Πρωτάκουστο! Αεροπλάνο προσγειώθηκε σε λάθος πόλη από τυπογραφικό λάθος - Αντί Μαλαισία στην Αυστραλία

Ένα απλό τυπογραφικό λάθος είχε σαν αποτέλεσμα μια πτήση από το Σίδνεϊ προς τη Μαλαισία να προσγειωθεί τελικά στη Μελβούρνη αφού ο πιλότος έβαλε λάθος συντεταγμένες στο σύστημα πλοήγησης του αεροπλάνου.

Αν και το περιστατικό έγινε πέρυσι το Μάρτιο, ήρθε τώρα στο φως και αποκαλύφθηκε ότι το αεροσκάφος προσγειώθηκε 11.000 χιλιόμετρα από τον προορισμό του και ουσιαστικά όχι μόνο σε λάθος πόλη αλλά και χώρα.

 

Η έκθεση του γραφείου ασφάλειας των μεταφορών αναφέρει ότι το πρόβλημα εμφανίστηκε όταν λόγω ελαττωματικού εξοπλισμού ζητήθηκε από τον πιλότο και τον συγκυβερνήτη να κάνουν κάποιες αλλαγές στους συνήθεις ελέγχους που πραγματοποιούν πριν από κάθε πτήση.

 

Ο κυβερνήτης θα προχωρούσε σε εξωτερική επιθεώρηση του αεροπλάνου ενώ ο πρώτος αξιωματικός θα έμενε στο πιλοτήριο και, μεταξύ άλλων καθηκόντων, θα ολοκλήρωνε τις διαδικασίες εκκίνησης και την θέση ευθυγράμμισης.

 

Τελικά όμως ο κυβερνήτης ο οποίος ανέλαβε τα καθήκοντα στο θάλαμο διακυβέρνησης, έκανε λάθος στην είσοδο των συντεταγμένων στο εσωτερικό σύστημα πλοήγησης του αεροσκάφους με αποτέλεσμα να πετάξουν... αλλού γι αλλού.

 

Παρά από μια σειρά ευκαιριών να εντοπίσουν το λάθος και να το διορθώσουν, τελικά το παρατήρησαν μόνο όταν ξεκίνησε τη διαδρομή και πήγαινε προς λάθος κατεύθυνση. Στις προσπάθειες να διορθώσουν το πρόβλημα προκάλεσαν περαιτέρω προβλήματα με τα συστήματα ελέγχου και με τον έλεγχο της εναέριας κυκλοφορίας.

 

Σύμμαχός τους μάλιστα δεν ήταν ούτε ο καιρός καθώς επικρατούσαν κακές καιρικές συνθήκες. Τελικά και μετά από τρεις ώρες στη Μελβούρνη στην οποία προσγειώθηκε, το αεροπλάνο πέταξε για Κουάλα Λουμπούρ όντας έξι ώρες εκτός χρονοδιαγράμματος.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ