Η γνώμη σας, είναι πολύτιμη! Μοιραστείτε την μαζί μας!

Στην τελική ευθεία η διαδικασία για τις 4 τηλεοπτικές άδειες: Σε εξέλιξη η τελική πρόβα

Ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση για την κατακύρωση των τεσσάρων τηλεοπτικών αδειών πανελλαδικής εμβέλειας. 

Λίγο μετά τις 11 άρχισε η τελική  διαδικασία προσομοίωσης στο κτίριο της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης, με το κτίριο να έχει μεταβληθεί στο «στρατηγείο» της ειδικής επιτροπής που θα διευθύνει την ηλεκτρονική δημοπρασία, για μια τελική πρόβα της όλης διαδικασίας, αλλά και για τις διαβουλεύσεις της τελευταίας στιγμής σε μια τελευταία προσπάθεια γεφύρωσης των διαφωνιών που υπάρχουν μεταξύ των διαγωνιζομένων και των προσώπων που εποπτεύουν τον διαγωνισμό.

Τα μέτρα της τροχαίας γύρω από το κτίριο είναι ιδιαίτερα αυστηρά αφού έχει απαγορευτεί η στάση και η στάθμευση αυτοκινήτων στους γύρω δρόμους, ενώ κλειστή είναι η οδός Πάντου για τους οδηγούς. Χαρακτηριστικό των αυξημένων μέτρων είναι η παρουσία των ΜΑΤ. 

Αυτή την ώρα στο κτίριο έχουν εισέλθει όλοι οι εκπρόσωποι των καναλιών οι οποίοι αναμένεται να φύγουν αργά το βράδυ από το κτίριο ενώ πρέπει να επιστρέψουν μέχρι τις 6 το πρωί της Τρίτης οπότε και θα σφραγιστούν οι πόρτες για να ξεκινήσει η δημοπρασία. 

 

Βασική ένσταση που εξακολουθεί να διατυπώνεται, είναι ότι η διαδοχική δημοπρασία και των τεσσάρων αδειών χωρίς διακοπή, αναγκάζει τους εμπλεκόμενους να εργαστούν συνεχώς και πυρετωδώς για τουλάχιστον 48 ώρες και υπό συνθήκες τις οποίες χαρακτηρίζουν «απάνθρωπες και ταπεινωτικές».

Από την άλλη πλευρά, η κυβέρνηση διευκρινίζει ότι μπορεί η διαδικασία να είναι κουραστική και υπερβολικά αυστηρή, αλλά μοναδικό κριτήριο για την επιλογή της, ήταν η διασφάλιση της αξιοπιστίας και της διαφάνειας, χωρίς να υπάρξει κίνδυνος διαρροής κρίσιμων πληροφοριών που θα επηρέαζαν και θα φαλκίδευαν την ομαλή ολοκλήρωσή της. Ταυτόχρονα η κυβέρνηση διαβεβαιώνει ότι καταβάλλονται προσπάθειες για σύντμηση των σχετικών διαδικασιών, έτσι ώστε η δημοπρασία να διαρκέσει λιγότερο από τους αρχικά προβλεπόμενους χρόνους, έτσι ώστε να μην ταλαιπωρηθούν οι επιχειρηματίες ή οι εκπρόσωποί τους, που θα κλειστούν στα ειδικά διαμορφωμένα δωμάτια, για να υποβάλλουν τις προσφορές τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ισχυρότερες ενστάσεις προβάλλονται από τους εκπροσώπους των καναλιών που λειτουργούν ήδη, τονίζοντας ότι η διαδικασία είναι εξευτελιστική για επιχειρήσεις των οποίων η αξιοπιστία έχει ήδη διαπιστωθεί από τους ελέγχους νομιμότητας.

Μάλιστα κάποια στιγμή υπήρξαν σκέψεις αποχώρησης από τον διαγωνισμό ορισμένων εξ αυτών, αλλά τελικώς αποφάσισαν όλοι να συμμετάσχουν, καθώς κάτι τέτοιο θα σήμαινε αυτομάτως διακοπή της λειτουργίας τους μετά την ολοκλήρωση του διαγωνισμού.

Βάσει των υπολογισμών των διοργανωτών, η ηλεκτρονική δημοπρασία για την πρώτη άδεια, θα διαρκέσει περίπου 12 ώρες και θα ακολουθήσει διάλειμμα τριών ή τεσσάρων ωρών για ύπνο ή ξεκούραση των συμμετεχόντων σε στρατιωτικά ράντσα που θα υπάρχουν δίπλα σε κάθε ειδικά διαμορφωμένο δωμάτιο υποβολής των προσφορών. Για την δεύτερη και την τρίτη άδεια, εκτιμάται ότι θα δαπανηθεί λιγότερος χρόνος, ενώ περίπου 12 ώρες εκτιμάται ότι θα διαρκέσει και η δημοπρασία της τελευταίας – τέταρτης άδειας. Αυτό σημαίνει ότι εφόσον η διαδικασία ξεκινήσει αύριο το πρωί, τα αποτελέσματά της θα γίνουν γνωστά το νωρίτερο τα ξημερώματα της Πέμπτης, χωρίς να αποκλείεται να χρειαστεί και περισσότερος χρόνος. Μέχρι τότε κανείς δεν θα γνωρίζει την πορεία του διαγωνισμού. Ούτε καν οι ίδιοι οι διαγωνιζόμενοι που θα είναι αποκλεισμένοι από τον επικεφαλής τους που θα παραμένει όλη αυτήν την ώρα κλεισμένος στα ειδικά διαμορφωμένα δωμάτια.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς των εκπροσώπων των υποψηφίων, η δημοπράτηση κάθε τηλεοπτικής άδειας θα φθάσει το λιγότερο στα δέκα και το περισσότερο στα τριάντα εκατομμύρια, χωρίς βεβαίως να αποκλείονται και οι εκπλήξεις. Εκτιμάται ότι σε υψηλότερα ποσά θα κατακυρωθούν η πρώτη και η τέταρτη άδεια και λιγότερο η δεύτερη και η Τρίτη, χωρίς όμως κι αυτό να είναι βέβαιο, καθώς η δημοπρασία θα ξεκινήσει από τα 3.500.000 ευρώ και θα αυξάνεται διαδοχικά κατά 500.000 κάθε φορά, μέχρι να αποσυρθούν οι επτά και μείνουν μόνο δύο διαγωνιζόμενοι. Οι δύο επικρατέστεροι θα πρέπει στην συνέχεια να καταθέσουν έγγραφες δεσμευτικές προσφορές με ποσό υποχρεωτικά μεγαλύτερο από αυτό στο οποίο σταμάτησε η ηλεκτρονική δημοπρασία.

Θεωρείται σχεδόν βέβαιο, ότι οι περισσότερες από τις νέες εταιρείες που διεκδικούν τηλεοπτικές άδειες θα εκπροσωπηθούν από τους ίδιους τους ιδιοκτήτες τους. Για παράδειγμα, τον «Ανεξάρτητο Τηλεοπτικό Πάροχο» θα εκπροσωπήσει ο Γιάννης Βαρδινογιάννης, ενώ την εταιρεία "ALTER EGO» θα εκπροσωπήσει ο Βαγγέλης Μαρινάκης. Την εταιρεία «DIMERA» θα εκπροσωπήσει ο ίδιος ο Ιβαν Σαββίδης, καθώς και ο Βλαδίμηρος Καλογρίτσας την ομώνυμη εταιρεία του. Αντιθέτως οι ήδη λειτουργούντες τηλεοπτικοί σταθμοί μάλλον θα εκπροσωπηθούν από τους Γενικούς Διευθυντές τους ( Στρατής Λιαρέλης για τον ΑΝΤΕΝΝΑ, Κώστας Κιμπουρόπουλος για τον ΣΚΑΪ, Κάρολος Αλκαλάι για το STAR) χωρίς να αποκλείεται να εμφανιστούν την τελευταία στιγμή και γι αυτούς οι ιδιοκτήτες τους, όπως φαίνεται ότι θα κάνει ο Δημήτρης Κοντομηνάς για τον ALPHA.  

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ