O τρόμος της Lehman Brothers επιστρέφει στη Γερμανία: Η Commerzbank ανακοίνωσε απολύσεις 10.000 εργαζομένων

Περικοπές 10.000 θέσεων εργασίας φέρεται να σχεδιάζει ο διευθύνων σύμβουλος της Commerzbank AG, Martin Zielke για την ενίσχυση της κερδοφορίας της τράπεζας, σύμφωνα με δημοσίευμα της Bild Zeitung.
 

Οι απολύσεις θα περιλαμβάνονται σε ένα πακέτο μέτρων το οποίο αναμένεται να οδηγήσει στην κατάργηση του 20% περίπου των θέσεων εργασίας, αναφέρει η Bild. Το κόστος του σχεδίου αναμένεται να ανέλθει σε 1 δισ. ευρώ, προσθέτει η εφημερίδα.

Η μετοχή σημειώνει άνοδο 1,5% στα 6,08 ευρώ στη Φρανκφούρτη μετά το δημοσίευμα.  

Σχέδιο διάσωσης της Deutsche Bank από Μέρκελ

 

Μπορεί η Ανγκελα Μέρκελ να εξέφρασε την ελπίδα ότι τα προβλήματα στη Deutsche Bank θα μπορέσουν να λυθούν, αφού η τράπεζα ξεκαθάρισε ότι δεν χρειάζεται κρατική βοήθεια για το πιθανό πρόστιμο από τις ΗΠΑ, ωστόσο η εφημερίδα Die Zeit δημοσιεύει το σχέδιο διάσωσης της τράπεζας το οποίο επεξεργάζεται ήδη η κυβέρνηση της Γερμανίας. 

 

Το μεγάλο "αγκάθι" το οποίο απειλεί την εύρυθμη λειτουργία της τράπεζας, είναι η δικαστική έρευνα κατά της Deutsche Bank που διεξάγεται στις ΗΠΑ για τις πωλήσεις τιτλοποιημένων στεγαστικών δανείων.

Σε περίπτωση που η τράπεζα καταδικαστεί, τότε το πρόστιμο θα ξεπεράσει τα 12 δισ. δολάρια και ίσως αγγίξει τα 14 δισεκατομμύρια. Σε μια τέτοια εξέλιξη, η τράπεζα θα αντιμετωπίσει άμεσο κίνδυνο, καθώς όπως τονίζει η Deutsche Welle, η τράπεζα διαθέτει «δίχτυ ασφαλείας» μόλις 5,5 δις ευρώ για πιθανές νομικές περιπέτειες. Την ίδια ώρα η χρηματιστηριακή της αξία ανέρχεται σε μόλις 14,6 δις ευρώ.

 

Σύμφωνα με την Die Zeit, η κυβέρνηση Μέρκελ εξετάζει το ενδεχόμενο (με την λογική του worst case scenario) να αποκτήσει συμμετοχή στην τράπεζα. Πάντως, ο CEO της Deutsche Bank, Τζον Κρίαν, δήλωσε στην Bild πως η αύξηση κεφαλαίου "αυτή την στιγμή δεν αποτελεί ζήτημα" και το να δεχθεί κυβερνητική στήριξη "είναι εκτός συζήτησης για μας". "Σε κανένα σημείο δεν ζήτησα στήριξη από την Μέρκελ", τονίζει ο ίδιος.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ