Ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ παρουσιάζει σήμερα το σχέδιο του για την ΕΕ στους ευρωβουλευτές - Τι περιλαμβάνει;

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζακ-Κλοντ Γιούνκερ θα επιχειρήσει σήμερα να επαναφέρει την ενότητα ανάμεσα στα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης και να ξανακερδίσει μία αποπροσανατολισμένη κοινή γνώμη, μετά το ράπισμα του βρετανικού δημοψηφίσματος, κατά την ετήσια ομιλία του για την κατάσταση της Ενωσης στο Στρασβούργο.

Ψηφιακή αγορά, επενδύσεις, άμυνα, μετανάστευση: το φετινό εγχείρημα αναμένεται να περιλαμβάνει μία σειρά συγκεκριμένων προτάσεων, ικανών να επαναφέρουν την ενότητα των 27, οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων των οποίων συνέρχονται, για πρώτη φορά χωρίς το Ηνωμένο Βασίλειο, την Παρασκευή στην Μπρατισλάβα.

 

Μόνος απέναντι στους 751 βουλευτές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ θα έχει στη διάθεσή του τρεις ώρες , μαζί με τις ερωτήσεις που θα δεχθεί, για να κάνει έναν μετά το Brexit απολογισμό, πριν αποκαλύψει το σχέδιο μάχης για τους προσεχείς μήνες.

 

«Περιμένουμε μία δυνατή ομιλία, ορόσημο, που θα εκφράσει τη φωνή της Ευρώπης», προειδοποίησε ο Τζιάνι Πιτέλα, πρόεδρος της ομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών του Ευρωκοινοβουλίου. Διότι «η Ένωση βρίσκεται σε κακή κατάσταση», δήλωσε ο Γκι Φερχόφστατ, επικεφαλής των Φιλελευθέρων.

 

Θα αποτελούσε «μοιραίο σφάλμα» να μην αντληθούν τα διδάγματα του Brexit, προειδοποίησε από την πλευρά του ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, για τον οποίο η σύνοδος κορυφής της Μπρατισλάβα την Παρασκευή θα αποτελέσει αποφασιστικό σημείο καμπής» για την προστασία των εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ενωσης απέναντι στις ανησυχίες που γεννήθηκαν από τη προσφυγική κρίση.

Για την ομιλία του, ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ θα έχει στη διάθεσή του κεντρικό βήμα, που Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που προορίζεται για τους αρχηγούς κρατών και τους υψηλούς προσκεκλημένους.

 

Οι κινήσεις του, η στάση του θα γίνουν αντικείμενο στενής παρακολούθησης, πολύ περισσότερο που η κατάσταση της υγείας του σχολιάζεται συχνά από τον ευρωπαϊκό Τύπο, παρά την κατηγορηματική του δήλωση τον Ιούνιο: «Δεν είμαι ούτε κουρασμένος, ούτε άρρωστος».

 

Σύμφωνα με ευρωπαίο διπλωμάτη, η ικανότητα του 61χρονου προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να παίξει με τις γλώσσες ή να απομακρυνθεί απλό το κείμενο θα προσφέρουν χρήσιμες πληροφορίες.

 

Επενδύσεις και ψηφιακή εποχή

Θα παρουσιάσει μία «θετική ατζέντα για τους 12 προσεχείς μήνες», «συγκεκριμένες προτάσεις», δήλωσε ο εκπρόσωπός του.

Ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ θα παρουσιάσει τα σχέδια των Βρυξελλών για την ασφάλεια και την άμυνα, ένα από τα κεντρικά θέματα της συνόδου κορυφής της Μπρατισλάβα.

 

Ομως, η ψηφιακή οικονομία θα είναι επίσης ένα από τα κεντρικά θέματα της ομιλίας του, την ώρα που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ετοιμάζεται να παρουσιάσει σήμερα το απόγευμα δύο σημαντικά μεταρρυθμιστικά σχέδια, το ένα για τις τηλεπικοινωνίες και το άλλο για τα πνευματικά δικαιώματα.

Δεύτερο δυνατό σημείο: η επέκταση πέραν του 2018 του προγράμματος επενδύσεων που φέρει το όνομα του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και ξεκίνησε το 2014 για να ενισχύσει την ανάπτυξη, με έναν στόχο πολύ μεγαλύτερο από τα 315 δισεκατομμύρια ευρώ που προβλέπονταν αρχικά. Θα απευθύνεται, σύμφωνα με ευρωπαϊκή πηγή, στη νεολαία, το μεγάλο θύμα της ανεργίας στην Ένωση.

 

Θα παρουσιασθεί επίσης ένα νέο πρόγραμμα συμπληρωματικό στο «σχέδιο Γιούνκερ», που θα κατευθύνεται προς τις αναπτυσσόμενες χώρες, κυρίως της Αφρικής, με στόχο την αντιμετώπιση της μετανάστευσης στη ρίζα της.

 

Οι ευρωβουλευτές αναμένουν να ακούσουν επίσης από τον πρόεδρο της Επιτροπής κάτι για την φοροδιαφυγή, έπειτα από την απόφαση της Κομισιόν για την Apple.

«Είδαμε το καλύτερο πρόσωπο της Επιτροπής», δήλωσε ο Φιλίπ Λαμπέρ, συμπροεδρεύων της ομάδας των Πρασίνων. «Αυτή είναι η Ευρώπη που θέλουν οι πολίτες...η Ευρώπη που μπορεί να ξανακερδίσει την εμπιστοσύνη τους», δήλωσε ο Τζιάνι Πιτέλα.

 

Απέναντι στα μηνύματα ενότητας που θέλει να στείλει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η διαίρεση ανάμεσα στα κράτη μέλη αποτελεί ωστόσο πραγματικότητα. Πρόσφατες εκδηλώσεις αυτής της διαίρεσης, η χθεσινή πρόταση του υπουργού Εξωτερικών του Λουξεμβούργου Ζαν Ασελμπορν για τον αποκλεισμό της Ουγγαρίας από την Ένωση για παραβίαση των ευρωπαϊκών αρχών, αλλά και η κοινή στάση των χωρών της ομάδας του Visegrad που προωθούν μία μεταρρύθμιση της Ένωσης που θα περιλαμβάνει την ενίσχυση του ρόλου των εθνικών θεσμών εις βάρος του φεντεραλιστικού μοντέλου διακυβέρνησης.

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ