Τα 12 ανεκτίμητα δώρα της γιόγκα: Η γυμναστική που σας κρατάει υγιείς χωρίς να φωνάζει

Οι πολυάριθμες ευεργετικές δράσεις της γιόγκα είναι και ο λόγος που έχει μπει στο μικροσκόπιο των ειδικών.

Μελετούν τους γιόγκι και αναζητούν τεκμηριωμένες αποδείξεις για τα οφέλη του πανάρχαιου αυτού συστήματος που πέρα από μορφή άσκησης αποτελεί ταυτόχρονα και μια συνολική στάση ζωής. Ας δούμε, λοιπόν, ποια είναι αυτά τα οφέλη…

1 Μεγαλύτερη ευλυγισία 
Με την εξάσκηση της γιόγκα θα διαπιστώσουμε ότι το σώμα μας ανακτά τη χαμένη του ευλυγισία. Στα πρώτα μαθήματα σίγουρα δεν θα μας είναι εύκολο ούτε καν να πιάσουμε τις μύτες των ποδιών μας, καθώς όμως ο χρόνος θα κυλά και θα συνεχίζουμε την εξάσκηση, θα νιώθουμε το σώμα μας να «λύνεται» και να «μακραίνει» και θα είμαστε σε θέση να εκτελούμε με όλο και μεγαλύτερη ευχέρεια τις ασάνες (ασκήσεις).

2 Καλύτερη στάση σώματος
Οι δύο πλευρές του σώματος γυμνάζονται εξίσου στη γιόγκα, η σπονδυλική στήλη γίνεται πιο ευθύγραμμη, το κεφάλι ισορροπεί αρμονικά πάνω στους ώμους, γεγονός που ανακουφίζει τον αυχένα και τη μέση και συμβάλλει στη βελτίωση της στάσης του σώματος.

3 Πιο γερά οστά
Πολλές από τις ασάνες της γιόγκα απαιτούν να σηκώσουμε το βάρος του σώματός μας, γεγονός που συντελεί στην ενδυνάμωση των οστών. Σύμφωνα μάλιστα με έρευνα του Πολιτειακού Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας, η εξάσκηση της γιόγκα φαίνεται να αυξάνει την οστική πυκνότητα των σπονδύλων.

4 Τόνωση της κυκλοφορίας
Στη γιόγκα δεν είναι λίγες οι ασκήσεις όπου απαιτείται στροφή ή αναστροφή του σώματος (δηλαδή το κεφάλι κάτω και τα πόδια πάνω). Πρόκειται για ασάνες που συμβάλλουν στην καλύτερη οξυγόνωση των κυττάρων του οργανισμού και την τόνωση της κυκλοφορίας του αίματος. 

5 Μείωση της πίεσης
Δύο έρευνες σε υπερτασικούς, που δημοσιεύτηκαν στην ιατρική επιθεώρηση «The Lancet», συνέκριναν την επίδραση στην πίεση του αίματος της Savasana (σε αυτήν την ασάνα είμαστε ξαπλωμένοι στο πάτωμα ανάσκελα και πετυχαίνουμε βαθιά χαλάρωση) με το να είναι κάποιος ξαπλωμένος χαλαρά στον καναπέ του σπιτιού του. Μετά από 3 μήνες παρατηρήθηκε ότι η Savasana συσχετίστηκε με μια μείωση της συστολικής πίεσης κατά 26% και της διαστολικής (μικρής) κατά 15%, ενώ η ξεκούραση στον καναπέ δεν είχε επίδραση στην πίεση.  

6 Χαλαρώνει τα νεύρα
Οι αναπνευστικές τεχνικές και οι ασάνες προάγουν τη χαλάρωση, την επιβράδυνση της αναπνοής και τη μετατόπιση του κέντρου βάρους του αυτόνομου νευρικού συστήματος από το συμπαθητικό, που θέτει τον οργανισμό σε ετοιμότητα, στο παρασυμπαθητικό, που τείνει να συντηρεί τις «εφεδρείες» του οργανισμού.

7 Πιο γερή άμυνα
Οι ασκήσεις και οι αναπνευστικές τεχνικές της γιόγκα, αλλά κατά κύριο λόγο ο διαλογισμός, που αποτελεί σημαντικό κομμάτι της πανάρχαιης αυτής μεθόδου, έχει φανεί από μελέτες ότι έχουν ευεργετική και ενισχυτική δράση στο ανοσοποιητικό σύστημα.

8 Όνειρα γλυκά
Ο βαθύς και αναζωογονητικός ύπνος αποτελεί ακόμα ένα όφελος της γιόγκα, αποτέλεσμα της εξισορρόπησης του νευρικού και του ενδοκρινικού συστήματος και των τεχνικών διαλογισμού.

9 Σε ισορροπία
Όσοι εξασκούν τη γιόγκα παρατηρούν ότι βελτιώνεται η ισορροπία του σώματός τους, γεγονός που σημαίνει λιγότερες πτώσεις και τραυματισμούς. Παράλληλα, αποκτούν μεγαλύτερη επίγνωση του σώματός τους (η ικανότητα να αισθάνονται τι κάνει το σώμα τους και πού βρίσκεται στον χώρο). 

10 Τέρμα στα σφιξίματα
Χάρη στις ασκήσεις της, το σώμα απελευθερώνεται από τις εντάσεις και παράλληλα δυναμώνει. Σταδιακά είμαστε σε θέση να αντιλαμβανόμαστε τα σφιξίματα του σώματός μας στην καθημερινότητά μας (π.χ. στους μυς του αυχένα, το σαγόνι, τους ώμους) και να τα χαλαρώνουμε.

11 Ανοίγουν οι πνεύμονες
Οι γιόγκι το γνωρίζουν ήδη και οι αρχάριοι το διαπιστώνουν στην πορεία: Χάρη στις αναπνευστικές ασκήσεις της γιόγκα, αυξάνεται η διάρκεια της αναπνοής, αλλά και η χωρητικότητα των πνευμόνων. Σε έρευνα μάλιστα που δημοσιεύτηκε στην ιατρική επιθεώρηση «The Lancet», διαπιστώθηκε ότι η εκμάθηση αναπνευστικών τεχνικών σε άτομα με προβλήματα των πνευμόνων οδήγησε μετά από 1 μήνα εξάσκησης σε επιβράδυνση του ρυθμού των αναπνοών τους από 13,4 ανά λεπτό σε 7,6 ανά λεπτό.

12 Αντικαταθλιπτική δράση
Η ηρεμία και η εσωτερική γαλήνη αποτελούν δύο σημαντικά 
δώρα της γιόγκα και αυτός είναι ο λόγος που πολλοί ειδικοί, ιδιαίτερα στις Η.Π.Α, τη συστήνουν σε ασθενείς με ήπια κατάθλιψη και αγχώδεις διαταραχές. 

Για τη μέλλουσα μαμά
Η έγκυος μπορεί, εφόσον το επιτρέπει ο γιατρός της, να παρακολουθήσει μαθήματα γιόγκα για εγκύους, τα οποία έχουν πολλαπλά οφέλη: ανακουφίζουν από τους πόνους της σπονδυλικής στήλης, βελτιώνουν την κινητικότητα και βοηθούν στον τοκετό.

Πηγή: vita.gr

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ