Σε επιφυλακή Στρατός, ΕΥΠ, ΕΛ.ΑΣ. για Τούρκους που περνούν τα σύνορα & ζητούν άσυλο – Συναγερμός για τα 10 άτομα που έφτασαν στη Ρόδο

Θα μπορούσε να είναι ένα τυχαίο περιστατικό, αλλά πολλοί φοβούνται πως δεν είναι. 
 

Η άφιξη 10 Τούρκων πολιτών με φουσκωτό στο Νησί της Ρόδου σήμανε κόκκινο συναγερμό στις δυνάμεις ασφαλείας σε όλη τη γραμμή από τον Έβρο ως το Καστελόριζο. 
Ξημερώματα Τρίτης, στις 06:00 το πρωί, ένα φουσκωτό που εμφανίστηκε στα ανοιχτά του Αρχάγγελου της Ρόδου κινητοποίησε το Λιμενικό. Οι άνδρες του Λιμενικού ωστόσο γρήγορα διαπίστωσαν ότι τα 10 άτομα που επέβαιναν είχαν μια ιδιαιτερότητα. Δεν ήταν πρόσφυγες οι οικονομικοί μετανάστες.

Στο φουσκωτό επέβαιναν δυο ζευγάρια με τα παιδιά τους, συνολικά τέσσερις ενήλικες και έξι παιδιά, όλοι Τούρκοι πολίτες.
Στην ανάκριση οι δυο άνδρες δήλωσαν ιδιωτικοί υπάλληλοι και αμέσως μετά δήλωσαν ότι ζητούν από την Ελλάδα πολιτικό άσυλο λόγω των διώξεων στην Τουρκία.
Αμέσως σήμανε συναγερμός. Το Λιμενικό ειδοποίησε την ΕΛ.ΑΣ. αλλά και την ΕΥΠ.


Το ζήτημα είναι  λεπτό καθώς η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα, πλην της Βουλγαρίας, που είναι μέλος της Ε.Ε. και βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής και οι Τούρκοι που θεωρούν ότι διώκονται πιστεύουν ότι μπορούν εύκολα να διαβούν τα σύνορα.
Επιπλέον,  την προηγούμενη εβδομάδα έγινε ειδική σύσκεψη στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης ειδικά για το θέμα των αιτούντων άσυλο από την Τουρκία.
Το ζήτημα δεν αφορά μόνο στρατιωτικούς, όπως τους 8 που επέβαιναν στο ελικόπτερο και έφτασαν στην Ελλάδα μερικές ώρες μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα, αλλά πιθανότατα χιλιάδες πολίτες που αντιμετωπίζουν διώξεις στην Τουρκία από το καθεστώς Ερντογάν.

Οι Τούρκοι πολίτες γνωρίζουν ότι στην Ελλάδα όπως και στις υπόλοιπες χώρες της Ε.Ε. υπάρχουν συγκεκριμένες διαδικασίες ασύλου και είναι αυξημένες οι πιθανότητές τους να ξεφύγουν από τις διώξεις του καθεστώτος που συνεχίζονται σε όλα τα επίπεδα.
Το ζήτημα όμως, όπως αποδείχθηκε, είναι ζήτημα αιχμής για την Τουρκική διπλωματία, το θέμα του ασύλου των 8 Τούρκων στρατιωτικών ήταν από τα πρώτα που έθεσε ο Ταγίπ Ερντογάν στην συνάντησή του με τον Αλέξη Τσίπρα δείχνοντας με τον τρόπο αυτό ότι η Τουρκία θα ασκήσει όλη την πίεση που μπορεί.

Την ώρα που οι προσφυγικές ροές αυξάνονται, ανάλογα με τα συμφέροντα της Τουρκίας, η ελληνική πλευρά δεν θέλει σε καμία περίπτωση να περνούν τα σύνορα και Τούρκοι πολίτες που θα αυξήσουν τη διπλωματική πίεση από την Τουρκία...

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για να έχετε στο μενού σας ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον υπόλοιπο κόσμο.

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ