Ο Πάπας Βενέδικτος έζησε ένα μεγάλο ερωτα όταν ήταν πολύ νέος - Η βιογραφία του που κυκλοφορεί σε λίγες μέρες

O πρώην επικεφαλής της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας Βενέδικτος ΙΣΤ΄ βίωσε όταν ήταν νέος έναν «πολύ σοβαρό» έρωτα.

Αυτός ο έρωτας, κατέστησε δυσκολότερη την «επιλογή του περί αγαμίας» και την ανάληψη του ιερατικού αξιώματος, περιγράφει ο συγγραφέας ενός βιβλίου με συνεντεύξεις του Γιόζεφ Ράτσινγκερ, που θα κυκλοφορήσει την Παρασκευή.

 

«Ναι, βίωσε έναν έρωτα κατά τη διάρκεια των σπουδών του που ήταν πολύ σοβαρός» εξήγησε ο Πέτερ Ζέεβαλντ σε μια συνέντευξη που παραχώρησε στην εβδομαδιαία εφημερίδα Die Zeit που θα εκδοθεί αύριο και η οποία περιήλθε στην γνώση του Γαλλικού Πρακτορείου σήμερα.

 

Αυτή η ρομαντική ιστορία δεν περιλαμβάνεται, εντούτοις, στις σελίδες του βιβλίου με τις συνεντεύξεις του Βενέδικτου ΙΣΤ΄, με τίτλο «Τελικές Συζητήσεις» και που θα κυκλοφορήσει την Παρασκευή σε πολλές γλώσσες σε ολόκληρο τον κόσμο, διευκρινίζει η Die Zeit.

Αυτή η αγάπη «του προκάλεσε πολλά βάσανα. Μετά τον (Β΄Παγκόσμιο) Πόλεμο, για πρώτη φορά, υπήρχαν και φοιτήτριες. Ήταν πολύ γοητευτικός, ένας όμορφος νεαρός άνδρας, ένας λάτρης της τέχνης που έγραφε ποιήματα και διάβαζε Έρμαν Έσσε (κάτοχος βραβείου Νόμπελ Λογοτεχνίας)» συνέχισε ο Ζέεβαλντ, χωρίς να διευκρινίσει εάν η σχέση του πρώην ποντίφικα ήταν πλατωνική ή όχι.

 

«Ένας από τους συμφοιτητές του μου αφηγήθηκε ότι ο (Γιόζεφ Ράτσινγκερ) γοήτευε τις γυναίκες—και το αντίθετο. Η απόφασή του για την αγαμία δεν ήταν εύκολη για εκείνον» επιβεβαιώνει ο δημοσιογράφος που δεν υπεισέρχεται σε καμία λεπτομέρεια για την ταυτότητα του νεανικού έρωτά του.

 

Στις αρχές του έτους, το βρετανικό δίκτυο BBC είχε προβάλει ένα ρεπορτάζ, που βασιζόταν σε περισσότερες από 350 επιστολές, όπου υποστηριζόταν ότι ο πάπας Ιωάννης Παύλος Β΄, τον οποίο διαδέχθηκε το 2005 ο Βενέδικτος, είχε βιώσει μια «έντονη» φιλία για 30 χρόνια με μια παντρεμένη φιλόσοφο, την Άνα-Τερέζα Τιμιενιέτσκα.

 

Ο Πέτερ Ζέεβαλντ, συγγραφέας πολλών βιβλίων με επίκεντρο τον πρώτο ποντίφικα που παραιτήθηκε τους τελευταία επτά αιώνες, ξεχωρίζει σε αυτήν την συνέντευξη με την Die Zeit κάποιες λεπτομέρειες για την προσωπικότητά του, όπως το γεγονός ότι είναι «εθισμένος στην ενημέρωση», λατρεύει να παρακολουθεί τις ειδήσεις στην ιταλική τηλεόραση κάθε βράδυ και του αρέσουν ιδιαίτερα οι ταινίες της σειράς του Δον Καμίλο.

Σύμφωνα με την ιταλική εφημερίδα Corriere della Sera, το βιβλίο επιβεβαιώνει επιπλέον την εντύπωση ότι ο Ράτσινγκερ, μια συγκρατημένη ιδιοσυγκρασία, δεν ένιωθε ότι μπορεί να ανταποκριθεί στο καθήκον να είναι επικεφαλής σε 1,2 δισεκατομμύρια καθολικούς και να ηγηθεί μιας εκκλησίας που συγκλονιζόταν από εσωτερικές έριδες και σκάνδαλα όπως εκείνα των παιδεραστών ιερέων.

 

Ηλικίας 89 ετών, ο Βενέδικτος αποσύρθηκε μετά την παραίτησή του το 2013 σε ένα μοναστήρι του Βατικανού. Δεν κάνει παρά ελάχιστες δημόσιες εμφανίσεις.

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ