Οι πατάτες αυξάνουν τον κίνδυνο εκδήλωσης υπέρτασης ακόμη & βραστές ! Οι τηγανητές αστό καλύτερα

Οι πατάτες σε οποιαδήποτε μαγειρική εκδοχή τους είναι ένα φαγητό που προτιμάται από πολλούς. Τις δε τηγανιτές τις λατρεύουν μικροί μεγάλοι. 

Σύμφωνα με αμερικανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο British Medical Journal, τα νέα για τους λάτρεις της πατάτας δεν είναι και τόσο καλά. 
Όπως δείχνει η μελέτη αυτή όσοι τρώνε τέσσερις ή περισσότερες μερίδες πατάτες την εβδομάδα, ανεξαρτήτως του τρόπου μαγειρέματος, είναι αντιμέτωποι με αυξημένο κίνδυνο εκδήλωσης υπέρτασης.

 
Οι πατάτες αν και είναι από τις τροφές με την μεγαλύτερη κατανάλωση, παγκοσμίως, η σχέση τους με την υπέρταση δεν είχε έως τώρα μελετηθεί επισταμένως, όπως αναγράφει το ΑΠΕ ΜΠΕ σε άρθρο του.

Οι ερευνητές της Σχολής Δημόσιας Υγείας και της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, καθώς και του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Brigham and Women της Βοστόνης, με επικεφαλής την Δρ Λέα Μπόργκι, ανέλυσαν στοιχεία για σχεδόν 187.000 άνδρες και γυναίκες, που δεν έπασχαν από υπέρταση κατά την έναρξη της 20ετούς μελέτης.

 

Από την επεξεργασία των δεδομένων προέκυψε ότι, σε σχέση με όσους έτρωγαν πατάτες λιγότερο από μια φορά τον μήνα, όσοι τις κατανάλωναν τουλάχιστον τέσσερις φορές την εβδομάδα, είχαν αυξημένο κατά 11% κίνδυνο για υπέρταση αν οι πατάτες ήταν βραστές ή ψητές, ενώ ο κίνδυνος ήταν αυξημένος κατά 17%, αν οι πατάτες ήταν τηγανητές.

Προς έκπληξη όλων, δεν διαπιστώθηκε κάποια ιδιαίτερη σχέση ανάμεσα στα πατατάκια και την υπέρταση.

Πάντως, όσο κανείς αντικαθιστούσε τις πατάτες με μη αμυλούχα λαχανικά, τόσο μειωνόταν ο κίνδυνος εκδήλωσης υπέρτασης.
Οι πατάτες έχουν υψηλό γλυκαιμικό δείκτη και μπορούν να αυξήσουν απότομα το επίπεδο του σακχάρου στο αίμα.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ