Ξεχάστε τον ιδρώτα - Έρχεται το πιο "δροσιστικό" ύφασμα του κόσμου & είναι φτιαγμένο... από πλαστικό!

Ερευνητές στις ΗΠΑ ανέπτυξαν ένα χαμηλού κόστους ύφασμα με βάση το πλαστικό, το οποίο, όταν φοριέται σε ρούχα, μπορεί να δροσίσει το σώμα πολύ καλύτερα από τα υπάρχοντα φυσικά ή συνθετικά υφάσματα.

Οι επιστήμονες, με επικεφαλής τον αναπληρωτή καθηγητή Γι Κούι του Τμήματος Επιστήμης και Μηχανικής Υλικών του Πανεπιστημίου Στάνφορντ της Καλιφόρνια, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο Science, δήλωσαν ότι ανοίγει ο δρόμος για μια νέα οικογένεια υφασμάτων, που θα δροσίζουν τους ανθρώπους στα ζεστά κλίματα, μειώνοντας επιπλέον την ανάγκη για κλιματισμό στους εσωτερικούς χώρους.

«Αν μπορούμε να δροσίσουμε τον άνθρωπο παρά το κτίριο όπου ζει ή εργάζεται, τότε θα εξοικονομήσουμε και ενέργεια» σημείωσε ο Κούι.

Το νέο ύφασμα επιτρέπει στο σώμα να αποβάλει τη θερμοκρασία έτσι ώστε όποιος το φοράει, νιώθει πιο δροσερή την επιφάνειά του δέρματός του, από ό,τι αν φορούσε ένα βαμβακερό ρούχο. Το νέο υλικό αυξάνει τη θερμοκρασία του δέρματος μόνο κατά 0,8C έναντι 3,5C για ένα βαμβακερό ύφασμα και 2,9C για ένα εμπορικά διαθέσιμο ύφασμα από συμβατικό πολυαιθυλένιο.

Το μυστικό βρίσκεται στο ότι το νέο υλικό αφενός αντανακλά μακριά τις ακτίνες του ήλιου και αφετέρου επιτρέπει τη διαφυγή της υπέρυθρης ακρινοβολίας από το σώμα (αυτής που είναι αόρατη, αλλά καθιστά κάποιον ορατό με τις ειδικές διόπτρες νυχτερινής όρασης).

Το 40% έως 60% της θερμότητας του σώματος μπορεί να διαφύγει στο περιβάλλον σε μορφή υπέρυθρης ακτινοβολίας, αν δεν εμποδισθεί από κουβέρτες ή ρούχα.

Οι ερευνητές συνδύασαν νανοτεχνολογία, φωτονική και χημεία για να προσδώσουν σε ένα είδος πλαστικού, το πολυαιθυλένιο, χαρακτηριστικά τέτοια που το καθιστούν δροσιστικό ύφασμα.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ