάκριση, αφού οι αλλοδαπές μπορούν να μπουν στo γήπεδο».

Πριν από μερικά χρόνια, γυναίκα αρμόδια αξιωματούχος του Ιράν είχε ανακοινώσει ρυθμίσεις που θα επέτρεπαν την είσοδο των γυναικών στους αγωνιστικούς χώρους. Δημιουργήθηκε μεγάλη προσδοκία, αλλά το θέμα δεν προχώρησε

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ