Αυτές είναι οι προσωπικότητες που επηρεάζουν την παγκόσμια οικονομία

Οι προσωπικότητες που επηρεάζουν την παγκόσμια οικονομία είναι επενδυτές, επιχειρηματίες, τραπεζίτες, οικονομολόγοι και πολιτικοί που ξεπερνούν τα εθνικά σύνορα και εμπόδια, καθώς ο λόγος τους έχει ιδιαίτερη βαρύτητα και απήχηση, σύμφωνα με την Bloomberg.

Τερέζα Μέι
«Στοίχημα» το Brexit

Η πρωθυπουργός της Βρετανίας, με τη χαλύβδινη -όπως λέγεται- στάση και αντοχή, απέκτησε μεγάλη δύναμη και επιρροή μετά το δημοψήφισμα για το Brexit. Σε λίγο διάστημα η 60χρονη Μέι θα είναι εκείνη που θα διαπραγματευτεί με τους Ευρωπαίους για την έξοδο της χώρας από την Ε.Ε., ενώ έχει επανειλημμένα δηλώσει: «Brexit σημαίνει Brexit». Προ ολίγων, ωστόσο, ημερών τόνισε ότι η Βρετανία δεν θα απομακρυνθεί από τη διεθνή κοινότητα μετά το Brexit και θα παραμείνει στο επίκεντρο των διεθνών υποθέσεων. Πολλοί την αποκαλούν «νέα Μάργκαρετ Θάτσερ», ενώ και η ίδια δεν έχει κρύψει τον θαυμασμό της στη Σιδηρά Κυρία.


Μαργκρέτε Βεστάγκερ
Κυνηγητό στα μονοπώλια

Η Ευρωπαία επίτροπος Ανταγωνισμού έχει ξεκινήσει ένα ατελείωτο κυνηγητό εναντίον των εταιρειών που επιχειρούν να παρακάμψουν τις αντιμονοπωλιακές πρακτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και των μελών-κρατών που τις βοηθούν προς αυτή την κατεύθυνση. Δεν διστάζει να εγκαλέσει ακόμη και τους πιο ισχυρούς, όπως φάνηκε άλλωστε από την πρόσφατη επιβολή προστίμου ύψους 13 δισ. ευρώ στην Apple. Στο στόχαστρο της 48χρονης βρίσκεται επίσης σταθερά και η ρωσική κρατική εταιρεία φυσικού αερίου Gazprom, την οποία ερευνά για λόγους υποτιθέμενης αθέμιτης τιμολόγησης και χειραγώγησης της αγοράς ενέργειας σε τουλάχιστον οκτώ ευρωπαϊκές χώρες. Ο βρετανικός «Guardian» περιέγραψε τη Βεστάγκερ ως «μια ισχυρή υπενθύμιση ότι οι Βρυξέλλες, όταν λειτουργούν όπως θα έπρεπε, έχουν δύναμη».

Πρίγκιπας Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν
Σχέδιο αναδιάρθρωσης

Εκτεταμένο σχέδιο δομικής αναδιάρθρωσης της οικονομίας της Σαουδικής Αραβίας με την ονομασία «Όραμα 2030» προωθεί ο 31χρονος γιος του βασιλιά Σαλμάν, Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, με στόχο την περιβόητη απεξάρτηση της χώρας από το πετρέλαιο ώστε να μετατραπεί σε επενδυτική υπερδύναμη, με έναν ισχυρό ιδιωτικό τομέα που θα αναδειχθεί σε μοχλό ανάπτυξης και πηγή νέων εσόδων για τον κρατικό κορβανά. Οι μεταρρυθμίσεις είναι ευπρόσδεκτες και ιδιαίτερα σημαντικές για το μεγάλο βασίλειο του Περσικού Κόλπου, καθώς θα του επιτρέψουν να ελέγχει σε μεγαλύτερο βαθμό το χρηματοοικονομικό του μέλλον. Μεταξύ άλλων, το σχέδιο προβλέπει αύξηση του κόστους και των αμοιβών για την παροχή δημοσίων υπηρεσιών, επέκταση της φορολογικής βάσης και αύξηση των εσόδων από τους αυξανόμενους επισκέπτες της χώρας.

Άγκελα Μέρκελ
Με το βλέμμα στις εκλογές

Το πολιτικό μέλλον της Άγκελα Μέρκελ λογικά θα κρίνει σε μεγάλο βαθμό την πορεία της ευρωπαϊκής και εν γένει της παγκόσμιας οικονομίας. Σύμφωνα με διεθνείς αναλυτές αν η καγκελάριος ανακάμψει από τις ήττες στις εκλογές στα κρατίδια του Μεκλεμβούργου - Δυτικής Πομερανίας και του Βερολίνου και επανεκλεγεί στο πόστο της στις εθνικές εκλογές το επόμενο έτος η Γερμανία θα προσφέρει ουσιαστική πολιτική σταθερότητα στο κέντρο της Ευρώπης για την επόμενη τετραετία. Πρόσφατα η ίδια αναφερόμενη στην κατάσταση που επικρατεί στην Ευρώπη δεσμεύτηκε να κάνει ό,τι μπορεί προκειμένου να αποτρέψει τη διάλυση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τονίζοντας: «Είναι ζήτημα πολέμου και ειρήνης».


Τζεφ Μπέζος
Πάει... στο Διάστημα

Με περιουσία που ξεπερνά τα 45 δισ. δολάρια ο ιδρυτής της Amazon είναι ένας από τους πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο. Ο 52χρονος επιχειρηματίας δημιούργησε την εταιρεία του το 1999 στο γκαράζ του σπιτιού του... Έκτοτε πολλά άλλαξαν. Προ ολίγων ημερών ο Τζεφ Μπέζος είπε ότι ελπίζει η διαστημική εταιρεία Blue Origin που δημιούργησε να εκτοξεύσει στα τέλη της δεκαετίας έναν γιγάντιο πύραυλο για φορτία και αστροναύτες, ο οποίος θα επιστρέφει στη Γη μετά την εκτόξευση για να χρησιμοποιηθεί εκ νέου με χαμηλό κόστος. Για το απώτερο μέλλον έχει ακόμα μεγαλύτερες φιλοδοξίες. Το επόμενο μεγάλο του σχέδιο θα είναι ένας πύραυλος το «New Armstrong».

Γουάνγκ Τζιανλίν
«Εισβολή» στο Παρίσι

«Εισβολή» στην καρδιά της Ευρώπης και συγκεκριμένα στο Παρίσι έχει ανακοινώσει ο Γουάνγκ Τζιανλίν, ο πλουσιότερος άνθρωπος της Κίνας και 18ος δισεκατομμυριούχος στον κόσμο με περιουσία ύψους 28 δισ. δολαρίων. Ο όμιλος του 61χρονου Κροίσου Dalian Wanda, ο μεγαλύτερος επιχειρηματικός κολοσσός στην κινεζική αγορά ακινήτων με περισσότερα από 200 καταστήματα, εμπορικά κέντρα και πολυτελή ξενοδοχεία σε όλον τον κόσμο και με ετήσια έσοδα που προσεγγίζουν τα 50 δισ. ευρώ (+46% το 2015), σκοπεύει να επενδύσει ποσό μεγαλύτερο των 3 δισ. ευρώ προκειμένου να δημιουργήσει ένα θεματικό πάρκο που θα ανταγωνίζεται άμεσα την Disneyland. Ο επιχειρηματίας έχει εκφράσει την επιθυμία του για εξαγορές που θα αυξήσουν τα ετήσια έσοδα του ομίλου του σε 100 δισ. δολάρια ως το 2020.

Σι Τζινπίνγκ
Στόχος η υψηλή ανάπτυξη

Μέχρι να ξεσπάσει το Brexit όλα τα μάτια των αγορών ήταν στραμμένα στην πορεία της κινεζικής οικονομίας. Ο πρόεδρος της χώρας Σι Τζινπίνγκ έχει προσωπικά δεσμευτεί ότι θα καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να διατηρηθεί ο ετήσιος ρυθμός ανάπτυξης πάνω από το 6,5% έως και το 2020 να αποσοβήσει συσσώρευση χρεών. Παρά τα προβλήματα και τα σκαπανεβάσματά της, η Κίνα παραμένει μακράν η ατμομηχανή της παγκόσμιας οικονομίας, με «μερίδιο» 1,2 ποσοστιαίων μονάδων στο παγκόσμιο ΑΕΠ, εκτιμούν Αμερικανοί ειδικοί, ξεπερνώντας κατά πολύ τις καλύτερες επιδόσεις των μεγάλων οικονομιών. Με το ΔΝΤ να προβλέπει ρυθμό ανάπτυξης 3,1% για την παγκόσμια οικονομία φέτος, η Κίνα θα συμβάλει σχεδόν με μερίδιο 39% στη συνολική παγκόσμια ανάπτυξη, υπερβαίνοντας τη συμβολή άλλων μεγάλων οικονομιών.


Τζον Όλιβερ
Κωμωδία και οικονομία

Απίστευτο και όμως αληθινό! Ρυθμιστής των οικονομικών εξελίξεων είναι σε μεγάλο βαθμό ο Βρετανός κωμικός και σχολιαστής Τζον Όλιβερ. Στην εκπομπή του, το περίφημο «Last Week Tonight», που παίζει στην αμερικανική τηλεόραση λέει μεγάλες αλήθειες στην ... πλάκα! Τι ξεχωρίζει όμως τη συγκεκριμένη εκπομπή από τις υπόλοιπες, ανάλογου περιεχομένου, της αχανούς αμερικανικής TV; Πρώτον και βασικό, ο Τζον Ολιβερ είναι Άγγλος. Το έμφυτο σαρκαστικό του χιούμορ σε συνδυασμό με την απόσταση που δεδομένα μπορεί να πάρει από την αμερικανική πραγματικότητα τον κάνει πολύ πιο εύστοχο και διασκεδαστικό στην κριτική του. Το δεύτερο στοιχείο είναι ότι ο παρουσιαστής λέει, περίπου, ό,τι θέλει και δεν διστάζει να στρέψει τα βέλη του προς πάσα κατεύθυνση.

Ντόναλντ Τραμπ - Χίλαρι Κλίντον
Και οι δύο θέλουν... οβάλ γραφείο

Η Γουόλ Στριτ περιμένει εναγωνίως να μάθει τον διάδοχο του Μπαράκ Ομπάμα στο οβάλ γραφείο, με τους κλάδους που δίνουν ώθηση στην «ατμομηχανή» της παγκόσμιας οικονομίας να έχουν χωριστεί σε δύο... στρατόπεδα. Από τη μια λιανεμπόριο, εστίαση, ενέργεια και χρηματοοικονομικές υπηρεσίες «ψηφίζουν» Ντόναλντ Τραμπ και από την άλλη περιβάλλον, κατασκευές και μικρομεσαίοι συντάσσονται με τη Χίλαρι Κλίντον. Τα μάτια των αγορών, όχι μόνο των αμερικανικών αλλά ολόκληρης της υφηλίου, έχουν εστιάσει στα οικονομικά προγράμματα των δύο «μονομάχων», καθώς από την πολιτική που θα ακολουθήσει στο συγκεκριμένο πεδίο ο νικητής θα καθοριστεί σε μεγάλο βαθμό και η πορεία της παγκόσμιας οικονομίας.


Τζάνετ Γέλεν - Μάριο Ντράγκι
Οι αγορές περιμένουν το μήνυμα

Με αγωνία αναμένουν οι αγορές τις επόμενες κινήσεις των κορυφαίων τραπεζιτών του πλανήτη. Από τη μια στην Ευρωζώνη, ενώ ο πεισματικά χαμηλός πληθωρισμός και οι πολλαπλασιαζόμενες ενδείξεις επιβράδυνσης των ρυθμών ανάπτυξης των κρατών-μελών λογικά θα ωθούσαν την ΕΚΤ να στείλει «μήνυμα» ότι κινείται προς τη διεύρυνση του προγράμματος ποσοτικής νομισματικής χαλάρωσης που κανονικά εκπνέει τον προσεχή Μάρτιο, ο Μ. Ντράγκι διστάζει να το πράξει, υπό το βάρος των διογκούμενων αντιδράσεων που εκδηλώνονται στη Γερμανία. Ηεπικεφαλής της Fed Τζ. Γέλεν άνοιξε παράθυρο αύξησης των επιτοκίων στην επόμενη συνεδρίαση, υπογραμμίζοντας ότι η διατήρησή τους στα τρέχοντα επίπεδα δεν σημαίνει πως δεν υπάρχει εμπιστοσύνη στην πορεία της οικονομίας.

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ