Made In Greece: Ισχυροί Έλληνες: Γαβράς – Κατσιματίδης – Στεφανόπουλος σε γραμματόσημα

Ο Τζον Κατσιματίδης, ο Κώστας Γαβράς, ο δρα Πίτερ Διαμαντή, η Ρίτα Γουίλσον και ο Τζορτζ Στεφανόπουλος βραβεύθηκαν από το «Διεθνές Ίδρυμα για την Ελλάδα».

Το φιλανθρωπικό Ίδρυμα «Διεθνές Ίδρυμα για την Ελλάδα» (International Foundation for Greece) με τη συνεργασία των ΕΛΤΑ διοργάνωσε συνέντευξη Τύπου και βράβευσε τους:  Τζον Κατσιματίδη, Κώστα Γαβρά, δρα Πίτερ Διαμαντή, Ρίτα Γουίλσον και Τζορτζ Στεφανόπουλο, συμπεριλαμβάνοντάς τους στην αναμνηστική συλλογή γραμματοσήμων «Διακεκριμένες Ελληνικές Προσωπικότητες» που κυκλοφορεί κάθε τρία χρόνια.

Το «παρών» στην εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε στο αμφιθέατρο του Μουσείου Ακρόπολης, έδωσαν οι κ. Διαμαντής, Κατσιματίδης και Γαβράς, ενώ η κ. Γουίλσον και ο κ. Στεφανόπουλος απηύθυναν χαιρετισμό μέσω βίντεο. Οι πέντε διαπρεπείς Ελληνες (σ.σ.: εκπρόσωποι της επιχειρηματικότητας, των γραμμάτων και τεχνών, των επιστημών, του θεάτρου-κινηματογράφου και της μαζικής επικοινωνίας) και οι εκπρόσωποι τόσο του IFG και των ΕΛΤΑ έκαναν λόγο για τη δυναμική που εξακολουθεί να παρουσιάζει η σύγχρονη Ελλάδα, παρά τις αντιξοότητες που προκάλεσε η ύφεση των τελευταίων επτά ετών. Επικαλέστηκαν τη μαχητικότητα των νέων Ελλήνων, εξέφρασαν την πίστη τους στη χώρα και διατύπωσαν την ευχή να κοιτάξει με αισιοδοξία προς το μέλλον.

Η Ελλάδα του αύριο
Δεν μπόρεσαν, ωστόσο, να μην αναφερθούν στις παθογένειες της χώρας. Η συζήτηση που ακολούθησε τη συνέντευξη Τύπου περιστράφηκε γύρω από τα φλέγοντα θέματα της «διαρροής εγκεφάλων» (braindrain) προς το εξωτερικό αλλά και τις επενδύσεις. «Εχω δει τόσους νέους ανθρώπους να φεύγουν για σπουδές σε πανεπιστήμια στις Ηνωμένες Πολιτείες, στην Αγγλία και αλλού. Ελάχιστους όμως να επιστρέφουν», σχολίασε ο κ. Κατσιματίδης. «Πρέπει να διαμορφωθεί το κατάλληλο περιβάλλον, το οποίο και θα προσελκύει επενδύσεις, αλλά και θα ενθαρρύνει τα παιδιά μας να επιστρέψουν στην πατρίδα.
Οφείλουμε να τους δώσουμε λόγους να επιστρέψουν στην Ελλάδα. Θα πρέπει να βρεθεί ένας τρόπος, ώστε να αισθανθούν ευπρόσδεκτοι. Αυτή τη στιγμή το κλίμα είναι τουλάχιστον απωθητικό». Επιπλέον, εξέφρασε την επιθυμία των Ελλήνων του εξωτερικού να συνδράμουν τη χώρα τους στην πράξη. Παρατήρησε, όμως, ότι οι μακροχρόνιες γραφειοκρατικές διαδικασίες λειτουργούν αποτρεπτικά. «Η χώρα χρειάζεται μία ηγεσία που θα καλωσορίζει τις επενδύσεις και θα αναπτύξει τη συνεργασία των επενδυτών με τοπικούς φορείς».

«Οσο περήφανος και αν είμαι για την καταγωγή μου, έχω κουραστεί να ακούω για την Ελλάδα των 20.000 ετών πριν», παραδέχθηκε ο δρ Διαμαντής. Δίνοντας έμφαση στο κομμάτι των επενδύσεων, επισήμανε ότι θέλει να ακούσει για την Ελλάδα του σήμερα και του αύριο. «Χωρίς όραμα για αυτό που αντιπροσωπεύει η Ελλάδα τώρα -όχι στην αρχαιότητα- η χώρα δεν μπορεί να πάει μπροστά. Χρειάζεται καθαρότητα και συνέπεια, ώστε τα παιδιά και η νεολαία να νιώσουν υπερήφανα και να δεσμευθούν για το μέλλον της χώρας. Ως επιχειρηματίας πιστεύω ότι μπορεί να υπάρξει επιχειρηματικότητα με ήθος και στροφή στην επιχειρηματική κουλτούρα. Αυτό απαιτεί τη διαμόρφωση του κατάλληλου νομοθετικού πλαισίου και των δομών που θα επιτρέψουν την άνθηση των επενδύσεων. Λιτός στις διατυπώσεις του, ο κ. Γαβράς επέμεινε στο ζήτημα των επενδύσεων, υπογραμμίζοντας μόνο ότι «κάθε επένδυση θα πρέπει να έχει ως γνώμονα το καλό του ελληνικού λαού».

 Μετά το τέλος της συνέντευξης, τα τιμώμενα πρόσωπα επισκέφθηκαν το Ταχυδρομείο της Ακρόπολης για να ταχυδρομήσουν κάρτες με τα γραμματόσημά τους σε όλον τον κόσμο.

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ