Eφιαλτικό φθινόπωρο για την κυβέρνηση: Θέλει να αποφύγει τις εκλογές «πάση θυσία»

Με την είσοδο του φθινοπώρου,  η κυβέρνηση, θα βρεθεί σε διακεκαυμένη ζώνη που μπορεί να οδηγήσει στο ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών.

Παρά την έντονη φημολογία του καλοκαιριού που έφερνε πιο κοντά το σενάριο των εκλογών, στο Μέγαρο Μαξίμου- σύμφωνα με πληροφορίες- έχει χαραχθεί στρατηγική προκειμένου να αποφευχθούν οι κάλπες, ακολουθώντας όμως την γνωστή τακτική του …βλέποντας και κάνοντας.

 

Ο Πρωθυπουργός και επιτελείς του θα περιμένουν να διαμορφωθεί η τελική εικόνα τόσο από την Ε.Ε. όσο και από το ΔΝΤ για την 2η αξιολόγηση που θα ξεκινήσει τον Οκτώβριο πριν λάβουν τις τελικές τους αποφάσεις αν και η ζυγαριά κλείνει προς την …συνέχιση της κυβερνητικής θητείας.

 

Στο κυβερνητικό στρατόπεδο επικρατεί έντονος προβληματισμός για τα φθινοπωρινά εμπόδια που θα κληθεί να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση και αφορούν την φοροεπιδρομή που θα γίνει αντιληπτή από τους πολίτες με την πληρωμή του φόρου εισοδήματος, του ΕΝΦΙΑ καθώς και τις μειώσεις των επικουρικών συντάξεων που θα εμφανιστούν στους τραπεζικούς λογαριασμούς του Σεπτεμβρίου αναδρομικά από τον Ιούλιο.

Το μεγάλο στοίχημα της κυβέρνησης είναι οι αποδοχές των δημοσίων υπαλλήλων που αμείβονται με ειδικά μισθολόγια για τους οποίους πρέπει να κατατεθούν ισοδύναμα μέτρα διαφορετικά θα παγώσουν οι μισθοί τους για την επόμενη διετία.

 

Παράλληλα ανοίγει η συζήτηση από την πλευρά των δανειστών για την αλλαγή του συνδικαλιστικού νόμου, τις ομαδικές απολύσεις και την περαιτέρω ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων. Η κυβέρνηση προτάσσει για μία ακόμη φορά τις συλλογικές διαπραγματεύσεις την ίδια στιγμή που η μία στις δύο προσλήψεις αφορούν θέσεις ευέλικτης ή μερικής απασχόλησης.

 

Το Μέγαρο Μαξίμου προσβλέπει στις συμμαχίες με τους Ευρωπαίους σοσιαλδημοκράτες ηγέτες αλλά και στην ….πολιτική συγκυρία στην περιοχή της Νοτιανατολικής Ευρώπης προκειμένου να εξασφαλίσει την ανοχή των δανειστών σε μία σειρά από θέματα που αφορούν την διαπραγμάτευση.

 

Ο Αλέξης Τσίπρας θα συμμετέχει ως παρατηρητής στην Σύνοδο των Σοσιαλδημοκρατών ηγετών που θα γίνει στο Παρίσι την ερχόμενη Πέμπτη, ενώ παράλληλα η η Αθήνα προετοιμάζεται να υποδεχτεί τους ηγέτες του ευρωπαϊκού Νότου για τη Διάσκεψη που αναμένεται να γίνει στην Αθήνα στις 9 Σεπτεμβρίου. 

 

Κυβερνητικοί κύκλοι εκτιμούν ότι η πολιτική συγκυρία ευνοεί την Ελλάδα στον βαθμό που οι Ευρωπαίοι εταίροι βλέπουν την Αθήνα ως πυλώνα πολιτικής σταθερότητας στην περιοχή μετά τις εξελίξεις στην Τουρκία. Οι ίδιες πηγές υποστηρίζουν ότι οι δανειστές είναι διατεθειμένοι να υποχωρήσουν σε αρκετά σημεία καθώς εκτιμούν το γεγονός πως η Ελλάδα έχει λειτουργήσει ως ανάχωμα της Ευρώπης στην αντιμετώπιση του προσφυγικού.

Χαμηλά ο πήχης στη ΔΕΘ

Από την άλλη πλευρά ο Πρωθυπουργός πηγαίνει στην ΔΕΘ στις 10 Σεπτεμβρίου με άδεια χέρια καθώς τα περιθώρια για την άσκηση πολιτικών έχουν περιοριστεί λόγω της εφαρμογής του τρίτου Μνημονίου.

Στην προσπάθεια να παρουσιάσει το …αριστερό success story ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να παρουσιάσει μικρές κυβερνητικές παρεμβάσεις οι οποίες έχουν θετικό αντίκτυπο στην κοινωνία (νοσοκομεία σε νησιά, παρεμβάσεις για συνταξιούχους που έχασαν το ΕΚΑΣ) επικεντρώνοντας κυρίως στο χτύπημα της διαφθοράς και της διαπλοκής.

 

Ο κ. Τσίπρας θα επιμείνει στο θέμα των τηλεοπτικών αδειών και αναμένεται να παρουσιάσει στοιχεία από το κυνήγι της φοροδιαφυγής θέτοντας ξανά την διαχωριστική γραμμή μεταξύ του παλαιού πολιτικού κατεστημένου και της σημερινής κυβέρνησης.

 

Σε κάθε περίπτωση όμως, οι κοινωνικές αντιδράσεις αναμένεται να ενταθούν το φθινόπωρο κυρίως στους ελεύθερους επαγγελματίες και τους αγρότες που θα πρέπει να καταβάλλουν το σύνολο των φόρων και των ασφαλιστικών εισφορών καθώς και την προκαταβολή του φόρου για την επόμενη χρονιά στα τέλη του 2016.

 

Στο εσωτερικό της κυβέρνησης επικρατούν δύο γραμμές: η μειοψηφούσα άποψη που θέλει εκλογές μέχρι τα τέλη του 2016 προκειμένου ο ΣΥΡΙΖΑ να μην έχει την πορεία του ΠΑΣΟΚ και καταρρεύσει εκλογικά. Σύμφωνα με τα κομματικά στελέχη που υποστηρίζουν τις εκλογές, οι δανειστές θα εξαναγκάσουν την κυβέρνηση να λάβει νέα σκληρά μέτρα που θα αφορούν τον πυρήνα της πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ όπως είναι οι απολύσεις και οι περαιτέρω ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων που δεν μπορεί να …σηκώσει το κυβερνών κόμμα.

 

Μπροστά σε αυτήν την επιλογή προτείνουν τη «διαφυγή» μέσω κάλπης προκειμένου να διατηρήσει ο ΣΥΡΙΖΑ υψηλά ποσοστά, άνω του 20% και να μπορέσει να διεκδικήσει ξανά την εξουσία.

Στο Μέγαρο Μαξίμου όμως φαίνονται πεπεισμένοι ότι σε αυτήν την φάση η κυβέρνηση θα ξεπεράσει τα εμπόδια και οι δανειστές θα δείξουν καλή πρόθεση συνεργασίας για την αποφυγή καλπών και την δημιουργία προϋποθέσεων πολιτικής αποσταθεροποίησης και στην Ελλάδα.

 

Με αυτόν τον σχεδιασμό ο Αλέξης Τσίπρας και οι συνεργάτες του προετοιμάζονται για έναν έντονο φθινόπωρο που όμως θα έχει ως αιχμή της πολιτικής αντιπαράθεσης την διαπλοκή και την διαχωριστική γραμμή του ΣΥΡΙΖΑ με το παλαιό πολιτικό κατεστημένο.

 

Παράλληλα το Μαξίμου προετοιμάζεται για το Συνέδριο όπου θα επικυρωθεί η παντοδυναμία Τσίπρα και κατόπιν για έναν σαρωτικό ανασχηματισμό που θα σηματοδοτήσει την εκκίνηση μίας νέας περιόδου για το κόμμα και την κυβέρνηση.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ