Μέρκελ για Τσίπρα: Alexis is master – Η συζήτηση στα 38.000 πόδια & το ενδεχόμενο ενός νέου δημοψηφίσματος

Με... όρεξη για αποκαλύψεις επέστρεψε πριν από λίγες ημέρες ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας από την Κίνα.

Στα 38.000 πόδια, ο Αλέξης Τσίπρας δεν αρνήθηκε να αποκαλύψει στους συνεργάτες του τις σκέψεις του, με τη συζήτηση να ανοίγει αρχικά για τα δημοψηφίσματα, μετά το Brexit αλλά μετά την πρόθεση του πρωθυπουργού της Ιταλίας Ματέο Ρέντσι να παραιτηθεί αν χάσει τη μάχη του δημοψηφίσματος για το Σύνταγμα.

«Εγώ θα κάνω δημοψήφισμα για να το κερδίσω» είπε χαμογελώντας ο Αλέξης Τσίπρας στους συνεργάτες του, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Τα Νέα. Μάλιστα, ο πρωθυπουργός ήταν σε τόσο καλή διάθεση που δεν σταμάτησε τη συζήτηση εκεί αλλά είπε σε όσους ήταν εκείνη την ώρα γύρο του πως ο Ρέτσι του είχε εξομολογηθεί πριν από καιρό πως «εάν το χάσω φεύγω, αν το κερδίσω μένω και πάω μπροστά».

Από την πλευρά τους, οι συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα σχολίασαν πως ήταν εκείνος, μετά το δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου 2015 που άνοιξε το δρόμο για να γίνει το ίδιο και σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μάλιστα, όπως αναφέρεται, κάποιος από τους διπλανούς του ανέφερε αστειευόμενος πως ο Τσίπρας μπροστά στους Κάμερον και Ρέντσι εμφανίζεται ως ο παλαιότερος, ως ένας δεινόσαυρος, από τους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η συζήτηση χαλάρωσε τόσο που ο Αλέξης Τσίπρας είπε στους συνομιλητές του ότι στην τελευταία Σύνοδο Κορυφής με θέμα το αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος, η Ανγκελα Μέρκελ είπε στους υπολοίπους πως «Alexis is master».

Το ίδιο δημοσίευμα αναφέρει πως σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, όταν πριν μερικές μέρες ο Αλέξης Τσίπρας κάλεσε στο Μέγαρο Μαξίμου τον Κυριάκο Μητσοτάκη για να συζητήσουν για τον νέο εκλογικό νόμο, ο πρωθυπουργός έθεσε στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης το θέμα των δημοψηφισμάτων, με αιχμή την ορατή διαφωνία ΣΥΡΙΖΑ και Νέας Δημοκρατίας σε τροποποιήσεις πολλών άρθρων του Συντάγματος.

Ο Αλέξης Τσίπρας φέρεται να πρότεινε στον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας να μπουν σε δημοψήφισμα τα άρθρα στα οποία υπάρχει απόκλιση μεταξύ των δύο κομμάτων, αλλά ο Κυριάκος Μητσοτάκης διαφώνησε, λέγοντας ότι οι επόμενες εκλογές θα μπορούσαν να είναι δημοψηφισματικού χαρακτήρα.

«Αφού θα ήθελες να είναι δημοψηφισματικού χαρακτήρα η επόμενη εκλογική αναμέτρηση γιατί δεν αποδέχεσαι την απλή αναλογική; Πώς γίνεται να έχουν τέτοιο χαρακτήρα οι εκλογές εάν κάποιος από τους δύο θα έχει πάρει μπόνους 50 εδρών;» είναι μια φράση που αποδίδεται στον Αλέξη Τσίπρα από ανώτατη κυβερνητική πηγή.

Πέρα από τις... αποκαλύψεις για όσα συζητήθηκαν μέσα στο αεροπλάνο που επέστρεφε την ελληνική αποστολή από το Πεκίνο, εντύπωση προκαλεί και το πρωτοσέλιδο της εφημερίδας Τα Νέα με τίτλο «Θέλει πάλι δημοψήφισμα – Το Brexit άνοιξε την όρεξη του ΣΥΡΙΖΑ – Τι πρότεινε ο Τσίπρας στον Κυριάκο», το οποίο ερμηνεύεται ως ακόμη ένα επεισόδιο στον... «πόλεμο» ανάμεσα στην κυβέρνηση και τον ΔΟΛ.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ