Εντοπίστηκε καλλονός ψαράς στη Βαρβάκειο αγορά αλλά μας φεύγει για τα ξένα: Η δουλειά μας είναι σε παρακμή - Πάω Ελβετία

Συνωστισμός, φωνές, φασαρία, κόσμος που διαλέγει τα ψάρια που θα αγοράσει για το νοικοκυριό του και ανάμεσά τους έμποροι και πωλητές να προσπαθούν να τους προσελκύσουν στον δικό τους πάγκο. 

Ανάμεσά τους και ο 28χρονος Γιάννης Κολοβίνας, ο οποίος τραβάει τα βλέμματα πάνω του αφού η εξωτερική του εμφάνιση έρχεται σε κόντρα με τη δουλειά που έχει επιλέξει να κάνει τα τελευταία 8 χρόνια.

Παρά το νεαρό της ηλικίας του, ο Γιάννης δουλεύει σχεδόν όλη την ημέρα, κάνοντας ότι καλύτερο μπορεί προκειμένου να ενισχύσει οικονομικά την οικογένειά του.

«Δεν έχω προσωπική ζωή γιατί η δουλειά μας ξεκινάει στις τρεις τα ξημερώματα και τελειώνει στις πέντε το απόγευμα. Μετά δεν υπάρχει αντοχή. Πρέπει να κοιμηθείς ίσα-ίσα για να ξεκουραστείς για να πας την επόμενη ημέρα ξανά για δουλειά. Με ρίχνει ψυχολογικά αλλά είχα όνειρα γι αυτή τη δουλειά κι ακόμα το παλεύω γι’αυτό δίνω και την τελευταία σταγόνα του αίματός μου», λέει χαρακτηριστικά στο protothema.gr

Μπορεί να είναι μόλις 28 χρονών αλλά ήδη από τα 20 ξέρει καλά τι θα πει σκληρή δουλειά. Ωστόσο τα πράγματα παλαιότερα ήταν πολύ καλύτερα αφού τουλάχιστον του έμενε και κάποιο ποσό προκειμένου να ικανοποιήσει τις ανάγκες του. Σήμερα, όπως λέει και ο ίδιος η κατάσταση έχει δυσκολέψει πολύ και ίσως το λουκέτο να είναι τελικά αναπόφευκτο.

«Η επιχείρηση είναι οικογενειακή. Είναι μία ενδιαφέρουσα δουλειά η οποία όμως σιγά-σιγά παρακμάζει. Πρέπει να είμαστε οι τελευταίες γενιές εδώ. Δεν μπορεί να αντέξει άλλο η αγορά λόγω της οικονομικής κατάστασης».

Ο Γιάννης αφού τελείωσε το σχολείο πέρασε στο ΤΕΙ Πειραιά από όπου πήρε και το πτυχίο του από το τμήμα Λογιστικής. Ωστόσο δεν ασχολήθηκε ποτέ με την επιστήμη που σπούδασε παρά μόνο για τις ανάγκες του μαγαζιού του καθώς η επιχείρηση ήταν ήδη στρωμένη από τον προπάππου του. 

Χωρίς να φαντάζεται τι θα ακολουθούσε τα επόμενα χρόνια έκανε ένα μεγάλο άνοιγμα διαθέτοντας όλες τις οικονομίες του στην επιχείρηση προκειμένου να επεκταθεί το κατάστημά τους στην αγορά. Όμως όπως χαρακτηριστικά λέει ο ίδιος: «Απ' ότι φαίνεται δεν βγαίνει. Η κατάσταση είναι δραματική».

 

Και συμπληρώνει: «Υπάρχει τρομακτική διαφορά κάθε πέρυσι είναι και καλύτερα. Η πτώση αγγίζει περίπου το 80% τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Ακόμα πιο παλιά τα πράγματα σαφώς ήταν καλύτερα. Ενδεικτικά σε σχέση με πέρυσι έχω 60% πτώση στον τζίρο. Βγάζουμε ίσα-ίσα τα έξοδα και ουσιαστικά οδεύουμε προς το κλείσιμο. Δεν έχει νόημα πλέον να βγάζουμε μόνο τα έξοδα, να πληρώνουμε το κράτος και να μη μπορούμε να πάρουμε κάτι για το σπίτι, καταλαβαίνετε πως θα ψάξουμε και εμείς για κάτι καλύτερο».

Όπως λέει αυτή η χρονιά ίσως να είναι και η τελευταία στην ψαραγορά καθώς η κατάσταση φαίνεται να είναι μη αναστρέψιμη. Παρά το γεγονός ότι θέλει να μείνει στην πατρίδα του κοντά στην οικογένειά του ο Γιάννης σκέφτεται πολύ σοβαρά να φύγει στο εξωτερικό.

«Έχω κάποιους συγγενείς σε Ελβετία και Καναδά και σκέφτομαι να φύγω και εγώ στο εξωτερικό. Δεν νομίζω ότι μπορώ να υποστηρίξω πλέον αυτό το κράτος γιατί δεν με υποστηρίζει κι αυτό και πολύ απλά θα κοιτάξω για ένα καλύτερο μέλλον. Θα ήθελα να ασχοληθώ πάλι με την ίδια δουλειά λόγω των πολλών ετών και της εμπειρίας που έχω αποκτήσει».

Ο Γιάννης στα 28 του χρόνια έχει ένα κοριτσάκι τεσσάρων ετών και εκτός από του γονείς του και τις αδερφές του ενισχύει οικονομικά και την πρώην γυναίκα του προκειμένου να μεγαλώσει το παιδί τους.

«Όσο μπορώ την βοηθάω οικονομικά. Τα πράγματα δεν πάνε καλά και πρέπει να υποστηρίξω και τις δύο οικογένειες. Τα έξοδα είναι πάρα πολλά. Δεν βγαίνω».

Παρά τα προβλήματα όμως της καθημερινότητας ο 28χρονος δεν χάνει το χαμόγελο του και προσπαθεί για το καλύτερο βοηθώντας παράλληλα όσο μπορεί τους συναθρώπους του.

 

«Δεν μπορεί πλέον ο κόσμος να ψωνίσει ότι και να κάνουμε μιλάμε για ψάρια ζωντανά από ένα μέχρι πέντε ευρώ και ο κόσμος έρχεται και πολλές φορές παραλογίζεται δηλαδή σου λέει πολλές φορές βάλε μου 7-8 γαρίδες. Κάποιες φορές ενώ και εγώ δεν βγαίνω οικονομικά μου λένε βάλε ένα κιλό και βάζω άλλο ένα δώρο από εμένα. Είμαι θέμα ανθρωπιάς».

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ