Θρήνος στις ΗΠΑ - Τουλάχιστον 50 νεκροί και δεκάδες τραυματίες από επίθεση ενόπλου σε γκέι μπαρ στο Ορλάντο

Ένας ένοπλος άρχισε να πυροβολεί μέσα στο gay κλαμπ Pluse στο Ορλάντο, σκορπώντας τον  πανικό.

Ως περιστατικό εγχώριας τρομοκρατίας θεωρεί η αστυνομία του Ορλάντο την επίθεση ενόπλου μέσα σε ένα γκέι μπαρ που είχε ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον 50 άνθρωποι και να τραυματιστούν δεκάδες.

Οι αρχές ερευνούν αν ο δράστης της επίθεσης αυτής ήταν ένας "μοναχικός λύκος", αν δηλαδή έδρασε μόνος ή αν είχε συνεργούς. Η ομοσπονδιακή αστυνομία (FBI) έχει ξεκινήσει ήδη έρευνα για "τρομοκρατική ενέργεια". Ο δράστης ήταν οπλισμένος με ένα αυτόματο τουφέκι και ένα πιστόλι.

Το όνομα του δράστη, που διέρρευσε από ορισμένα μέσα ενημέρωσης, δεν έχει δοθεί επισήμως στη δημοσιότητα και το FBI ανακοίνωσε ότι θα ενημερώσει πρώτα τους συγγενείς του προτού να προβεί σε ανακοινώσεις. Σύμφωνα πάντα με την ομοσπονδιακή αστυνομία, ακόμη δεν έχει διευκρινιστεί αν επρόκειτο για έγκλημα μίσους, για τρομοκρατική ενέργεια ή για μια βίαιη επίθεση. 

Πρόκειται για έναν  άνδρα 29 ετών, αμερικανικής υπηκοόητας με αφγανική καταγωγή, ονόματι Ομαρ Ματίν.

Η φωτογραφία ενός άνδρα, ο οποίος, όπως υποστηρίζεται είναι ο Ομάρ Ματίν, που έχει αναγνωριστεί ως ο δράστης του μακελειού με τουλάχιστον 50 νεκρούς σε νυχτερινό κέντρο του Ορλάντο, αναρτήθηκε σήμερα σε λογαριασμό στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter, που συνδέεται με την οργάνωση Ισλαμικό Κράτος,μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Reuters.

«Ο άνδρας που διέπραξε την επίθεση στο νυχτερινό κέντρο της Φλόριντας στην οποία σκοτώθηκαν 50 άνθρωποι και τραυματίστηκαν δεκάδες» είναι το κείμενο που συνοδεύει την φωτογραφία.

Δεν υπάρχει επίσημη ανακοίνωση από το Ισλαμικό Κράτος.

Όπως επισημαίνεται από το Reuters, δεν είναι δυνατόν να επιβεβαιωθεί εάν στην φωτογραφία απεικονίζεται πραγματικά ο Ματίν.

Σε έναν άλλο λογαριασμό στο Twitter που συνδέεται με τη τζιχαντιστική οργάνωση έχουν αναρτηθεί επίσης φωτογραφίες του ίδιου προσώπου και υποστηρικτές του Ισλαμικού Κράτους έχουν αναρτήσει μηνύματα όπου εκφράζουν την ικανοποίησή τους για την επίθεση.

 

Σύμφωνα με το CBS News, ο 29χρονος δράστης διέμενε στο Πορτ Σεντ Λούσι της Φλόριντας και δεν είχε ποινικό μητρώο. Οι αρχές ερευνούν αν είχε κάποιους δεσμούς με την ισλαμιστική τρομοκρατία. Ο δράστης της επίθεσης σκοτώθηκε από αστυνομικούς σε ανταλλαγή πυρών μέσα στο κλαμπ Pulse.

Ο Μπ. Ομπάμα ενημέρωθηκε για τη σφαγή στο Ορλάντο

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα ενημερώθηκε για την επίθεση σε ένα ναϊτκλάμπ του Ορλάντο, στη Φλόριντα, από τη σύμβουλο του σε θέματα εσωτερικής ασφάλειας και αντιτρομοκρατίας Λάιζα Μόνακο, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

Ο Αμερικανός πρόεδρος ζήτησε να ενημερώνεται τακτικά για τις νεώτερες εξελίξεις μιας από τις χειρότερες σφαγές που έχουν σημειωθεί ποτέ στις ΗΠΑ και διέταξε την ομοσπονδιακή κυβέρνηση "να παράσχει κάθε αναγκαία βοήθεια" στις τοπικές αρχές.

"Ο πρόεδρος ζήτησε να έχει τακτική ενημέρωση ενόσω το FBI και οι άλλοι ομοσπονδιακοί αξιωματούχοι συνεργάζονται με την αστυνομία του Ορλάντο για να συλλέξουν περισσότερες πληροφορίες", σημειώνεται στην ανακοίνωση.

"Οι σκέψεις μας και οι προσευχές μας είναι με τις οικογένειες και τους αγαπημένους των θυμάτων", καταλήγει η ανακοίνωση.

Η υποψήφια για το χρίσμα του Δημοκρατικού Κόμματος στις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου Χίλαρι Κλίντον εξέφρασε τη θλίψη της για την επίθεση. "Ξυπνήσαμε με ανησυχητικά νέα από τη Φλόριντα.  Η σκέψη μου είναι με εκείνους που επλήγησαν από αυτήν την τραγική ενέργεια", έγραψε στον λογαριασμό της στο Twitter.

Από την πλευρά του, ο Ρεπουμπλικανός υποψήφιος Ντόναλντ Τραμπ έκανε λόγο για μια "βρόμικη" επίθεση, σημειώνοντας ότι η αστυνομία ερευνά την πιθανότητα να πρόκειται για τρομοκρατική ενέργεια.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ