Αυτές είναι οι 10 ισχυρότερες γυναίκες - επιχειρηματίες του πλανήτη για το 2016 - Τι πέτυχαν φέτος;

Το 2016 είναι μια χρονιά γεμάτη αναταράξεις, αλλά και πολλές δυνατότητες για τις γυναίκες. Καταρχήν, καθώς παρουσιάζουμε τη λίστα του Fortune με τις Ισχυρότερες Γυναίκες στον Κόσμο των Επιχειρήσεων, αξίζει να αναφέρουμε εκείνη τη γυναίκα που ταιριάζει με το προφίλ των υπολοίπων αλλά δεν βρίσκεται στη λίστα: τη Χίλαρι Κλίντον. 

Ανεξάρτητα απ’ το αν εκλεγεί ή όχι, η υποψηφιότητά της έχει ήδη περισσότερο αντίκτυπο στις ΗΠΑ από εκείνον οποιασδήποτε άλλης γυναίκας στη νεότερη ιστορία της χώρας.

Η λίστα με τις Ισχυρότερες Γυναίκες στον Κόσμο των Επιχειρήσεων συντάχθηκε από τους συντάκτες του Fortune βάσει τεσσάρων κριτηρίων: το μέγεθος και η σημασία της εταιρείας κάθε στελέχους στην παγκόσμια οικονομία, η υγεία και η κατεύθυνση της εταιρείας, το σημείο στο οποίο βρίσκεται η καριέρα κάθε ατόμου, και η ευρύτερη κοινωνική και πολιτιστική του επίδραση.

Ιδού, λοιπόν, το προφίλ των δέκα πρώτων παρουσιών στη λίστα του Fortune με τις Ισχυρότερες Γυναίκες στον Κόσμο των Επιχειρήσεων για φέτος:

1. ΜΕΡΙ ΜΠΑΡΑ CEO & ΠΡΟΕΔΡΟΣ, GM, 54 ΕΤΩΝ


Η Μέρι Μπάρα επανέρχεται ως η Ισχυρότερη Γυναίκα σύμφωνα με το Fortune ύστερα από μια χρονιά ραγδαίας βελτίωσης της κατάστασης του γίγαντα της αυτοκινητοβιομηχανίας, ο οποίος κατέγραψε έσοδα 152,4 δισεκατομμύρια δολάρια. Επιδέξια, ηγήθηκε της GM εν μέσω της κρίσης με τις προβληματικές μίζες που χτύπησε την εταιρεία το 2014, έλαβε τη δύσκολη απόφαση να λήξει τις λειτουργίες της εταιρείας στη Ρωσία και επένδυσε στην εταιρεία διαμοιρασμού διαδρομών Lyft. Τα κέρδη της εταιρείας για το 2015 έφτασαν στο ύψος-ρεκόρ των 9,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων.'

2. ΙΝΤΡΑ ΝΟΥΙ CEO & ΠΡΟΕΔΡΟΣ, PEPSICO, 60 ΕΤΩΝ


Παρότι διανύει το 10ο έτος της στο τιμόνι της εταιρείας, η Νούι δεν δείχνει σημάδια κόπωσης ή επιβράδυνσης. Τους τελευταίους 12 μήνες, η αξία κεφαλαιοποίησης της εταιρείας έχει αυξηθεί κατά 18%, στα 155 δισεκατομμύρια δολάρια, παρόλο που η διεθνής αστάθεια έπληξε τις πωλήσεις και τα κέρδη. Το 2015, τα δύο αυτά μεγέθη μειώθηκαν κατά 5% και 13% αντίστοιχα. Οι επενδυτές φαίνεται ότι πιστεύουν πως η έμφαση της Νούι στην προσφορά πιο υγιεινών προϊόντων θα αποδώσει, ενώ λατρεύουν και τις περικοπές κόστους ύψους 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων τα τελευταία τρία χρόνια.

 

3. ΜΕΡΙΛΙΝ ΧΙΟΥΣΟΝ CEO & ΠΡΟΕΔΡΟΣ, LOCKHEED MARTIN, 62 ΕΤΩΝ


Σε μια εποχή ανάδυσης νέων εχθρών, η Χιούσον σταθεροποιεί την πρωτοκαθεδρία της Lockheed Martin στη στρατιωτική τεχνολογία. Η ύψους 9 δισεκατομμυρίων δολαρίων εξαγορά της Sikorsky Aircraft τον Νοέμβριο του 2015 – η μεγαλύτερη εξαγορά για τη Lockheed εδώ και πάνω από μια δεκαετία – έκανε την εταιρεία τον κορυφαίο κατασκευαστή στρατιωτικών ελικοπτέρων και αναβάθμισε την εμπλοκή της εταιρείας με τον χώρο των μη επανδρωμένων εναέριων οχημάτων.

4. ΤΖΙΝΙ ΡΟΜΕΤΙ CEO & ΠΡΟΕΔΡΟΣ, IBM, 59 ΕΤΩΝ


Η θητεία της Ρομέτι στην ηγεσία της IBM δεν έχει υπάρξει εύκολη: ο γίγαντας της τεχνολογίας μόλις ανακοίνωσε πτώση των εσόδων για 17ο συνεχόμενο τρίμηνο. Όμως, υπάρχουν και φωτεινά σημεία. Το οικονομικό έτος 2015, οι επιχειρηματικές δραστηριότητες που ακολουθούσαν τροχιά ανάπτυξης αποτελούσαν το 35% του ύψους 1,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων τζίρου της IBM, ενώ το 2010 το αντίστοιχο ποσοστό ήταν μόλις 10%. Οι εξαγορές έχουν παίξει μεγάλο ρόλο σ’ αυτή την αναπτυξιακή προοπτική.

5. ΑΜΠΙΓΚΕΙΛ ΤΖΟΝΣΟΝ CEO & ΠΡΟΕΔΡΟΣ, FIDELITY INVESTMENTS, 54 ΕΤΩΝ


Ο κόσμος της διαχείρισης επενδύσεων αλλάζει και η Τζόνσον θέλει να βεβαιωθεί ότι η Fidelity – η δεύτερη μεγαλύτερη εταιρεία διαχείρισης κεφαλαίων με χαρτοφυλάκιο 2,1 τρισεκατομμυρίων δολαρίων – αλλάζει μαζί της. Αν και η εταιρεία είναι γνωστή για τις επιλογές της στις μετοχές, αυτή η ακριβή επενδυτική επιλογή χάνει σε δημοφιλία – ενδεικτικά, πέρυσι οι επενδυτές απέσυραν 18,8 δισεκατομμύρια δολάρια από το μετοχικό χαρτοφυλάκιο της Fidelity. Έτσι, η Τζόνσον προσπαθεί να μειώσει τα επενδυτικά τέλη και εστιάζει σε μια νέα γενιά επενδυτών με τη βοήθεια ψηφιακών εργαλείων.

 

6. ΣΕΡΙΛ ΣΑΝΤΜΠΕΡΓΚ ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΤΡΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΩΝ, FACEBOOK, 47 ΕΤΩΝ


Η εντυπωσιακή ανάπτυξη της Facebook συνεχίζεται με τη Σάντμπεργκ να βρίσκεται ακόμα στη θέση του COO. Τα διαφημιστικά έσοδα του κοινωνικού δικτύου από κινητές συσκευές αυξήθηκαν κατά 80% το τελευταίο τρίμηνο και πλέον αποτελούν το 84% όλων των διαφημιστικών πωλήσεων. Και το Instagram αναμένεται να φέρει 3 δισεκατομμύρια δολάρια σε διαφημιστικά έσοδα το 2016. Παράλληλα, η Σάντμπεργκ γράφει ένα νέο βιβλίο πάνω στο πένθος, ύστερα από την τραγική απώλεια του συζύγου της το 2015.

 

7. ΜΕΓΚ ΓΟΥΙΤΜΑΝ CEO & ΠΡΟΕΔΡΟΣ, HEWLETT PACKARD ENTERPRISE, 60 ΕΤΩΝ


Έχοντας ολοκληρώσει έναν από τους μεγαλύτερους εταιρικούς διαχωρισμούς στην ιστορία του κλάδου υψηλής τεχνολογίας – τον Οκτώβριο του 2015, η HP διαχωρίστηκε σε HP Enterprise και HP Inc. – η Γουίτμαν πλέον βελτιστοποιεί τη λειτουργία της HP Enterprise, της αξίας 52 δισεκατομμυρίων δολαρίων εταιρεία που διευθύνει. Τον Μάιο, είπε ότι το 2017 η HP Enterprise θα συγχωνεύσει το τμήμα υπηρεσιών ΙΤ με την Computer Sciences για τη δημιουργία άλλης μιας νέας εταιρείας, ενώ πρόσφατα ανακοίνωσε την πώληση του τμήματος λογισμικού για 8,8 δισεκατομμύρια δολάρια

 

8. ΦΙΜΠΙ ΝΟΒΑΚΟΒΙΤΣ CEO & ΠΡΟΕΔΡΟΣ, GENERAL DYNAMICS, 58 ΕΤΩΝ


Από τότε που ανέλαβε τα ηνία της General Dynamics το 2013, η Νοβάκοβιτς, πρώην αξιωματούχος της CIA, όχι μόνο έβγαλε την εταιρεία όπλων από την «επικίνδυνη ζώνη» αλλά και πέτυχε κέρδη-ρεκόρ ύψους 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2015. Αυτό το νούμερο συνιστά αύξηση 17% από το προηγούμενο έτος. Και η τιμή της μετοχής της εταιρείας έχει υπερ-διπλασιαστεί από τότε που βρέθηκε στο τιμόνι το 2013.

 

9. ΑΙΡΙΝ ΡΟΖΕΝΦΕΛΝΤ CEO & ΠΡΟΕΔΡΟΣ, MONDELEZ INTERNATIONAL, 63 ΕΤΩΝ


Η Ρόζενφελντ βρήκε …τοίχο τον περασμένο Αύγουστο όταν και εγκατέλειψε την προσπάθεια εξαγοράς της Hershey. Η εξαγορά αυτή θα ήταν η τελευταία σε μια σειρά κινήσεων που έχουν μετασχηματίσει τον αξίας 29,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων γίγαντα των συσκευασμένων τροφίμων υπό την ηγεσία της. Μετά την αποτυχημένη αυτή απόπειρα, βέβαια, κάποιοι πιστεύουν ότι η Mondelez θα μπορούσε να καταστεί η ίδια στόχος εξαγοράς.

 

10. ΣΑΦΡΑ ΚΑΤΖ ΣΥΝ-ΔΙΕΥΘΥΝΟΥΣΑ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ, ORACLE, 54 ΕΤΩΝ


Η Κατζ είχε μια πολύ δραστήρια χρονιά καθώς ξεκίνησε μια ριζική αναδιοργάνωση της διαδικασίας ανάθεσης έργου της Oracle. Ο στόχος; Η απλοποίηση και η επιτάχυνση του τρόπου με τον οποίο οι πελάτες αγοράζουν προϊόντα και υπηρεσίες cloud – μια αναπτυσσόμενη επιχειρηματική δραστηριότητα για την Oracle. Στο τέταρτο τρίμηνο του οικονομικού έτους 2016, σχεδόν τα δύο τρίτα των συμφωνιών της Oracle στον χώρο του cloud προέκυψαν μέσω της νέας διαδικασίας. Και πάλι, όμως, τα ετήσια έσοδα παρουσίασαν πτώση 3% – υπάρχει ακόμα πολλή δουλειά να γίνει.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ