3+1 μυστικά στο φαγητό για να "ξεγελάσουμε" το μυαλό μας και να μην παχαίνουμε

Ο καθηγητής Ψυχολογίας Charles Spence και ο σεφ Jozef Youssef μίλησαν στον Guardian για τα τρικ που μπορούμε να κάνουμε, κρατώντας το στομάχι μας χορτάτο και το μυαλό μας πειθαρχημένο στις σωστές διατροφικές συνήθειες.

Οι δύο ειδικοί σημειώνουν πως οι λύσεις που προτείνουν δεν είναι μία λίστα με διατροφικές συμβουλές, αλλά μία λίστα με σκέψεις σε μία προσπάθεια να μειώσουμε την υπερβολική πρόσληψη θερμίδων, με τη βοήθεια του συνδυασμού γαστρονομίας και ψυχοφυσικής. Ποιες είναι αυτές οι λύσεις;

 

Να επιλέγουμε το σωστό σερβίτσιο
Σύμφωνα με τους ειδικούς, η χρήση μικρότερων πιάτων ξεγελάει το μυαλό και μας κάνει να πιστεύουμε πως τρώμε περισσότερο, ακόμη και αν η μερίδα φαγητού είναι λιγότερη. Επίσης, το σερβίρισμα σε μπολ αντί πιάτου δίνει την αίσθηση μεγαλύτερου όγκου φαγητού, ακόμη και αν αυτό δεν ισχύει. Τέλος, τα βαριά μαχαιροπίρουνα επιδρούν στην κατανάλωση, καθώς το βάρος τους δίνει μία γενικότερη αίσθηση κορεσμού.

 

Έτσι, ψυχολόγος και σεφ προτείνουν να τρώμε σε μικρά μπολ με βαριά μαχαιροπίρουνα.

 

Να κάνουμε δύσκολη την κατανάλωση του φαγητού
Αυτό μπορεί να ακούγεται αστείο, αλλά σύμφωνα με τους ειδικούς αν βάλουμε "εμπόδια" στον εαυτό μας στον δρόμο για την κατανάλωση φαγητού, θα μειώσουμε τις ποσότητες που προσλαμβάνουμε. Σχετική έρευνα, για παράδειγμα, συμπέρανε ότι όταν είμαστε αναγκασμένοι να φάμε με το “αδύναμο” χέρι μας και όχι με το κυρίαρχο, καταναλώνουμε λιγότερη ποσότητα.

Έτσι οι ειδικοί προτείνουν να σκεφτόμαστε δημιουργικούς τρόπους την ώρα του φαγητού, χρησιμοποιώντας για παράδειγμα chopsticks αν δεν είμαστε έτοιμοι να σηκώσουμε το πιρούνι με το λάθος χέρι ή άλλους τρόπους που δεν θα μας στερήσουν την απόλαυσή μας, απλά θα την κάνουν λίγο “δυσκολότερη”.

 

Να ξέρουμε πού δεν κάνει να τρώμε
Όχι, δεν εννοούμε τους άγραφους νόμους καλής συμπεριφοράς που επιβάλλουν να μην μασάμε στα... αυτιά των άλλων, αλλά την κατανόηση ότι υπάρχει ορισμένος χώρος όπου πρέπει να απολαμβάνουμε το φαγητό μας. 

 

Σύμφωνα με σχετική έρευνα, καταναλώνουμε 30% περισσότερο φαγητό, όταν δεν είμαστε συγκεντρωμένοι στην ίδια την εμπειρία της κατανάλωσης. Αν παράλληλα με το φαΐ προβαίνουμε και σε άλλες δραστηριότητες, όπως κυρίως η παρακολούθηση τηλεόρασης, αποσπάται η προσοχή μας, με αποτέλεσμα να προβαίνουμε σε υπερκατανάλωση τροφής.

Αν και η σύγχρονη ζωή μας έχει "βοηθήσει" να το ξεχάσουμε, κάποτε οι οικογένειες έτρωγαν μόνο στο τραπέζι της κουζίνας ή στην τραπεζαρία. Οι ειδικοί προτείνουν να θυμηθούμε τα παλιά και να τρώμε μόνο σε δωμάτια χωρίς τηλεόραση και μακριά από έξυπνες συσκευές, κινητά και τα συναφή. Έτσι, εξασφαλίζουμε ισορροπημένη κατανάλωση φαγητού, απολαμβάνοντας πλήρως το γεύμα μας.

 

Να τρώμε με όλες μας τις αισθήσεις
Η "πολυαισθητηριακή κατανάλωση φαγητού" έχει ως πυρήνα της την ιδέα ότι οι άνθρωποι πρέπει να είναι πραγματικά συγκεντρωμένοι στα πιάτα τους και σε αυτό που τους παρουσιάζεται, όταν τρώνε. 

Με βάση αυτήν την "τεχνική", χρειάζεται να μυρίζουμε το φαγητό μας, εκτιμώντας τα αρώματά του, να μασάμε σωστά και να εκπνέουμε την ώρα που τρώμε, καθώς με αυτόν τον τρόπο διεγείρονται οι υποδοχείς της όσφρησης και ενισχύεται περαιτέρω η γεύση των τροφίμων.

 

Οι ερευνητές σημειώνουν πως υπάρχει βάση στην ιδέα, καθώς για παράδειγμα καταναλώνουμε λιγότερες θερμίδες όταν τρώμε μήλα από όσες όταν τρώμε πουρέ μήλου και λιγότερες θερμίδες όταν τρώμε πουρέ μήλου από όσες όταν πίνουμε χυμό μήλου, καθώς λαμβάνουμε περισσότερες πληροφορίες από τα ολόκληρα μήλα, λιγότερες από τον πουρέ και ακόμα λιγότερες από τον χυμό.

 

Με άλλα λόγια, σημειώνουν οι ερευνητές, ο εγκέφαλός μας χρησιμοποιεί την αίσθηση που λαμβάνει από την υφή ως ένα από τα συνθήματα για να σταματήσει να τρώει. Οπότε, η συμβουλή τους είναι να προτιμούμε τις τροφές στην "αρχική" μορφή τους και να αφιερώνουμε χρόνο να τις εκτιμήσουμε όπως τους αξίζει.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ