Στη Γερμανία για εκπαίδευση 25 Έλληνες εφοριακοί -Θα μάθουν πώς να πιάνουν λαβράκια φοροδιαφυγής

Ο κ. Τσίρμπας ανήκει στην πρώτη ομάδα εφοριακών που έφτασε στο κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας στα πλαίσια ενός προγράμματος μετεκπαίδευσης. 

Το πρόγραμμα του άρεσε, όπως λέει: «Η εβδομάδα αυτή ήταν πολύ ενημερωτική για εμάς και χρήσιμη». Πρόκειται να ακολουθήσουν και άλλες ομάδες εφοριακών που θα φτάσουν στη Γερμανία για τον ίδιο σκοπό.

 

Η μετεκπαίδευση ξεκίνησε την περασμένη Δευτέρα στην Ακαδημία της Βόννης με στόχο τη στήριξη της Ελλάδας στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και στη δημιουργία ενός αποτελεσματικού φορολογικού συστήματος. Το ερώτημα είναι ωστόσο, πόσο βαθιά μπορεί να προχωρήσει αυτή η συνεργασία.

 

Η Γερμανία και η Ελλάδα έχουν διαφορετικά νομικά συστήματα. Εξάλλου περιπτώσεις όπως αυτές που διαβάζει κανείς ότι συμβαίνουν στην Ελλάδα μάλλον σπανίζουν στη Γερμανία. Όπως για παράδειγμα η περίπτωση των κατοίκων ενός χωριού στη Ρόδο, που απείλησαν και έδιωξαν τους ελεγκτές της εφορίας.

 

Ή εκείνη ενός ανέργου, ο οποίος κατέθεσε μέσα σε ένα χρόνο στο λογαριασμό του 937.000 ευρώ. Το 2015 η ίδια η ελληνική κυβέρνηση είχε προκαλέσει ερωτήματα όταν πρότεινε να επιστρατευθούν στον αγώνα κατά της φοροδιαφυγής ως ερασιτέχνες ελεγκτές νοικοκυρές, φοιτητές και τουρίστες.

 

Κοινός στόχος η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής
Στο ερώτημα, κατά πόσο οι έλληνες εφοριακοί μπορούν να συγκρίνουν τις συνθήκες εργασίας τους
με εκείνες των γερμανών συναδέλφων τους, η απάντηση από τη Βόννη είναι κάπως αόριστη: «Εκείνο που μας άρεσε περισσότερο και μας έκανε εντύπωση ήταν ο επαγγελματισμός και η αποτελεσματικότητα των συναδέλφων μας από τη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία» λέει ο Ευστάθιος Τσίρμπας. Οι έλληνες εφοριακοί είναι και αυτοί αποτελεσματικοί και επαγγελματίες στη δουλειά τους, προσθέτει. Ο κοινός στόχος παραμένει ίδιος: «Η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, της φορολογικής απάτης, της διαφθοράς και του οικονομικού εγκλήματος».

 

Αλλά και από την πλευρά του γερμανικού κρατιδίου η έμφαση βρίσκεται στα κοινά σημεία: «Αυτό που έγινε εδώ δεν ήταν φροντιστήριο, δεν είχαμε σχέση δασκάλου-μαθητή. Περισσότερο ήταν ανταλλαγή εμπειριών μεταξύ συναδέλφων» τονίζει ο εισηγητής του σεμιναρίου Χέλμουτ Σμιτς.

 

Και βέβαια δεν ήταν δυνατό να γίνουν μέσα σε μια εβδομάδα όσα στη Γερμανία γίνονται μέσα σε τρία χρόνια. Ωστόσο «οι μέθοδοι με τις οποίες φτάνει κανείς στις πληροφορίες που οδηγούν στη φορολόγηση είναι και εδώ και εκεί οι ίδιες. Πώς θα βρω εκείνους που θέλουν να με παρακάμψουν, εκείνους που δεν πληρώνουν φόρους;»

 

Η εφοριακός Κωνσταντίνα Καλαφατάκη βγάζει ένα σύντομο συμπέρασμα στο τέλος του σεμιναρίου: «Ήταν μια πλούσια εβδομάδα» λέει ευγενικά όπως και οι συνάδελφοί της. Μετά ωστόσο αναφέρει μία διαφορά ανάμεσα στη Γερμανία και την Ελλάδα: «Επίσης ήταν ένα ευχάριστο διάλειμμα από τη ζέστη που έχουμε αυτό τον καιρό στην Αθήνα».

 

Πηγή: Deutsche Welle

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ