Top Woman η Μrs Zuckerberg - Priscilla Chan: H παιδίατρος που δίνει $3 δισ. για την καταπολέμηση ασθενειών

Ο Mark Zuckerberg και η σύζυγός του ανακοίνωσαν στο Σαν Φρανσίσκο τη νέα πρωτοβουλία του ιδρύματός τους, στο οποίο είχαν ανακοινώσει ότι θα δωρίσουν το 99% των μετοχών τους στο Facebook (η αξία τους υπολογίζεται σε 45 δισ. δολάρια), την ημέρα που γεννήθηκε η (10 μηνών σήμερα) κόρη τους, Max.

Με την Priscilla Chan να κλαίει και να αποχωρεί για δευτερόλεπτα από τη σκηνή, αναφερόμενη στα παιδιά που πεθαίνουν καθημερινά από ανίατες ασθένειες, ανακοίνωσαν το νέο πρόγραμμα του ιδρύματος Chan-Zuckerberg που έχει τον πλέον φιλόδοξο στόχο όλων: Μέσα στον αιώνα που διανύουμε να συμβάλει στην καθολική αντιμετώπιση των ασθενειών, επενδύοντας για αρχή 3 δισ. δολ. προκειμένου να φέρουν κοντά κορυφαίους γιατρούς, ερευνητές και μηχανικούς, να αναπτύξουν νέα εργαλεία κατανόησης του τρόπου με τον οποίο οι ασθένειες πλήττουν τον ανθρώπινο οργανισμό και να εγείρουν την ευαισθητοποίηση για την ανάγκη μεγαλύτερων επενδύσεων στο κομμάτι της έρευνας.

Τονίζοντας ότι σήμερα ξοδεύονται 50 φορές περισσότερα χρήματα για την περίθαλψη των ασθενών από αυτά που επενδύονται σε έρευνα, πρόληψη και πιθανή εξάλειψη των πιο θανατηφόρων ασθενειών, ο Zuckerberg είπε: «Μπορούμε να κάνουμε κάτι καλύτερο από αυτό».

Ποια είναι όμως η Priscilla, η γυναίκα που έμελλε να αλλάξει την ζωή ενός εκ των σπουδαιότερων ανθρώπων στον τεχνολογικό κόσμο, του Mr. Facebook;

Η Priscilla Chan γεννήθηκε το 1985 στην πόλη Braintree, της Μασαχουσέτης και μεγάλωσε στο Quincy της Βοστώνης. Η μεγαλύτερη από τις τρεις κόρες βιετναμεζοκινέζων προσφύγων, έβλεπε τον πατέρα και τη μητέρα της να εργάζονται 18 ώρες την ημέρα για να συντηρήσουν την πολυμελή οικογένεια τους. Στην ουσία μεγάλωσε με τον παππού και τη γιαγιά της, οι οποίοι ποτέ δεν έμαθαν αγγλικά με αποτέλεσμα η μικρή Priscilla να είναι η μεταφράστρια τους σε όλα. Οι Chan ήταν μια φτωχή οικογένεια προσφύγων, όπου οι παραδόσεις έπρεπε να τηρούνται για αυτό και η Priscilla γνωρίζει άπταιστα καντονέζικα, τη μητρική γλώσσα των προγόνων της. Οι ευθύνες που από μικρή είχε αναλάβει διαμόρφωσαν τον εξαιρετικά οργανωτικό χαρακτήρα της. Ήταν άριστη μαθήτρια που πρώτευσε σε πολλούς σχολικούς διαγωνισμούς, εκφώνησε τον κεντρικό λόγο στην τελετή αποφοίτησης στο σχολείο της, ενώ οι συμμαθητές της την χαρακτήριζαν «διάνοια».

Έγινε η πρώτη Chan που πήγε σε πανεπιστήμιο και μάλιστα όχι σε οποιοδήποτε αλλά στο πιο απαιτητικό, ίσως, του κόσμου το Harvard, από το οποίο αποφοίτησε το 2007 με πτυχίο στην βιολογία. Όσο σπούδαζε συμμετείχε σε πολλές εθελοντικές δράσεις στοDorchester που σκοπό είχαν την καλύτερη προετοιμασία μικρών παιδιών από μη προνομιούχες οικογένειες που είχαν μαθησιακή έφεση. Έχει ιδιαίτερες ευαισθησίες σε αυτό το θέμα, ενώ ακόμα και σήμερα εξακολουθεί να ευχαριστεί τους καθηγητές της στο δημόσιο σχολείο για τον επαγγελματισμό τους και τον σπουδαίο ρόλο που έπαιξαν στην εισαγωγή της στο Harvard. Οι ίσες ευκαιρίες και η βελτίωση των παροχών στη δημόσια εκπαίδευση και την πληροφορία είναι και το προσωπικό της όραμα, πείθοντας μάλιστα, το 2010, τον Zuckerberg να προχωρήσει σε μια δωρεά 100 εκ. δολαρίων, στην πόλη του Newark για να προχωρήσει στις απαραίτητες εκπαιδευτικές μεταρρυθμίσεις. Κάποιους μήνες μετά αποκαλύφθηκε πως τα χρήματα αυτά απορροφήθηκαν σε συγχωνεύσεις οργανισμών χωρίς να γίνει τίποτα ουσιαστικό. Η Priscilla και ο Mark ήταν οι πρώτοι που αποκάλυψαν το γεγονός εκφράζοντας δημόσια την απογοήτευση τους αλλά και τη δέσμευση τους στη φιλανθρωπική δράση.

Μετά από 9 χρόνια σχέσης ο Mark και η Priscilla παντρεύτηκαν στην αυλή της 7εκ. δολαρίων έπαυλής τους στο Palo Alto, με τις φήμες να οργιάζουν πως δεν υπόγραψαν προγαμιαίο συμβόλαιο. Όλοι αναρωτιούνται «ποια είναι η Piscilla Chan;».

Δικαίως καθώς οι κοσμικές της εμφανίσεις, όπως και του Mark, είναι περιορισμένες (για τις εξόδους τους προτιμούν κοντινά στο σπίτι τους εστιατόρια στο Palo Alto, όπου πηγαίνουν με τα πόδια), το ντύσιμο της απλό, οι συνεντεύξεις της ελάχιστες (η μοναδική της τηλεοπτική συνέντευξη στην εκπομπή Today Exclusive έχει μόλις 315. 228 views).

«Ευγενική αλλά απόμακρη», την χαρακτήρισε στους New York Times, η Jessica Roth, ιδιοκτήτρια τσαγκάρικου στο Palo Alto, που μια φορά την εξυπηρέτησε για να προσθέσει: «στο Haloween, όμως, ντύθηκε φασολάκι και μοίραζε γλυκά στα παιδιά». Στο ίδιο δημοσίευμα αναφέρεται πως μια μέρα στις βιτρίνες με την Randi Zuckerberg, αδερφή του Mark, αρνήθηκε να αγοράσει ένα ζευγάρι παπούτσια 600 δολαρίων. Όταν η Randi την ρώτησε γιατί, εκείνη απάντησε «δεν είναι δικά μου τα λεφτά να τα ξοδεύω και εγώ δεν έχω τόσα για ένα ζευγάρι παπούτσια».

Σοβαρή, μιντιοφοβική –αν και με ιδιαίτερη δραστηριότητα στο Facebook όπου δεν παραλείπει να ανεβάζει φωτογραφίες της ή να κάνει like στη σελίδα της ΦΑΓΕ-, δεν ενδιαφέρεται για την αυτοπροβολή της. Προτιμά το διάβασμα, τις βόλτες, κυρίως, να διοχετεύει την ενέργεια της σε φιλανθρωπικές δράσεις, όπου αισθάνεται πως μπορεί να κάνει τη διαφορά. Η Priscilla Chan υπηρετεί την κανονικότητα στο κλειστό λόμπι των δισεκατομμυριούχων εκεί που τίποτα δεν είναι κανονικό.

Η περιουσία της Chan ανέρχεται αυτή την στιγμή στα 14 δισ. δολάρια.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ