Μπ. Ομπάμα: Η Ευρώπη μπορεί πάντα να βασίζεται στη στρατιωτική βοήθεια των ΗΠΑ

Το ΝΑΤΟ ποτέ από την ίδρυσή του δεν αντιμετώπισε τέτοιες προκλήσεις όπως αυτήν την εποχή, ανέφερε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπ. Ομπάμα στην συνέντευξή του στην Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στην Βαρσοβία.

Ο κ. Ομπάμα επέκρινε την Ρωσία για τις ενέργειές της στην Ουκρανία, και πρόσθεσε, χαρακτηριστικά ότι η σύνοδος Ρωσίας-ΝΑΤΟ την ερχόμενη εβδομάδα δεν θα είναι "business as usual".

Ο Αμερικανός πρόεδρος αναφέρθηκε στις γενιές των συμπατριωτών του που από την εποχή του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου έπεσαν στα πεδία των μαχών στην Ευρώπη, "υπερασπιζόμενοι την κοινή μας ασφάλεια", όπως είπε.

«Στις καλές όπως και στις κακές στιγμές η Ευρώπη μπορεί να βασίζεται στις ΗΠΑ. Πάντα» διαβεβαίωσε ο επικεφαλής του αμερικανικού κράτους κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης τύπου μετά το τέλος της Συνόδου του ΝΑΤΟ.

Ο Αμερικανός πρόεδρος, που παρέστη στην τελευταία σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ προτού αποχωρήσει από τον προεδρικό θώκο τον Ιανουάριο, υποσχέθηκε τη στρατιωτική δέσμευση των ΗΠΑ σε μακροπρόθεσμο επίπεδο με στόχο την εγγύηση της ασφάλειας στην Ευρώπη και την προάσπιση όλων των συμμάχων τους.

Ο Αμερικανός πρόεδρος σημείωσε ότι το Βορειοατλαντικό Σύμφωνο συμφώνησε στη σημαντικότερη ενίσχυση της συλλογικής του άμυνας μετά τον Ψυχρό Πόλεμο καθώς επετεύχθη συμφωνία σχετικά με την ανάπτυξη δυνάμεων στις χώρες της Βαλτικής και την Πολωνία ως απάντηση στην προσάρτηση της Κριμαίας στη Ρωσία.

«Αυτό που ποτέ δεν θα αλλάξει (είναι η) ακλόνητη δέσμευση των ΗΠΑ υπέρ της ασφάλειας και της άμυνας της Ευρώπης» τόνισε ο ίδιος.

Oι διαπραγματεύσεις για το Brexit δεν πρέπει να πλήξουν την "ασταθή" παγκόσμια οικονομία, είπε ο Μπαράκ Ομπάμα

O Ομπάμα διεμήνυσε ότι αναμένει ότι η Βρετανία θα προχωρήσει, όπως προβλέπεται, τη διαδικασία αποχώρησής της από την Ευρωπαϊκή Ένωση μετά το δημοψήφισμα του Ιουνίου και διατύπωσε την ανησυχία του σχετικά με τους τρόπους που θα μπορούσε να περιοριστεί ενδεχόμενη ζημία στη βρετανική οικονομία αλλά και στις οικονομίες της Ευρώπης και ευρύτερα παγκοσμίως από την εξέλιξη αυτή.

Ως φίλος, σύμμαχος και εμπορικός εταίρος των Βρετανών και της ΕΕ, ο Ομπάμα τόνισε ότι η Ουάσιγκτον θέλει να δει να λάβει χώρα μια ομαλή και ειρηνική διαδικασία διαπραγματεύσεων αλλά και να επιτευχθεί μια όσο το δυνατόν στενότερη σχέση στο μέλλον.

«Είναι σημαντικό καμία πλευρά να μην σκληρύνει τη στάση της με τρόπο που τελικά θα πλήξει την οικονομία της και την παγκόσμια οικονομία σε μια χρονική συγκυρία κατά την οποία η παγκόσμια οικονομία παραμένει αρκετά ασταθής...» υπογράμμισε ο επικεφαλής του αμερικανικού κράτους από τη Βαρσοβία μετά το τέλος της Συνόδου του ΝΑΤΟ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ