Φτηνά μεζεδάκια σε 5 υπέροχες αθηναϊκές αυλές - Δείτε τα!

Στη σκιά μιας φουντωτής λεμονιάς, κάτω από κληματαριές κι ανάμεσα σε μοσχομυριστά γιασεμιά, με τον έναστρο ουρανό για ταβάνι και τα τριζόνια για soundtrack.

Πέντε αθηναϊκές αυλές αναλαμβάνουν να μας παρηγορήσουν για την επιστροφή από τις διακοπές και να μας υπενθυμίσουν πως το καλοκαίρι ακόμα δεν τελειώνει, γράφει η Ηρώ Κουνάδη στο in2life.gr.

 

Αυλή

Αγίου Δημητρίου 12, Ψυρρή, τηλ: 210 3217642 

Πάλαι ποτέ μυστικό που διέρρευσε, μια από τις «αυλές των θαυμάτων» της παλιάς Αθήνας λειτουργεί ως χαλαρό, παρεΐστικο μεζεδοπωλείο χωρίς ταμπέλα στην πόρτα ή οργανωμένη κουζίνα. Κεφτεδάκια, πατάτες και συκωτάκια τηγανίζονται στην άκρη της αυλής, δροσερές χωριάτικες σαλάτες κόβονται επί τόπου και απολαμβάνονται με παγωμένο ουζάκι ή τσίπουρο, πλάι σε μπλε παραθυρόφυλλα και εγκαταλελειμμένα χαμηλά σπιτάκια –από εκείνα που μοιράζονταν την αυλή, όπως στις παλιές ελληνικές ταινίες. Ο λογαριασμός στο τέλος δεν ξεπερνά τα 10€ κατ’ άτομο.

Μεταξού

Πιερίας και Πυθοδώρου 10, Μεταξουργείο, τηλ: 210 5229290

Εκεί που το Μεταξουργείο συναντά τον Κολωνό, η ρετρό αυλίτσα της Μεταξούς παραπέμπει κι αυτή σε σκηνικό παλιάς ελληνικής ταινίας, και μας κακομαθαίνει με κλασικά μεν σπιτικά και πεντανόστιμα δε μεζεδάκια. Σκεφτείτε κεφτεδάκια, παστουρμαδοπιτάκια, κολοκυθοκεφτέδες, κότσι, γιαουρτλού και λουκάνικα. Μαζί με νησιώτικο κρασί ή ρακές, υπολογίστε περί τα 15-17€ κατ’ άτομο. Από τον Σεπτέμβρη αναμένουμε σιγά σιγά να επανέλθουν και οι βραδιές με ζωντανή μουσική που αγαπήσαμε όλη την προηγούμενη σαιζόν: χωρίς πρίζες και ενισχυτές, αλλά με άφθονη… γλεντζέδικη διάθεση. 

Φάνη Μεζέ

Ασπασίας 91, Χολαργός, τηλ.: 210 6511124

 

Η γλυκύτατη αυλίτσα μιας παλιάς μονοκατοικίας σε ένα ήσυχο δρομάκι του Χολαργού στολίζεται με χρωματιστά γεράνια και μυρωδάτα γιασεμιά, στρώνεται με ψηφιδωτό βοτσαλάκι και θυμίζει τα καλοκαίρια μας στην αυλή της γιαγιάς στο χωριό. Τα ξύλινα τραπεζάκια της φορτώνονται μεζεδάκια όπως το ταλαγάνι με μαρμελάδα από ντοματίνια, οι μπουκίτσες κοτόπουλο με φέτα και λαχανικά, η χοιρινή τηγανιά που σβήνεται με κρασί, τα μεθυσμένα μανιτάρια, οι αφράτοι ρεβυθοκεφτέδες, τα κεφτεδάκια σαγανάκι με ούζο, ντομάτα και φέτα, και η φάβα με τα καραμελωμένα κρεμμύδια. Τα συνοδεύουμε όλα με δυσεύρετες ετικέτες ούζου, σαν το μυτιληνιό Κέφι και το εξαιρετικό Κατσάρος από τον Τύρναβο, ή δροσερό κρασί από τη Λήμνο και την Ήπειρο, και δεν πληρώνουμε περισσότερα από 15€ το άτομο. 

Λεμονόκηπος

Αγ. Τριάδας 11 & Επταλόφου, Νέα Φιλαδέλφεια, τηλ.: 210 2588611

Πολύχρωμες καρεκλίτσες καφενείου και ξύλινα τραπέζια απλώνονται κάτω από τις μυρωδάτες λεμονιές αυτού του –όνομα και πράγμα– Λεμονόκηπου που στολίζει ένα κουκλίστικο αρχοντικό του 1930. Στο μενού του φιγουράρουν πολίτικες και μικρασιάτικες γεύσεις όπως το ταμπουλέ, τα μπουρεκάκια μελιτζάνας, ο καγιανάς με αρμένικο σουτζούκι, η φέτα με παστουρμά και τα σμυρναίικα σουτζουκάκια. Δεν λείπουν όμως και οι επιλογές της σχάρας, τα μαγειρευτά κατσαρόλας, οι πίτες ημέρας και οι κλασικοί μεζέδες όπως το μπεκρή μεζέ στιφάδο, τα κοκκινιστά κεφτεδάκια και η φάβα με λιαστή ντομάτα. Οι μεζέδες χωρίζονται σε κατηγορίες των 3 και 5€ και τα μαγειρευτά, θαλασσινά ή φαγητά σχάρας στα 6-7€ - υπολογίστε περί τα 15€ κατ’ άτομο με κρασί.

Sabir

Πλαταιών 18, Μεταξουργείο, τηλ.: 210 345 2276

Είναι, κατά την ταπεινή μας άποψη, μια από τις ωραιότερες αυλές στο Μεταξουργείο –που συγκεντρώνει την μερίδα του λέοντος όταν μιλάμε για «ωραίες αυλές στην Αθήνα»: Στρωμένη με εκείνες τις πλάκες που φέρνουν στο νου διακοπές σε νησί, και στολισμένη με χρωματιστά γεράνια, ψηλά δέντρα να της προσφέρουν άφθονη σκιά και νοσταλγικές καρεκλίτσες καφενείου. Στα τραπεζάκια της καταφτάνουν πεντανόστιμοι μεζέδες εμπνευσμένοι από διάφορες τοπικές ελληνικές κουζίνες (μη χάσετε το απάκι στο πήλινο και τα διαφόρων ειδών πιτάκια) και εξαίσιες παγωμένες ρακές, ψημένες με την παραδοσιακή αμοργιανή συνταγή (3€ το μικρό καραφάκι, 6€ το μεγάλο). Για ρακοποσίες μετά χορταστικού τσιμπολογήματος, θα υπολογίσετε περί τα 10€ το άτομο.

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ