Παγώνουν το αίμα οι μαρτυρίες από το μακελειό στη Νίκαια: Γονείς σε απόγνωση πέταγαν τα παιδιά τους πάνω από φράχτες για να σωθούν

Το χάος και τις στιγμές πανικού που επικράτησε, την ημέρα της εθνικής εορτής της Γαλλίας, στη Νίκαια όταν ένα φορτηγό έπεσε πάνω σε ένα πλήθος ανθρώπων που γιόρταζε περιγράφουν μάρτυρες που στέκονται και στις απέλπιδες προσπάθειες γονιών να σώσουν τα παιδιά τους πετώντας τα ακόμα και πάνω από φράχτες.

Ο Ismali Khalidi, ένας Αμερικανο- Παλαιστίνιος συγγραφέας που βρέθηκε στη Νίκαια προκειμένου να επισκεφτεί την αδερφή τους δίνει μία εικόνα της κατάστασης. «Ξαφνικά είδαμε ένα πλήθος σε πανικό να κατεβαίνει την Προμενάντ ντεζ Ανγλε. Το πανικόβλητο πλήθος συνέχιζε να φθάνει... μιλάμε για οικογένειες, εκατοντάδες και εκατοντάδες ανθρώπων. Μετά ξαφνικά το πλήθος άρχισε να φτάνει από άλλη κατεύθυνση... δεν έχω ξαναδεί ποτέ τέτοιο μέγεθος χάους και υστερίας και τρόμου και μία απόλυτη έλλειψη πληροφόρησης για το τι συμβαίνει».

Σύμφωνα με πληροφορίες, το φορτηγό διένυσε μία τρελή πορεία κατά μήκος του πεζοδρομίου και για δυο περίπου χιλιόμετρα, ενώ μάρτυρες αναφέρουν ότι οι άνθρωποι έπεφταν από το πέρασμα του φορτηγού όπως οι κορύνες στο μπόουλινγκ.

Σύμφωνα με τον Khalidi, που παρακολουθούσε τα πυροτεχνήματα από το ξενοδοχείο Negresco περίπου 800 μέτρα από το σημείο είπε ότι η αστυνομία στην προσπάθεια της να απομακρύνει τον κόσμο από την περιοχή δημιούργησε μεγαλύτερο χάος. «Ο κόσμος ερχόταν προς το μέρος μας λέγοντας ότι οι αστυνομικοί είπαν να αρχίσουν να τρέχουν χωρίς να τους πουν γιατί. Έτσι ο κόσμος άρχισε να τρέχει για να σώσει τη ζωή του χωρίς να έχει καμία άλλη πληροφορία», συμπλήρωσε ο Khalidi εξηγώντας ότι αυτός και οι φίλοι τους έκαναν στην άκρη στο πεζοδρόμιο για να αποφύγουν το πλήθος που έτρεχε.

 

Τις εορταστικές εκδηλώσεις παρακολούθησαν και τουρίστες οι οποίοι έτρεχαν και εκείνοι έντρομοι στους δρόμους. Από την άλλη σύμφωνα με περιγραφές γονείς που βρίσκονταν στο σημείο έτρεχαν πανικόβλητοι κρατώντας στα χέρια τους τα παιδιά τους «Είδαμε ένα άντρα στην ουσία να πετάει τα παιδιά του πάνω από ένα φράχτη και μετά να πηδάει πίσω τους», λέει ο Khalidi.

Άλλες μαρτυρίες αναφέρουν ότι οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης χρειάστηκαν 25 λεπτά μέχρι να φτάσουν στην Προμενάντ ντεζ Ανγκλέ.

Αυστραλή τουρίστρια μιλώντας στο Κανάλι 7 της χώρας της δήλωσε ότι την παρέσυρε το πλήθος των έντρομων ανθρώπων που έτρεχε για να σώσει τη ζωή του. «Υπήρχε ζωντανή μουσική, κόσμος παντού, πολύ ευχάριστη διάθεση, τίποτα δεν ήταν εκτός τόπου, και μετά εντελώς ξαφνικά χιλιάδες ανθρώπων άρχισε να τρέχει προς το μέρος μας ουρλιάζοντας και κλαίγοντας, εντελώς εκτός ελέγχου -δεν είχαμε καμία άλλη επιλογή από το να αρχίσουμε να τρέχουμε μαζί τους», είπε η Αυστραλή τουρίστρια.

Μαζί τους κατευθύνθηκε προς την πλατεία Massena όπου όπως περιγράφει υπήρχαν άνθρωποι πεσμένοι στο έδαφος και ο κόσμος είχε συγκεντρωθεί μέσα στα εστιατόρια.

Μία άλλη Αυστραλή τουρίστρια που βρισκόταν σε μπαρ όταν ξεκίνησαν οι πυροβολισμοί εξηγεί ότι οι υπάλληλοι του οδήγησαν όλους στο πίσω μέρος του μαγαζιού και κατέβασαν τα ρολά. «Δεν είχαμε καμία ιδέα τι συμβαίνει, Μετά το μόνο που μπορούσαμε να ακούσουμε ήταν πυροβολισμοί», λέει η τουρίστρια σημειώνοντας ότι δεν έχει τρομοκρατηθεί ποτέ τόσο πολύ στη ζωή της.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ