Made in Greece o Νικόλας Μπίλλης: Ανακηρύχθηκε ο καλύτερος νέος σεφ της Μεσογείου με φανταστικό μενού

«Είμαι ενθουσιασμένος που θα εκπροσωπήσω την περιφέρεια της Μεσογείου στο Μιλάνο», δήλωσε ο Νικόλας Μπίλης.

Μετά την εκπληκτική παρουσίαση των δέκα από τους πλέον ταλαντούχους νεαρούς σεφ των χωρών της περιφέρειας της Μεσογείου (Ελλάδα, Τουρκία, Ισραήλ, Μάλτα) ο Νικόλας Μπίλλης, ο νεαρός σεφ του εστιατορίου του Εκτορα Μποτρίνι, με το πιάτο του «Νόστιμον Ημαρ» χρίστηκε νικητής του «S.Pellegrino Young Chef local challenge» και πέρασε στο μεγάλο τελικό του διαγωνισμού που θα πραγματοποιηθεί τον ερχόμενο Οκτώβριο στο Μιλάνο της Ιταλίας.

«Είμαι ενθουσιασμένος που θα εκπροσωπήσω την περιφέρεια της Μεσογείου στο Μιλάνο», δήλωσε ο Νικόλας Μπίλης τονίζοντας ότι «o Μεγάλος Τελικός του Οκτωβρίου θα είναι μία υπέροχη ευκαιρία να γνωρίσω αλλά και να διαγωνιστώ με άλλους νεαρούς σεφ από όλο τον κόσμο και κυρίως μια μοναδική ευκαιρία να προβάλλουμε την ελληνική γαστρονομία που εξελίσσεται συνεχώς και ξεπερνά τα όρια της χώρα μας και τοποθετείται με δυναμικό τρόπο στο χάρτη της παγκόσμιας γεύσης».

Η τοπική δοκιμασία πραγματοποιήθηκε στις 31 Μαΐου στο Τελ Αβίβ. Η κριτική επιτροπή στην οποία από την Ελλάδα συμμετείχε ο Ολιβιέ Καμπανά, ο γάλλος σεφ και ιδιοκτήτης του εστιατορίου F + W (ο οποίος βοήθησε επίσης τους διαγωνιζόμενους να προετοιμαστούν για τον διαγωνισμό), δοκίμασε τα signature πιάτα τα οποία ετοίμασε ο κάθε διαγωνιζόμενος του ημιτελικού.

 

Και επέλεξε τον νικητή, με κριτήριο τους πέντε «Χρυσούς Κανόνες»:

  • Συστατικά: Επιτυχημένη επιλογή των καλύτερων προϊόντων από αυτά που προσφέρει η αγορά σε σχέση με την ποιότητα, φρεσκάδα και μοναδικότητα.
  • Ικανότητες: Επιτυχημένος χειρισμός και μετατροπή ακατέργαστων υλικών σε ολοκληρωμένα πιάτα τα οποία σέβονται την αρχική αισθητική.
  • Εφευρετικότητα: Εξερευνώντας με επιτυχία αναπάντεχες, πρωτότυπες και εμπνευσμένες προοπτικές και απόψεις, που είναι συνδεδεμένες με την υψηλή γαστρονομία, με προσωπικό και σύγχρονο στιλ, διατηρώντας παράλληλα απόλυτη ισορροπία στην γεύση και στη μορφή.
  • Ομορφιά: Η παρουσίαση του πιάτου είναι μέρος της γοητείας.
  • Μήνυμα: Επιτυχημένη επικοινωνία ενός ξεκάθαρου μηνύματος μέσα από τη δουλειά και το προσωπικό όραμα.


Ο Νικόλας είχε φτάσει και πέρυσι στον ημιτελικό των μεσογειακών χωρών, κατακτώντας την δεύτερη θέση πίσω από τον Αλέξανδρο Τσιοτίνη, σεφ και ιδιοκτήτη του εστιατορίου CTC. Σύμφωνα με την Κική Τριανταφύλλη και το protagon.gr, λαχταρούσε όμως την πρωτιά και επέστρεψε για να ξεχωρίσει πρώτος ανάμεσα στους δέκα φιναλίστ με το «Νόστιμον Ημαρ», ένα εξαιρετικά εμπνευσμένο πιάτο σε τρία μέρη:

 

Τσιγαρέλι με σπανάκι, τσουκνίδα, σέσκουλα, λάπαθα, κοκκινογούλι, αντίδια και ραδίκια, μια εκδοχή σπινιάλου (διαδικασία που κάνουν οι ψαράδες της Καλύμνου για να διατηρούν τις φούσκες σε άλμη) με γάρο, όστρακα, πετροσωλήνες, γυαλιστερές, κυδώνια, πορφύρες και φούσκες αχνισμένα στο ζουμί τους. Εχει επίσης τριμμένο πράσινο αμύγδαλο και στο κέντρο μαύρες κορινθιακές σταφίδες μαγειρεμένες σαβόρο (κρέμα σταφίδας με σκόρδο, δεντρολίβανο και ξύδι). Κι από πάνω λούπινα και παλαμίδα μαριναρισμένη σε πετιμέζι, με πέρλες από αβγοτάραχο, τσιτσίραβλα όπως τα φτιάχνουν στην πατρίδα του τον Βόλο, καπαρόφυλλα και μίνι φύτρες.

Η νίκη ήταν για άλλη μια χρονιά διπλή αφού στη δεύτερη θέση βρέθηκε ο επίσης ταλαντούχος Σταμάτης Μισομικές (σεφ στο «Νοble Gourmet Restaurant» του ροδιακού ξενοδοχείου «Elysium Spa & Resort»), με μια σαλάτα που συνδύαζε καπνιστά λαχανικά, φραγκόσυκο, σκουμπρί, κι ένα τσάι 19 βοτάνων, αναφορά στο παραδοσιακό ρόφημα «χαιρεπαίδι» με το οποίο γιόρταζαν στη Σάλακο της Ρόδου τον ερχομό ενός παιδιού. Από ελληνικής πλευράς συμμετείχαν επίσης ο Μιχάλης Μάρθας, sous chef στο «Lindos Mare» με ένα πιάτο σολομού με πολλές υφές και αποχρώσεις παντζαριού και ο Στέλιος Αρακάς με φαγκρί σε κρούστα από «στάχτη» με πουρέ αγκινάρας, τζατζίκι από λευκή σοκολάτα και ντόνατ από χαρούπι ήταν επίσης αξιόλογες κι αξίζουν με τη σειρά τους συγχαρητήρια.

Τώρα οι νικητές από όλο τον κόσμο ετοιμάζονται για τη συμμετοχή τους στον τελικό που θα λάβει χώρα στο Μιλάνο, στις 13 Οκτωβρίου. Στην κριτική επιτροπή που είναι γνωστή ως οι  Seven Sages, συμμετέχουν επτά διάσημοι chefs οι David Higgs, Carlo Cracco, Gaggan Anand, Elena Arzak, Mauro Colagreco, Wylie Dufresne και Roberta Sudbrack οι οποίοι θα εκλέξουν τον νικητή του S.Pellegrino Young Chef 2016, με βάση τους πέντε Χρυσούς Κανόνες.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ