Kρίσιμη σύσκεψη Ολάντ, Μέρκελ, Ρέντσι, Τουσκ στο Βερολίνο - Ενώνουν τις δυνάμεις τους για αντιμετώπιση του Βrexit

Στη δίνη του Brexit κινείται το Βρετανικό πολιτικό σύστημα, την ώρα που σε ολόκληρο τον κόσμο οι  ηγεσίες προσπαθούν να εκτιμήσουν τις επιπτώσεις της βρετανικής ψήφου και στο Βερολίνο σήμερα Άνγκελα Μέρκελ, Φρανσουά Ολάντ, Ματέο Ρέντσι και Ντόναλντ Τουσκ θα επιχειρήσουν να βρουν έναν κοινό βηματισμό κυρίως για την επόμενη ημέρα στην Ευρώπη.

Το ζητούμενο αυτήν τη στιγμή είναι ο χρόνος ενεργοποίησης του άρθρου 50 ώστε να εκκινήσουν οι διαδικασίες εξόδου της Βρετανίας από την Ε.Ε.

Έπειτα από σειρά επαφών κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου οι ηγεσίες των 27, φαίνεται να αντιλαμβάνονται ότι είναι πολύ δύσκολο έως ανέφικτο ο Ντέιβιντ Κάμερον, λόγω της πολιτικής αναταραχής στη χώρα του, να ζητήσει αύριο Τρίτη στη Σύνοδο Κορυφής την ενεργοποίηση του άρθρου 50. 

Ωστόσο οι  27 συμφωνούν πως η ενεργοποίηση του άρθρου 50 από τη Βρετανία πρέπει να γίνει «όσο το δυνατό γρηγορότερα» καθώς αυτό είναι προς το συμφέρον και των δύο πλευρών. Είναι ενδεικτικό ότι σήμερα, Δευτέρα και ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μισέλ Σαπέν, δήλωσε ότι η Βρετανία θα πρέπει ν' αρχίσει τη διαδικασία αποχώρησής της από την ΕΕ, το συντομότερο δυνατό. Η προσέγγιση αυτή φαίνεται πως εδράζεται στην βούληση των ευρωπαίων να αποκαταστήσουν το συντομότερο δυνατό την σταθερότητα, αλλά και να αποσοβήσουν τον κίνδυνο ή τους φόβους που εκφράζονται ότι μια βρετανική έξοδος μπορεί να πυροδοτήσει ένα διαλυτικό φαινόμενο ντόμινο, γεννώντας δημοψηφίσματα και σε άλλα κράτη-μέλη.

Χαρακτηριστική είναι η δήλωση στην οποία προχώρησε το Σάββατο ο πρόεδρος της Κομισιόν, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για το ενδεχόμενο διενέργειας νέων δημοψηφισμάτων και σε άλλα κράτη-μέλη. Τη σπουδή των ευρωπαίων ωστόσο φαίνεται να μην μοιράζεται το Βερολίνο.  

Γαλλογερμανικό σχέδιο για την Ευρώπη

Οι υπουργοί Εξωτερικών Γαλλίας και Γερμανίας -με την υποστήριξη και της Ιταλίας- παρουσίασαν κείμενο με τρεις άξονες προτάσεων για μια «νέα» Ευρώπη.  Συγκεκριμένα οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών εκπόνησαν ένα έγγραφο εννέα σελίδων, με τον τίτλο «Μια ισχυρή Ευρώπη σ’ έναν κόσμο αβεβαιότητας», στο οποίο προτείνουν κοινές ευρωπαϊκές πολιτικές για την ασφάλεια και τη μετανάστευση και ενίσχυση της οικονομικής σύγκλισης. Αφού παραδέχονται πως η Ευρωπαϊκή Ένωση «υφίσταται μια σοβαρή δοκιμασία», οι Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ και Ζαν-Μαρκ Ερό -σοσιαλδημοκράτες αμφότεροι- αναφέρουν πως η Ένωση δέχεται προκλήσεις από μια σειρά κρίσεων στο νότο της και ανατολικά, ενώ η οικονομική ανάπτυξη ανακάμπτει με αργό ρυθμό. Η σύνταξη του εγγράφου είχε αρχίσει πριν η Βρετανία ψηφίσει την Πέμπτη να εγκαταλείψει την Ε.Ε. Έχοντας επίγνωση της πραγματικής κατάστασης, υπογραμμίζουν: «Ούτε μια απλή έκκληση για περισσότερη Ευρώπη, ούτε απλώς μια φάση στοχασμού μπορεί να είναι η αρμόζουσα απάντηση».

Και οι κ.κ. Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ και Ζαν-Ζακ Ερό προσθέτουν: «Για να προλάβουμε τη σιωπηλή έρπουσα διάβρωση του ευρωπαϊκού σχεδίου μας πρέπει να είμαστε περισσότερο επικεντρωμένοι στα ουσιώδη και στο να ανταποκριθούμε στις συγκεκριμένες προσδοκίες των πολιτών μας».

Οι δύο υπουργοί επισημαίνουν πως είναι σημαντικό να αναγνωριστεί ότι τα κράτη-μέλη επιθυμούν σε διαφορετικούς βαθμούς την εμβάθυνση της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. «Πρέπει να βρούμε καλύτερους τρόπους για να αντιμετωπίζουμε τα διάφορα επίπεδα της φιλοδοξίας, ώστε να εξασφαλίσουμε ότι η Ευρώπη απαντά καλύτερα στις προσδοκίες όλων των Ευρωπαίων πολιτών», προσθέτουν και για τον σκοπό αυτόν προτείνουν τρεις πρωτοβουλίες:

1. Ένα Ευρωπαϊκό Σύμφωνο Ασφαλείας, βάσει του οποίου:

Η Ε.Ε. θα θέσει συμφωνημένες στρατηγικές προτεραιότητες για την εξωτερική πολιτική και την πολιτική της ασφάλειας και θα προωθήσει στους τομείς αυτούς μια ολοκληρωμένη ευρωπαϊκή πολιτική.
Τα κράτη-μέλη της Ε.Ε., που θέλουν να εγκαθιδρύσουν μια μόνιμη δομημένη συνεργασία στον τομέα της άμυνας, θα πρέπει να μπορούν να το πράξουν με ευέλικτο τρόπο.
Αν χρειαστεί, τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. θα πρέπει να εξετάσουν το ενδεχόμενο να δημιουργήσουν μόνιμες ναυτικές δυνάμεις ή να αποκτήσουν σε άλλους σημαντικούς τομείς δυνατότητες που να ανήκουν στην Ε.Ε.

2. Μια κοινή ευρωπαϊκή πολιτική για το άσυλο και τη μετανάστευση. Οι υπουργοί αναφέρουν:

Είμαστε αποφασισμένοι ότι η Ε.Ε. πρέπει να εγκαθιδρύσει τα πρώτα πολυεθνή σύνορα στον κόσμο και την πρώτη πολυεθνή ακτοφυλακή.
Η Ε.Ε. πρέπει να βρει μια κοινή απάντηση στον αυξανόμενο αριθμό των μεταναστών που επιδιώκουν να εισέλθουν στην Ε.Ε. για οικονομικούς λόγους.
Θα εργαστούμε για να μειώσουμε τους παράγοντες που ωθούν στην παράτυπη μετανάστευση.

3. Ενθάρρυνση της ανάπτυξης και ολοκλήρωση της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης(ΟΝΕ). Οι υπουργοί αναφέρουν:

 Για να ξεκλειδώσει η ανάπτυξη και να αυξηθεί η παραγωγικότητα της ευρωπαϊκής οικονομίας, είναι απαραίτητη μια νέα προσπάθεια για περισσότερες επενδύσεις, τόσο ιδιωτικές όσο και δημόσιες.
 Η εμβάθυνση της ΟΝΕ δεν θα έλθει σαν ένα μπιγκ μπανγκ, αλλά ως το αποτέλεσμα μιας ρεαλιστικής και σταδιακής εξέλιξης.
Πολιτική αναταραχή στη Βρετανία

Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης της Βρετανίας Τζέρεμι Κόρμπιν δήλωσε αργά το βράδυ της Κυριακής ότι λυπάται για τις παραιτήσεις αρκετών βουλευτών του κόμματός του μετά την ψήφο υπέρ της αποχώρησης της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά τόνισε ότι δεν σκοπεύει να παραιτηθεί από την ηγεσία του Εργατικού Κόμματος.

Τα «μαζεύουν» τώρα οι ευρωσκεπτικιστές στη Βρετανία

Η Βρετανία θα εξακολουθήσει να έχει πρόσβαση στην ενιαία αγορά της Ευρωπαϊκής Ένωσης παρά την ψήφο υπέρ της εξόδου από την ΕΕ, έγραψε σε άρθρό του σε κυριακάτικη εφημερίδα ο Μπόρις Τζόνσον, ηγετικό στέλεχος της καμπάνιας υπέρ της αποχώρησης από την ευρωπαϊκή και φαβορί για την πρωθυπουργία.

Ο Τζόνσον τόνισε ότι η Βρετανία θα μπορέσει τώρα να οικοδομήσει μια σχέση με την ΕΕ βάσει του ελεύθερου εμπορίου και των εταιρικών σχέσεων, παρά βάσει ενός ομοσπονδιακού συστήματος, και πρόσθεσε ότι η Βρετανία θα μπορέσει επίσης να συνάψει συμφωνίες ελεύθερου εμπορίου με οικονοµίες µε υψηλούς αναπτυξιακούς ρυθµούς εκτός της ΕΕ.

"Θα συνεχιστεί το ελεύθερο εμπόριο και η πρόσβαση στην ενιαία αγορά", έγραψε ο Τζόνσον σε μια τακτική του στήλη στην εφημερίδα Daily Telegraph, προσθέτοντας ότι δεν υπάρχει "μεγάλη βιασύνη" για να φύγει η Βρετανία από την ΕΕ.

Ο Τζόνσον ανέφερε πως ο διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας Μαρκ Κάρνι, στον οποίο ασκήθηκε κριτική από μερικούς υποστηρικτές της αποχώρησης της Βρετανίας από την ΕΕ πριν το δημοψήφισμα γιατί επισήμανε τους κινδύνους της εξόδου της χώρας από την ΕΕ, θα πρέπει να συνεχίσει στη θέση του.

"Η οικονομία είναι σε καλά χέρια", τόνισε. "Οι περισσότεροι λογικοί άνθρωποι μπορούν να δουν ότι ο διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας Μαρκ Κάρνι έχει κάνει υπέροχη δουλειά - και τώρα που τελείωσε το δημοψήφισμα, θα μπορέσει να συνεχίσει το έργο του χωρίς να βρίσκεται στη πρώτη γραμμή πυρός της πολιτικής", έγραψε στο άρθρο.

Ο Τζόνσον πρόσθεσε επίσης ότι δεν διέκρινε "καμία πραγματική όρεξη" για άλλο ένα δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Σκωτίας, παρά την βεβαίωση της πρωθυπουργού της Νίκολα Στέρτζον ότι θα διεξαχθεί, εάν αποτελέσει την καλύτερη πιθανότητα για να παραμείνει η Σκωτία στην ΕΕ.

Η Σκωτία, με πληθυσμό πέντε εκατομμυρίων κατοίκων, μέρος του Ηνωμένου Βασιλείου, ψήφισε στο δημοψήφισμα της Πέμπτης υπέρ της παραμονής στην ΕΕ με ποσοστό 62% έναντι 38% κατά, σε αντίθεση με το Ηνωμένο Βασίλειο συνολικά, το οποίο ψήφισε υπέρ της αποχώρησης από την ΕΕ (Brexit) με ποσοστό 52% (έναντι 48% κατά).

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ