Live από τη Βουλή: Η μάχη Τσίπρα - Μητσοτάκη για την Παιδεία - Διαξιφισμοί, κόντρες & σκληρό ''ροκ''

H πολιτική της κυβέρνησης στην Παιδεία είναι το αντικείμενο της προ ημερησίας διατάξεως συζήτησης σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών αρχίζει σε λίγο στη Βουλή, με πρωτοβουλία του προέδρου της ΝΔ Κυριάκου Μητσοτάκη.
 

Η «αναμέτρηση» των πολιτικών αρχηγών, ωστόσο αναμένεται να επεκταθεί και σε άλλα ανοιχτά ζητήματα της κυβερνητικής πολιτικής.

Live όλες οι εξελίξεις:

12:30 
Κλείνοντας ο κ. Μητσοτάκης είπε:
«Η ποιότητα της παιδείας στην χώρα μας οριοθετεί την ποιότητα της δημοκρατίας. Δεν έχουμε την πολυτέλεια ως χώρα να μένουμε ακίνητοι. Η Ελλάδα πρέπει να γίνει η χώρα της πραγματικής αξιοκρατίας. Να επιτρέψει σε ένα παιδί από τις δυτικές συνοικίες σε ένα καλό σχολείο».

12:26
Ζήτησε αποκατάσταση
και λειτουργία των συμβουλίων ιδρυμάτων. 

 

12:25
Ο κ. Μητσοτάκης πρότεινε να μετατραπεί η χώρα σε ένα περιφερειακό κέντρο εκπαίδευσης.
Το έκαναν η Κύπρος και η Τουρκία και εμείς μένουμε δέσμιοι αυτών των αγκυλώσεων. Η Ελλάδα δεν ήταν πάντα το μαύρο πρόβατο της παγκόσμιας κοινότητας. Το Συνταγμα του 1864 έλεγε ότι επιτρέπεται εις ιδιωτας και νομικά πρόσωπα η ίδρυση ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων. 

12:23Πρέπει να απελευθερώσουμε την ιδιωτική εκπαίδευση από τα δεσμά του κρατισμού. Να δώσουν όμως και υποστροφίες για περισσότερα φτωχά και ταλαντούχα παιδιά. 
 

12:21
Ηρθε η ώρα είπε ο κ. Μητσοτάκης να συζητήσουμε για το γεγονός δάσκαλοι και καθηγητές
να επιλέγουν το βιβλίο που τους ταιριάζει. Εχουμε όλη την τεχνογνωσία να το κάνουμε. Πιστεύουμε ότι πρέπει και η επιχειρηματικότητα να διδάσκεται στα σχολεία. 

12:20Θα επιβάλλουμε απόλυτη αξιοκρατία με επιλογή των περιφερειακών διευθυντών από το ΑΣΕΠ. 
 

12:19
Χρειαζόμαστε σχολεία διαφορετικά από αυτά που έχουμε σήμερα
. Με αφοσιωμένους δασκάλους και καθηγητές, είπε ο αρχηγός της ΝΔ. Την διαφορά της ποιότητας της εκπαίδευσης γίνεται από την ποιότητα των δασκάλων και καθηγητών. Πρέπει να αναδείξουμε τον ρόλο του δασκάλου και του καθηγητή. Να επιμορφώνουμε τους λιγότερο καλούς. Στον πυρήνα της δικής μας πρότασης είναι η εννοια του νέου σχολείου. Για τα δημοτικά θα επιμείνουμε. Ενιαίος τύπος για όλα τα σχολεία. 

 

12:16Είπε ακόμα ότι για την αριστεία κατηγορήθηκε και σήμερα ότι είναι θιασώτης της εννοιας της αριστείας στην λογική του ελιτισμού. Η αριστεία δεν αφορά στους λίγους αλλά στους πολλούς. 
 

12:15
Ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι στο σχολείο που προτείνει θα υπάρχει αυτονομία,
αξιολόγηση και αριστεία. 

Το εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας μας είναι το πιο συγκεντρωτικό στην Ευρώπη. Αυτονομία χωρίς αξιολόγηση δεν μπορεί να υπάρξει. Η αξιολόγηση πρέπει να γίνεται οργανωμένα. Με όλες τις σύγχρονες πρακτικές που έχουμε στην διάθεσή μας. 

12:13Για τη ΝΔ η μεταρρύθμιση στην παιδεία αποτελεί πρώτη πολιτική προτεραιότητα. Σήμερα όμως θέλω να μιλήσω για τους βασικούς μας άξονες. 
 

12:12  Ελαβα επιστολή από Ιερώνυμο
Επιστολή 15 σελίδων είπε ότι έλαβε ο κ. Μητσοτάκης από τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο. Σε αυτή λέει ότι δεν έγινε κανένας ουσιαστικός διάλογος για το μάθημα των θρησκευτικών. 

12:11Σε αυτή την τυφλή πορεία δεν θα μπορούσε να μείνει απέξω και η εκκλησία της Ελλάδος. Κανείς δεν έχει αντίρρηση για την ανάγκη εξέλιξης του μαθήματος των θρησκευτικών και προσαρμογής του στα σύγχρονα δεδομένα και όχι συγκρουσιακά. Το μάθημα των θρησκευτικών ήταν μια αφορμή για να δημιουργήσετε μια σύγκρουση για χάρη των συνιστωσών σας.
 

12:10Για τα δίδακτρα είπε ότι την αξία ενός μεταπτυχιακού την κρίνει η αγορά και όχι εσείς με κριτήρια σοβιετικού τύπου. Αν ένα μεταπτυχιακό είναι ακριβό δεν θα βρεί φοιτητές, είπε ο κ. Μητσοτάκης. Δεν ακούσατε τις αντιδράσεις των πανεπιστημίων; Θέλετε να πετύχετε την απόλυτη ισοπέδωση προς τα κάτω.

 
12:08 Το δημόσιο πανεπιστήμιο πρέπει να ανοίγεται στον κοσμο, είπε ο κ. Μητσοτάκης. Μίλησε για το απαράδεκτο σχέδιο όπως το είπε οπου αφαιρείται από τις πανεπιστημιακές αρχές η δυνατότητα τέτοιων προγραμμάτων. Βάζετε χαμηλό πλαφόν στερώντας πόρους από το δημόσιο πανεπιστήμιο. 

12:07- Καταργήσατε τα συμβούλια ιδρύματος. Είπε ότι συναντήθηκε με 30 προέδρους και του έκαναν παράπονα γιατί καταργήθηκαν ενώ έκαναν την δουλειά τους ανιδιοτελώς και χωρίς να πληρώνονται. Εσείς τα απαξιώνετε. Σας ενοχλούν οι ανεξάρτητες φωνές; 
 

12:06
Οι αιώνιοι φοιτητές δεν ενδιαφέρονται για να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους.
Αυτή η πολιτική δεν μπορεί να γίνει ανεκτή

12:05
«Εχω μια εξήγηση», είπε. «Ο κ. Φίλης ως αιώνιος φοιτητής είπε να ξαναπάρει το πτυχίο του»

 

12:04- Στην τριτοβάθμια: επαναφέρατε τους αιώνιους φοιτητές. Δώσατε την δυνατότητα ακόμα και σε όσους είχαν διαγραφεί να έχουν το δικαίωμα επανεγγραφής. 
 

12:03- Παγώσατε κάθε εννοια αξιολόγησης και αξιοκρατίας σε όλη την εκπαιδευτική δομή. Για σας η ρετσινιά της αριστείας δεν ήταν λεκτική υπερβολή. Δεν αναφέρατε στην ομιλία σας ούτε μια φορά την λέξη αξιολόγηση. 

12:02- Ισοπεδώσατε και την ιδιωτική εκπαίδευση. Αντί να αναβαθμίσετε το ιδιωτικό σχολείο, το κονταίνετε. Πολλές οικογένειες στέλνουν τα παιδιά τους σε ιδιωτικό σχολείο από το υστέρημά τους. Ψαλιδίζετε όλα τα πλεονακτήματα. Θεωρείτε λογικό να μην μπορεί η διεύθυνση ενός ιδιωτικού σχολείου να αντικαταστήσει τον εκπαιδευτικό που δεν αποδίδει; 

12:00 - Καταργήσατε την τράπεζα θεμάτων. Το μέσο όρο προαγωγής. Επαναφέρατε την βάση του 9,5 για την προαγωγή από την μια τάξη στην άλλη. 

- Επαναφέρατε τον κομματισμό και τον συνδικαλισμό στην επιλογή των ανώτατων στελεχών της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης. Κριτήριο για τις επιλογές διευθυντών είναι η ψηφοφορία στον σύλλογο των διδασκόντων. Επιλεγεται όχι ο καλύτερος αλλά ο αρεστός. 

11:58  8 παρεμβάσεις της κυβέρνησης Τσίπρα
- Καταργήσατε επι της ουσίας πρότυπα και πειραματικά σχολεία αφού καταργήθηκαν οι εξετάσεις αγωγής. Γιατί το στερήσατε από τα φτωχά παιδιά;  Για μιλήστε λίγο στους καθηγητές των σχολείων αυτών. Τα διαλύσατε γιατί έχετε αλλεργία σε κάθε ενοια αξιολόγησης.

- Καταργήσατε το ενιαίο αναβαθμισμένο πρόγραμμα. Το υπονομεύσατε. Οι πιο δημιουργικές ώρες καταργήθηκαν.

- Υποβαθμίσατε Γυμνάσιο και Λύκειο. Οι παρεμβάσεις Φίλη έγιναν 3 μέρες πριν αρχίσει η σχολική χρονιά. Επιλέξατε 4 μαθήματα που θα εξετάζονται οι μαθητές. Μετατρέπετε το γυμνάσιο σε ένα σχολείο αυτόματης προαγωγής. 

11:54
Ο κ. Μητσοτάκης είπε ακόμα ότι η κυβέρνηση υπονομεύει το δημοσιο πανεπιστήμιο.
Η πολιτική σας αντιπροσωπέυει όλες τις παθογένειες. Από τον Ιανουάριο του 2015 η κυβέρνηση υιοθέτησε μονομερώς δεκάδες ρυθμίσεις. Το ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα έχει επιστρέψει στην προ του 2010 κάτάσταση. Θα μπορούσα να μιλάω επι ώρες για να δείξω την ζημια που γίνεται στον χώρο της εκπαίδευσης. 

 

11:53Η Αριστερά συμβούλευε τα μέλη της να είναι πρώτοι στα μαθήματα και πρώτοι στον αγώνα παλιά. Τωρα όμως αυτό άλλαξε. Μια κοινωνία πρέπει να παρέχει ίσες ευκαιρίες στον αγώνα για την ζωή. Η αριστεία είναι στάση ζωής και ενεργοποιεί τις αρετές. 

11:52  Επίθεση σε Φίλη
Είναι ο ιδανικός υπουργός είπε για να ισοπεδώσει την αριστεία
. Η δημόσια παιδεία πρέπει να είναι μοχλός ανάπτυξης. Ευκαιρίες, προσπάθεια, αριστεία κ. τσίπρα. Τρείς έννοιες που δεν υπάρχουν στο δικό σας λεξιλόγιο. Στην δική σας ιδεολογία έχουν ταξικό πρόσημο. Μας είχε προιδεάσει ο κ. Μπαλτάς. Η αριστεία είναι ρετσινιά. Η υπονόμευση της αριστείας είναι η ασφαλέστερη οδός ισοπέδωσης της εκπαίδευσης. 

11:50Μπορεί σε άλλους τομείς της οικονομίας να αναγκάζεστε να επαναφέρετε φιλελεύθερες πολιτικές αλλά στην παιδεία δεν έχετε καμία αναστολή. 

 

11:48Ο κόσμος αλλάζει ραγδαία. Συντελείται μια επανάσταση και όλοι αναγνωρίζουν ότι οι γνώσεις και οι δεξιότητες είναι ο μοναδικός τρόπος να πάει κάποιος μπροστά. Ριζική επιστροφή στο παρελθόν είναι αυτό που κάνετε. Αναμοχλεύετε πολιτικές άλλων εποχών. Ο κ. Τσίπρας διακρίθηκε ως ηγέτης καταλήψεων πανεπιστημιακών ιδρυμάτων. Καταλαβαίνω ότι όλοι είμαστε προιόν των βιωμάτων μας. Δεν με ενδιαφέρουν οι επιλογές που κάνατε ως μαθητής και φοιτητής. δεν ξεχάσατε τίποτα από αυτα που κάνατε και δεν μάθατε και τίποτα. Ακούμε τα ίδια κλισέ συνθήματα που ξεπέρασε η ιστορία. 

 

11:47Η ΝΔ τότε έκανε ένα πολύ τολμηρό βημα που εκσυγχρόνιζε την παιδεία. Και επανέφερε την κοινή λογική. Η ΝΔ είχε το θάρρος να κάνει πράγματα χρήσιμα για τον τόπο. Χρειάστηκαν λίγοι μήνες για να αποδείξετε ότι μπορείς πιο εύκολα να γκρεμίσεις από το να χτίσεις. 

11:46Στην παιδεία υλοποιείται μια στρηγική διάβρωσης και αποδόμησης των στρατηγικών που είχαν υλοποιηθεί τα προηγούμενα χρόνια. Καταφέραμε να μετατρέψουμε την παιδεία σε ένα πεδίο συναίνεσης και όχι αντεγκλήσεων. Τον Αύγουστο του 2011 η ΝΔ υπερψήφισε το Νόμο Διαμαντοπούλου. Και παρά τις διαφωνίες που υπήρχαν με το νόμο Γιαννακου η ΝΔ αναζήτησε συναινέσεις. Καλωσόρισε στην αίθουσα την Μαριέττα Γιαννάκου.

 

11:44Η Αριστερά έχει μια ηγεσία χωρίς αξίες. Με μοναδικό στόχο την παραμονή στην εξουσία. Στόχος μου είναι να αναδείξω το μέγεθος της καταστροφής που συντελείται στην παιδεία από μια βαθιά ιδεοληπτική κυβέρνηση. Σκοπός του κ. Τσίπρα είναι να διχάσει και στην Παιδεία. 

11:43Η Παιδεία θα πρέπει να είναι ένα πεδίο εθνικής συνενόησης. Η προχθεσινή τραγική επέτειος της δολοφονίας του Μπακογιάννη μας έδειξε πόσο καλό είναι να παραμερίζουμε τις διαφορές μας. Εχω ζωντανή την εικόνα της Βουλής εκείνη την ημέρα. Υψώθηκε ένα ανάχωμα δημοκρατίας. Αλλά τότε στην ηγεσία της αριστεράς ήταν ο Χαρίλαος Φλωράκης και ο Λεωνίδας Κύρκος. Τωρα είναι ο Αλέξης Τσίπρας και ο Νίκος Παππάς....

11:42
Η κοινωνία που μας ακούει σήμερα είπε ο κ. Μητσοτάκης ενδιαφέρεται
για το πως θα αποκτήσουμε καλύτερα σχολεία και όχι για τα ΜΜΕ. Και γι αυτό δεν θα αποπροσανατολίσω την συζήτηση. 

11:41Δεν έρχεσστε σε αυτή την αίθουσα ως κατήγορος. Κατηγορούμενος είστε.

11:40 
Μάλλον ο λογογράφος σας έμπλεξε τις ομιλίες. Σας έγραψε μια ομιλία που διαβάσατε πριν από 3 μήνες. 

11:40  Και τώρα ο Κυριάκος Μητσοτάκης 

 

11:39  Ολοκληρώθηκε η πρωτολογία του πρωθυπουργού

 

 

11:37 Αναφέρθηκε στους δασκάλους τους ερευνητές και τους καθηγητές και τους ευχαρίστησε για όλα όσα κάνουν σε πολύ δύσκολες συνθήκες με χαμηλούς μισθούς για να στηρίξουν την εκπαίδευσή μας. Με αυτούς θέλουμε να δουλέψουμε.

 

11:36 Δεν θέλουμε την κοινωνία του ενός τρίτου, των ελίτ και των πληβείων, είπε ο κ. Τσίπρας και είπε ότι η μεταρρύθμιση θα είναι μια διαρκής διαδικασία. 
 

11:35 Φέρνουμε νόμο για τα μεταπτυχιακά και τα διδακτορικά που θέτει τέλος στην εμπορευματοποίηση της παιδείας, είπε επίσης ο κ. Τσίπρας. Το επόμενο διάστημα θα είμαστε σε θέση να ορίσουμε τους πόρους που θα διατεθούν για κάθε ίδρυμα. 
 

11:33
Τα κορυφαία πανεπιστήμια σε παγκόσμια κλίμακα είναι δημόσια
. Δεν είναι ευρωπαικη παράδοση τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, είπε ο πρωθυπουργός. Εσείς όμως αυτό το παράδειγμα δεν το μάθατε, είπε. Κατηγόρησε τη ΝΔ ότι τρέχει πίσω από ιδιωτικά ιδρύματα. Και όταν κατηγορούνται για τεράστια χρέη ακόμα και για κακουργήματα και το υπ. Παιδείας αναστέλλει την λειτουργία τους δεν λέτε κουβέντα, είπε ο κ. Τσίπρας. 

 

11:31
Για να γίνουν ολα αυτά χρειάζεται και ριζικά ενίσχυση του προσωπικού των πανεπιστημων
. Δίνουμε 100 νέες θέσεις ερευνητών στα ειδικά κέντρα. Λαμβάνουμε όλες τις μέριμνες για τα ελληνικά πανεπιστήμια που σε όλες τις μετρήσεις είναι στο κορυφαίο 5% σε παγκόσμιο επίπεδο. 

 

11:30 Θα δίνονται υποτροφίες αλλά και πρόγραμμα στέγασης οικονομικά αδύναμων φοιτητών που έχουν πρόβλημα σε ακίνητα του δημοσίου. Θα είμαστε δίπλα του εμείς. Θα είμαστε δίπλα σε αυτά τα παιδιά. Που με το αίμα και τις θυσίες του λαού σπουδάζουν γι αυτα τα παιδια δίνουμε φέτος 81 εκατομμυρια για υποτροφίες για διδακτορικές και μεταδιδακτορικές σπουδές για να μείνουν εδώ. Δίνουμε 240 εκατ ευρώ για να χρημαοδοτηθουν τα σχέδια και τα όνειρα των επιστημονων της χώρας. 
 

11:28 Ο κ. Τσίπρας μίλησε και για τους αιώνιους φοιτητές. Το ζήτμα, είπε δεν είναι να κόψεις τους αιώνιους φοιτητές αλλά να μην γεννάει το πανεπιστήμιο αιώνιους φοιτητές. Θα αλλάξουμε το σύστημα ρουλέτα των πανελλαδικών εξετάσεων. Θα κάνουμε και κάτι για να εξαφανιστεί το φαινόμενο πριν αλλάξει το συστημα των εξετασεων. 
 

11:26  Στόχος εισαγωγή στα ΑΕΙ χωρίς εξετάσεις

Ο κ. Τσίπρας είπε ότι ο διάλογος συνεχίζεται και τα πορίσματα από όλες τις επιτροπές και θα συνεχιστεί στο εθνικό συμβούλιο παιδείας. Στόχος είναι να καταλήξουμε σε ένα συστημα που θα οδηγεί τους μαθητές στο πανεπιστήμιο χωρίς τις εξετάσεις. 
 

11:25 Αλλάζουμε τον εξετασιοκεντρικό ρόλο του σχολείου. Το σχολείο δεν θα είναι εξεταστικό κάτεργο. Οσα παιδιά δεν πετυχαίνουν θα τους παρέχεται ενισχυτική διδασκαλία. Δεν είμαστε με τον λαϊκισμό αλλά επειδή για μας είναι αδιανόητο τα παιδιά να μαθαίνουν οτι η αξία της γνώσης είναι να πετυχαίνες σε αναρίθμητες εξετάσεις. 
 

11:24  Στήριξη Φίλη

Σεβόμαστε την εκκλησια αναγνωριζουμε την αδιαμφησβητητη παρουσία της στο διάβα του χρόνου αλλά και τον διακριτό ρόλο της. Περιμένουμε είπε ο κ. Τσίπρας, τι θέση παίρνουν όλα τα κόμματα για το ζήτημα αυτό. Όλοι οι υποστηρικτές της φιλελεύθερης ατζέντας. 
 

11:23  Το μάθημα των θρησκευτικών 

Υπερασπίστηκε τις αλλαγές γιατί βοηθούν τους μαθητές να κατανοήσουν την πραγματικότητα. Αρμοδιότητα έχει το ινστιτουτο εκπαιδευτικής πολιτικής. Φέτος θα ξεκινήσουν τα δοκιμαστικά προγράμματα. Αυτό δεν σημαίνει ότι ο διάλογος δεν θα συνεχιστεί.
 

 

11:20 Φέτος πρώτη φορά εφαρμόστηκε ο νόμος για προσλήψεις ειδικής αγωγής. Θέλουμε και αυτά τα παιδιά με ειδικές μαθησιακές ανάγκες να είναι υπερήφανα για τον εαυτό τους. Οι γονείς τους να είναι περήφανοι. Θα φτιάξουμε και ειδικό Λύκειο. δεν θα ζουν μια ζωή δανεισμένη.
 

11:19
Θέλουμε ένα σχολείο για να μπορούν να γίνουν όλοι άριστοι. Αποκαταστήσαμε την κανονικότητα στα σχολεία μας. Εγιναν προσλήψεις ακόμα και στα πιο ακριτικά χωριά και στα νησιά μας. Τα σχολεία ξεκίνησαν με εξάωρο πρόγραμμα. Με τα βιβλία στην θέση τους. 

11:18
Ο πρωθυπουργός είπε ότι η μεταρρύθμιση γίνεται με ορθό τρόπο. Ξεκινώντας από τα πόδια.
Από το Δημοτικό. Σκοπός μας είναι η δημιουργία ενός σχολείου για όλους. Ενα σχολείο δημόσιο, δωρεαν, δημοκρατικό, ανθρωπιστικό. Που θα αναδεικνυει τα ταλέντα και τις δεξιότητες των παιδιών. Εμείς το πιστεύουμε βαθιά. Κανείς δεν αριστεύει μόνος του.

 

11:17
Είπε ακόμα ότι όλα όσα εξήγγειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην Θεσσαλονίκη προυποθέτουν νέες περικοπές στην Παιδεία
. Θα ήθελα να πω και κάτι ακόμα. Εσείς που περιφέρετε το κοστούμι του Ευρωπάιου και αφήνετε στην άκρη τον Διαφωτισμό, θέλω να μας πείτε ποιά ευρωπαικη χώρα θα εδινε το 1,8% του ΑΕΠ της για την Παιδεία;

11:15Εμείς είμαστε υπέρ της ιδιωτικής εκπαίδευσης των ίσων ευκαιριών. Καταβάλλαμε κάθε δυνατή προσπάθεια και καταφέραμε να κρατήσουμε την χρηματοδότηση της παιδείας στον προϋπολογισμό.
 

11:15 Τα έργα σας λένε άλλα γιατί δεν είστε με το καλό δημόσιο σχολείο αλλά υπέρ μιας λογικής ιδωτικοποίησης. Κατηγόρησε τη ΝΔ για σχέσεις με ιδιοκτήτες ιδιωτικών σχολείων. Αποκαταστήσαμε τα διακιώματα των ιδιωτικών εκπαιδευτικών. «Δεν είστε με την Αριστεία αλλά με τον ελιτισμό».

 

11:12
Κατηγόρησε τη ΝΔ ότι δεν είναι με την ποιότητα αλλά με συμφέροντα στον χώρο της εκπαίδευσης. 

 

11:11 Να μπορούν οι μαθητές να κατανοήσουν την πραγματικότητα που τους περιβάλλει. Ξέρω πως αυτές τις θέσεις να μην τις μοιραζόαμαστε με πολλές από τις πτέρυγες του κοινοβουλίου. 

11:10 Ο κ.Τσίπρας αναφέρθηκε στην δημόσια δωρεάν εκπαίδευση και πόσο καλό έκανε στην κοινωνία. Η δημοκρατική πρόσβαση στην παιδεία τροφοδότησε την ανάπτυξη της χώρας. Καλός πολίτης είναι ο σφαιρικά ενημερωμένος πολίτης. 

11:08  Και τώρα Παιδεία
Είναι κομβικός ο ρόλος που έχει η αναβαθμιση της παιδείας. Η κρίση δεν είναι μόνο οικονομική αλλά και κρίση αξιών. Επιβάλλεται να παρατεθούν στοιχεία για την παιδεία. 

11:07 
Ο κ. Τσίπρας είπε ακόμα:
ξέρετε που φαίνεται η διαφορά μας; Αν συγκρίνουμε την τωρινή διαδικασία με όσα έγιναν επι ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Εμείς εξασφαλίσαμε 255 εκατομμύρια σε έναν διαγωνισμό. Εσείς στον διαγωνισμό φροντίσατε να αποκλείσετε την ΕΡΤ για να βοηθήσετε τους φίλους σας. Και ζητήσατε μόνο μια υπεύθυνη δήλωση. Τα 255 εκατομμύρια ήδη διοχετεύονται για τηνστήριξη των συμπολιτών μας που έχουν ανάγκη. Ηδη 15.000 περισσότερα παιδιά θα πανε στους παιδικούς σταθμούς. Ηδη ξεκινάει η διαδικασία για την στήριξη των νοσοκομείων με επιπλέον 4.000 νοσηλευτές. Και η εκπόνηση ενός προγράμματος για την στήριξη νέων διδακτόρων. 

11:03 Κάποια στιγμή τελειώνουν τα επιχειρήματα. Μιλήσατε και για δήθεν μεγάλο σκάνδαλο του ΣΥΡΙΖΑ στις τράπεζες. Στο σπίτι του κρεμασμένου καλό είναι να μην μιλάτε για σχοινί. Δεν θα βρείτε τον ΣΥΡΙΖΑ πίσω από κανένα δάνειο αλλά τους εαυτούς σας θα βρείτε. 
 

11:02 Το καλοκαίρι μας κατηγορούσατε ότι θέλουμε να κλείσουμε το κανάλι του κυρίου Αλαφούζου. Και ο ΣΚΑΙ πήρε πρώτος άδεια. Μετά μας κατηγορούσατε οτι στηρίζαμε τον Καλογρίτσα για να φτιάξει τον ΣΥΡΙΖΑ TV. Και με το πρώτο στραβοπάτημα βγηκε από τον διαγωνισμό. Τι έχετε να πειτε τώρα; 
 

11:01 Απειλήσατε υπουργούς. προσπαθήσατε να χειραγωγήσετε την διακιοσύνη. Απειλείτε δημοσιους υπαλλήλους. Φτάσατε στο σημείο να τάξετε στους καναλάρχες ότι θα τους γυρίσετε πίσω τα λεφτά. 255 εκατομμύρια ευρώ στα δημοσια ταμεία σε περιοδο κρίσης που τα έχει ανάγκη ο λαός. Τους δίνατε αφειδώς δάνεια και δεν έχετε να ζητήσετε μια συγγνωμη αλλά ζητάτε να επιστρέψουμε τα χρήματα. Κάνετε ότι μπορείτε να τον απονομιμοποιήσετε. 
 

10:59 Τώρα κάνετε το ίδιο. Με αυτούς που καλούνται να βάλουν το χέρι στην τσέπη να πληρώσουν. Πλέον όμως, δεν κρατάτε ούτε τα προσχήματα. εχετε βγει στα κεραμίδια για να υπερασπιστείτε το πιο σκοτεινό δίκτυο εξουσίας. Που οικοδόμησαν οι καναλάρχες μαζί με τα δικά σας κόμματα. Και τολμάτε να κουνάτε το δάκτυλο στην αριστερα για το ηθικό πλεονέκτημα. Τα κόμματα που μοίραζαν ασυλία στους ευατούς τους για να παίρνουν θαλασσοδάνεια αλλά και οι ημέτεροι. Τα κόμματα της Siemens του Τσοχατζόπουλου, των υποβρυχίων των υποκλοπών της παράγκας στο ποδόσφαιρο. Από το πρώτο δευτερόλεπτο κάνατε ότι περνούσε από το χέρι σας για να ακυρώσετε τον δαιγωνισμό για τις άδειες. 
 

10:57 Παίξατε τα ρέστα στα την εποχή της πιστωτικής ασφυξίας. Στο δημοψήφισμα και τις εκλογές ο κόσμος σας κατέταξε εκεί που σας κατέταξε. Παίξατε τα ρέστα σας οτι δεν θα κλείσει η αξιολόγηση και ετυχώς χάσατε.
 

10:56 Είστε για άλλη μια φορά απέναντι στην διαπραγματευτική μας προσπάθεια να ανακτήσουμε τις συλλογικές διαπραγματεύσεις. Είσαστε απέναντι στο εσωτερικό μέτωπο. Στον αγώνα να σπάσουμε το αμαρτωλό τρίγωνο της διαπλοκής που δημιουργήσατε εσείς και ταυτίζεστε απόλυτα με αυτό. Παίζεται η τρίτη πράξη ενός έργου που εχουμε βαρεθεί. Της αριστερής παρένθεσης. 
 

10:55
Ο κ. Τσίπρας είπε ότι η ΝΔ του κ. Μητσοτάκη δεν έκρυψε ότι έχει πρόβλημα με την κατεδάφιση του κοινωνικού κράτους. 

 

10:54
Η ΝΔ πρεσβευει απολύσεις, ξεπούλημα του κράτους και ξήλωμα του κοινωνικού κράτους και εκεί είναι η διαφορά μας, είπε ο πρωθυπουργός και προκάλεσε αντιδράσεις στην Βουλή.

10:53 Θα αποκατασταθούν οι συλλογικές διαπραγματεύσεις. Γνωρίζουμε ότι σε αυτή τη μάχη η αξιωματική αντιπολίτευση και όχι μόνο δε θα συμμετάσχει. Εχετε προστρέξει να υποστηρίξετε μερικές από τις πιο ακραίες θέσεις των δανειστών.
 

10:52 Ολα αυτά δεν έγιναν από μόνα τους, είπε ο πρωθυπουργός. Εγιναν με σκληρή δουλειά και με διαρκή έγνοια για την κοινωνία και τους πιο αδύναμους. Προστατεύσαμε τα λαϊκά στρώματα με την προστασία της Α κατοικίας, την ανακατανομή των βαρών και την στήριξη του κοινωνικού κράτους. 
 

10:51 Το 2017 αναμένουμε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης. Για πρώτη φορά έχουμε σταθερή μείωση της ανεργίας. Εχει μειωθεί 4 μονάδες από όταν αναλάβαμε την διακυβέρνηση. Η 2η αξιολόγηση θα κλείσει στην ώρα της. Το ζήτημα του χρέους είναι αντικείμενο συζήτησης σε παγκόσμιο επίπεδο και έως το τέλος του χρόνου θα έχουμε εξελιξεις. Περιμένουμε σημαντική συμφωνία έως το τέλος του χρόνου.
 

10:50 Ολα όσα μας έφεραν ως εδώ έχουν αυτουργούς. Είμαστε εδώ για να βγάλουμε την χώρα από την κρίση αλλά με την κοινωνία όρθια. Αυτές τις μέρες κλείνει οριστικά ο κύκλος της νέας αξιολόγησης και θα δοθεί το πράσινο φως για την εκταμίευση της πρώτης δόσης.
 

10:49
Δυστυχώς πλέον, το σκοτάδι της προπαγάνδας και της συκοφαντίας του παλιού πολιτικού συστήματος όλες οι αγελάδες φαίνονται μαύρες έλεγε ο Χένγκελ αλλά δεν είναι. Εχουν όλοι την εντύπωση ότι είμαστε ίδιοι αλλά δεν είμαστε, είπε ο πρωθυπουργός.

10:48 
Η σημερινή συζήτηση μου δίνει μια καλή ευκαιρία να βάλω κάποια πράγματα στην θέση τους, είπε κατά την έναρξη της ομιλίας του ο Αλέξης Τσίπρας.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ