Η Σουηδία ανακυκλώνει το 99% των αποβλήτων της - Από τα σκουπίδια της και η ηλεκτρική ενέργεια

Η Σουηδία ανακυκλώνει το 99% των αποβλήτων της, με μόνο το 1% να καταλήγει σε χώρους υγειονομικής ταφής. Επιπλέον, με μία διαδικασία που ονομάζεται «απόβλητα σε ενέργεια» παράγεται βιώσιμη ηλεκτρική ενέργεια από τα σκουπίδια της χώρας.
 

Από τα 4,4 εκατομμύρια τόνων οικιακών αποβλήτων που παράγονται ετησίως στη Σουηδία, τα 2,2 εκατομμύρια μετατρέπονται σε ενέργεια με τη χρήση αυτής της διαδικασίας. Τα σκουπίδια που ταξινομούνται για να αξιοποιηθούν από τη διαδικασία καίγονται για την παραγωγή ατμού, ο οποίος στη συνέχεια χρησιμοποιείται για την περιστροφή στροβίλων και την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

Η Σουηδία έχει εξελίξει τις πρακτικές διαχείρισης των αποβλήτων της σε τέτοιο βαθμό, που έχει καταλήξει να εισάγει 800.000 τόνους σκουπιδιών ετησίως από τη Νορβηγία και άλλες γειτονικές χώρες, τα οποία καίγονται και αυτά στις 32 ειδικές μονάδες που διαθέτει η χώρα για τη διαδικασία αποβλήτων σε ενέργεια.

Το σύστημα εξαρτάται σε σημαντικό βαθμό από την υπευθυνότητα των κατοίκων της χώρας στο να διαχειρίζονται και να ταξινομούν τα οικιακά τους σκουπίδια, πρακτική που έχει γίνει σύνηθες φαινόμενο τα τελευταία χρόνια. Οι πολίτες ταξινομούν τα σκουπίδια τους ώστε να μεταφερθούν στις κατάλληλες εγκαταστάσεις ανακύκλωσης ή παραγωγής ενέργειας, με αποτέλεσμα να έχει επιτευχθεί το εντυπωσιακό ποσοστό ανακύκλωσης σε εθνικό επίπεδο.

Εάν η σκανδιναβική χώρα διατηρήσει αυτή την τάση, ίσως είναι εφικτός ο στόχος του μηδενικού αριθμού αποβλήτων μέχρι το 2020. Ενδεικτικά, οι ΗΠΑ αποστέλλουν το 55% των απορριμμάτων τους σε χώρους υγειονομικής ταφής κάθε χρόνο, ενώ το 2012 το ποσοστό αυτό ήταν 67%.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ