Φοράτε ψηλά τακούνια; Ξανασκεφτείτε το, φοράτε μπαλαρίνες; Σκεφτείτε το δύο φορές!‏

Η Αμερικάνικη Ένωση ορθοπεδικών κάτω άκρων (Podiatric Medical Association), σε ανακοίνωση της υπογραμμίζει ότι τα ψηλά τακούνια μπορεί να δημιουργήσουν πολλά προβλήματα στις γυναίκες,. Από ένα απλό διάστρεμμα όταν παραπατήσει και γυρίσει ο αστράγαλος της, μέχρι χρόνια ανατομικά θέματα που χρειάζονται ειδική θεραπεία.

Η Αμερικάνικη Ένωση ορθοπεδικών κάτω άκρων (Podiatric Medical Association), σε ανακοίνωση της υπογραμμίζει ότι τα ψηλά τακούνια μπορεί να δημιουργήσουν πολλά προβλήματα στις γυναίκες,. Από ένα απλό διάστρεμμα όταν παραπατήσει και γυρίσει ο αστράγαλος της, μέχρι χρόνια ανατομικά θέματα που χρειάζονται ειδική θεραπεία.

Ας δούμε σύμφωνα με την PMA, τι μπορεί να πάθει μια γυναίκα που φοράει συνεχώς ψηλά τακούνια:

Οι γιατροί λένε ότι με το που τα φοράει αμέσως το σχήμα του ποδιού αλλάζει και δημιουργείται ένας οδυνηρός πολλές φορές κόμπος πάνω από τη φτέρνα. Αν τα παπούτσια με τα τακούνια δεν είναι εύκαμπτα, τότε μπορεί να δημιουργηθεί οστική παραμόρφωση τόσο στο πέλμα όσο και στο υπόλοιπο πόδι

Η πίεση που υφίσταται το πέλμα από τα ψηλά τακούνια οδηγεί σε πρήξιμο, φουσκάλες, ακόμη και έντονο πόνο πίσω στον αχίλλειο τένοντα. Ουσιαστικά με τα ψηλά τακούνια η θέση του ποδιού, είναι αφύσικη. Το σώμα ολόκληρο στηρίζεται στο μπροστινό μέρος των ποδιών για να περπατήσει, ή να σταθεί όρθιο. Τα μετατάρσια οστά πιέζουν τα δάκτυλα. Και μαζί πιέζουν και τα νεύρα με αποτέλεσμα οι πόνοι να είναι συχνοί.

Άλλο ένα συχνό πρόβλημα που εντοπίζουν οι γιατροί είναι τα διαστρέμματα του αστραγάλου. Και κυρίως τα πλευρικά διαστρέμματα. Η γυναίκα δεν πατάει καλά, γλιστράει και ο αστράγαλος της παθαίνει διάστρεμμα. Δεν είναι όμως μόνο αυτό αφού όταν γυρνάει το πόδι, τότε επιμηκύνονται και τεντώνονται οι σύνδεσμοι. Μπορεί δηλαδή να χρειαστεί να μείνετε για αρκετό καιρό στο κρεββάτι και να κάνετε φυσιοθεραπείες. iatropedia.gr

Ακόμη πιο επικίνδυνα από τα ψηλά τακούνια, είναι τα τακούνια- στιλέτα. Που είναι και αυτά ψηλά, αλλά εξαιρετικά λεπτά. Είναι σαν να χρειάζεται να ισορροπείτε συνέχεια σε σχοινί. Το πόδι δεν έχει καμία σταθερότητα και καταπονείται περισσότερο.

Ανά τακτά χρονικά διαστήματα γίνονται της μόδας οι πλατφόρμες. Δηλαδή ψηλά γυναικεία παπούτσια, όχι μόνο στη φτέρνα αλλά σε ολόκληρο το πέλμα. Και αυτές δεν είναι ότι καλύτερο για το πόδι, αφού θεωρούνται άκαμπτο παπούτσι, το οποίο κρατά άκαμπτο και το πόδι. Με αποτέλεσμα η πίεση που ασκείται να είναι μεγάλη.

Και εάν νομίζετε ότι τα γυναικεία πόδια διατρέχουν κίνδυνο μόνο από τα ψηλά τακούνια, τότε κάνετε λάθος. Οι Αμερικάνοι επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου ακόμη και για τις περίφημες “μπαλαρίνες”. Με τα συγκεκριμένα χαμηλά παπούτσια μια γυναίκα δεν διατρέχει κίνδυνο να πέσει ή να στραμπουλίξει το πόδι της, αλλά επειδή η καμάρα στο πέλμα της δεν έχει καμία στήριξη έχουν αναφερθεί περιπτώσεις για πελματιαία απονευρωσίτιδα. Με τις μπαλαρίνες υπάρχει ακόμη περίπτωση να δημιουργηθούν προβλήματα στο γόνατο.

Οι Αμερικάνοι επιστήμονες λοιπόν συνιστούν σε μια γυναίκα πριν αγοράσει κάποιο παπούτσι να δείξει ιδιαίτερη προσοχή, να το δοκιμάσει καλά, να δει εάν καταφέρνει να περπατήσει με ψηλά τακούνια και να προσέχει πάντα μα πάντα να ξεκουράζει το πόδι της.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ