Αποκλειστικό: Η άγνωστη ιστορία του πορτραίτου της Μαρίας Κάλλας από τον Παύλο Σάμιο για την Metropolitan Opera

*Με αφορμή τα 50 χρόνια από τον θάνατο της μεγάλης Ελληνίδας ντίβας της Όπερας

Πριν από 28 χρόνια περίπου, ο διακεκριμένος ζωγράφος Παύλος Σάμιος δέχθηκε ένα τηλεφώνημα από τη Νέα  Υόρκη... ''Mister Samios we would like you to paint  the portrait of Maria Kallas''....

O Παύλος Σάμιος νόμιζε ότι του κάνουν πλάκα.. '

-Τι είπατε παρακαλώ; Από που τηλεφωνείτε; Ποιο πορτραίτο;' 

- 'Κάλλας, η Ελληνίδα ντίβα της Όπερας. Από το New York Metropolitan Opera τηλεφωνούμε... 

"Μόνο που δεν μου έπεσε το ακουστικό από το χέρι μου", διηγείται στο eirinika , o καθηγητής στην έδρα της αγιογραφίας σήμερα στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών.

"Σας επιλέξαμε γιάνα φιλοτεχνήσετε το πορτραίτο της συμπατριώτισσας σας Μαρία Καλλας για να το αναρτήσουμε εδώ.." συνέχισε ο συνομιλητής του από τη Νέα Υόρκη .Οι διαστάσεις , το ύψος , το ύφος κλπ δεν μας ενδιαφέρουν ,δική σας η επιλογή , αφεθείτε στην έμπνευση σας και δημιουργείστε ελεύθερα το πορτραίτο της αρεσκείας σας. "

"Η χαρά ηταν μεγάλη αλλά γινόταν μεγαλύτερη λόγω της ελευθερίας που μου άφηναν οι παραγγελιοδότες μου από το φημισμένο Met ", προσθέτει ο Παύλος Σάμιος.

Ο ζωγράφος ξεκίνησε την αναζήτηση για το ποιά στιγμή θα απαθανάτιζε με το πινέλο του...

"Η αναζήτηση  κράτησε μεγαλύτερο διάστημα απο την ίδια την εργασία μου για να ετοιμάσω  το πορτραίτο" , λέει ο καλλιτέχνης  . Ο Παύλος Σάμιος κατέλήξε  σε  μία φωτογραφία της Μαρία Κάλλας από τη Σκάλα του Μιλάνο και την παράσταση " Ιφιγένεια εν Ταύροις",  την ώρα που  κάποιος της φώναξε από τα παρασκήνια " Μaria, Maria..." καθώς υποκλινόταν στο κοινό και η υψίφωνος γύρισε  το κεφάλι της..

Κράτησε λοιπόν ο ζωγράφος αυτή τη στιγμή στο πορτραίτο του  συνδυάζοντας το πρότυπο του με μία ωραία φωτογραφία - προφίλ από το Paris Match.

Μετά ζήτησε από μία κοπέλα να "ποζάρει "με τα χέρια της που έμοιαζαν με της ντίβας , κρατώντας  μία ανθοδέσμη ... και έτσι είχε και τα χέρια ...  

Το πορτραίτο ήταν τεράστιο. 2 ολοκληρα μέτρα! Οταν έφθασε ρολαρισμένο  στη Νέα Υόρκη και ανοίχθηκε μπροστά στον διευθυντή της Met, ο Παύλος Σάμιος κρατούσε την ανάσα του από την αγωνία αν θα αρέσει το πορτραίτο ή όχι ... "Ααα!!!" ακούγεται επιφώνημα θαυμασμού...

Και τα υπόλοιπα είναι απλώς ιστορία ... 

Κείμενο: Ειρήνη Νικολοπούλου

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ